imagesmeyvesebzealirkenvesaklarkendikkatedilmesigerekenler5afadec6016ab
Meyvesebze alırken ve saklarken bunlara dikkat!
Sebze ve meyve urunlerinde dikkat etmeniz gerekenler
Enginar
En iyi zamanı:
MartMayıs
Sıkıştırdığında tiz bir ses cıkaran; yaprakları ustunu sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları secmelisin
Saklama:
Buzdolabında poşet icinde beş gune kadar saklayabilirsin
Kuşkonmaz
En iyi zamanı:
ŞubatHaziran
Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul İnce govdeli olanlar tatlı ve gevrek olur
Saklama:
Kokune yakın bolumlerini keserek icine cok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının icine dik olarak yerleştir Ustte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat Beş gun icinde pişirmelisin
Avokado
En iyi zamanı:
Tum yıl
Parlak bir dış yuzeye değil de daha mat bir gorunume sahip olanlarını al Eline alıp salladığında icinden bir takırtı geliyorsa cekirdeği posasından ayrılmış demektir Bu iyiye işaret değil; haberin olsun
Saklama:
Olgunlaştırmak icin kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında ikidort gun arası beklet Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir
Brokoli
En iyi zamanı:
EkimNisan
Govde kısmı sert, ustundeki cicek gibi kısımları ise sıkı gorunen brokoliler en iyileridir Renk olarak koyu yeşil olmalı Ucları sararmaya yuz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar cok adı olur
Saklama:
Bir haftaya kadar buzdolabında poşet icinde saklayabilirsin
Taze Fasulye
En iyi zamanı:
MayısEkim
İyi fasulye canlı yeşil bir renge sahip olur İnce ve taze gorunmeliKadifemsi bir dokusu olmalı Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın
Saklama:
Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy Bir hafta dayanır
Kivi
En iyi zamanı:
Tum yıl
Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir Ustu kırışık ve kotu kokulu kivilerden uzaktır
Saklama:
Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır Sureci hızlandırmak icin kese kağıdının icine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy Sonra poşetin icinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin
Marul
En iyi zamanı:
Tum yıl
Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye calmaya başlamış olanlarında almaman yeterli
Saklama:
Poşete koyup buzdolabında beşyedi gun arası saklayabilirsin
Yaban Mersini
En iyi zamanı:
MayısEkim
Dolgun, tek renk ve civit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al Dış yuzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et
Saklama:
Yıkanmamış bir şekilde hava gecirmeyen kaba koyup buzdolabında beşyedi gun saklayabilirsin
Uzum
En iyi zamanı:
MayısEkim
Uzum alırken de dolgun ve kırışıksız olanları secmeye ozen gostermelisin
Saklama:
Yıkamadan sığ bir kaba koy Buzdolabında bir hafta bekleyebilir
Kırmızı Biber
En iyi zamanı:
Tum yıl
Boyuna gore ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yuzeyi gergin ve parlak olmalı
Saklama:
İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir
Cilek
En iyi zamanı:
NisanEylul
Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir Guclu bir kokusu olmalı
Saklama:
Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun cicekleri tek kat olarak diz
Domates
En iyi zamanı:
HaziranEylul
Canlı kırmızı renk, puruzsuz dış yuzey ilk olarak bakman gerekenler Yeterince ağır olmasa da onemliCok yumuşak olmaması gerektiği gibi cok sert de olmamalı
Saklama:
Asla buzdolabına koyma Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar Tezgahın ustune koy; direkt guneş ışığı almasın Bu şekilde bir hafta saklayabilirsin
Karpuz
En iyi zamanı:
HaziranAğustos
Uzerinde kesik ve cokmuş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya calış Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor
Saklama:
Meyvenin kurumaması icin tum karpuzu buzdolabında sakla Bir hafta dayanacaktır
Şeftali
En iyi zamanı:
MayısEkim
İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın
Saklama:
Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da uc gun icinde tuketmen gerek
Armut
En iyi zamanı:
AğustosMart
İyi bir armutta aradığın şey guzel koku olmalı Sapının ucu da bir parca yumuşak olmalı
Saklama:
Eğer yeterince olgun gorunmuyorsa ağzı hafifce kapatılmış kese kağıdı icinde oda sıcaklığında biraz beklet
Ananas
En iyi zamanı:
MartHaziran
Canlı yeşil yaprakları olan bir parca da yumuşamış ananas en iyi ananastır Sunger gibi delikli olanlardan kacın!
Saklama:
Eğer olmamaış bir ananas almışsan uc ya da dort gun yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında beklet Daha sonra buzdolabında beş gune kadar durabilir
Mantar
En iyi zamanı:
EylulMart
Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından sec
Saklama:
Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş gune kadar saklayabilirsin
Meyvesebze alırken ve saklarken bunlara dikkat!
Sebze ve meyve urunlerinde dikkat etmeniz gerekenler
Enginar
En iyi zamanı:
MartMayıs
Sıkıştırdığında tiz bir ses cıkaran; yaprakları ustunu sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları secmelisin
Saklama:
Buzdolabında poşet icinde beş gune kadar saklayabilirsin
Kuşkonmaz
En iyi zamanı:
ŞubatHaziran
Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul İnce govdeli olanlar tatlı ve gevrek olur
Saklama:
Kokune yakın bolumlerini keserek icine cok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının icine dik olarak yerleştir Ustte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat Beş gun icinde pişirmelisin
Avokado
En iyi zamanı:
Tum yıl
Parlak bir dış yuzeye değil de daha mat bir gorunume sahip olanlarını al Eline alıp salladığında icinden bir takırtı geliyorsa cekirdeği posasından ayrılmış demektir Bu iyiye işaret değil; haberin olsun
Saklama:
Olgunlaştırmak icin kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında ikidort gun arası beklet Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir
Brokoli
En iyi zamanı:
EkimNisan
Govde kısmı sert, ustundeki cicek gibi kısımları ise sıkı gorunen brokoliler en iyileridir Renk olarak koyu yeşil olmalı Ucları sararmaya yuz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar cok adı olur
Saklama:
Bir haftaya kadar buzdolabında poşet icinde saklayabilirsin
Taze Fasulye
En iyi zamanı:
MayısEkim
İyi fasulye canlı yeşil bir renge sahip olur İnce ve taze gorunmeliKadifemsi bir dokusu olmalı Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın
Saklama:
Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy Bir hafta dayanır
Kivi
En iyi zamanı:
Tum yıl
Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir Ustu kırışık ve kotu kokulu kivilerden uzaktır
Saklama:
Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır Sureci hızlandırmak icin kese kağıdının icine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy Sonra poşetin icinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin
Marul
En iyi zamanı:
Tum yıl
Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye calmaya başlamış olanlarında almaman yeterli
Saklama:
Poşete koyup buzdolabında beşyedi gun arası saklayabilirsin
Yaban Mersini
En iyi zamanı:
MayısEkim
Dolgun, tek renk ve civit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al Dış yuzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et
Saklama:
Yıkanmamış bir şekilde hava gecirmeyen kaba koyup buzdolabında beşyedi gun saklayabilirsin
Uzum
En iyi zamanı:
MayısEkim
Uzum alırken de dolgun ve kırışıksız olanları secmeye ozen gostermelisin
Saklama:
Yıkamadan sığ bir kaba koy Buzdolabında bir hafta bekleyebilir
Kırmızı Biber
En iyi zamanı:
Tum yıl
Boyuna gore ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yuzeyi gergin ve parlak olmalı
Saklama:
İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir
Cilek
En iyi zamanı:
NisanEylul
Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir Guclu bir kokusu olmalı
Saklama:
Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun cicekleri tek kat olarak diz
Domates
En iyi zamanı:
HaziranEylul
Canlı kırmızı renk, puruzsuz dış yuzey ilk olarak bakman gerekenler Yeterince ağır olmasa da onemliCok yumuşak olmaması gerektiği gibi cok sert de olmamalı
Saklama:
Asla buzdolabına koyma Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar Tezgahın ustune koy; direkt guneş ışığı almasın Bu şekilde bir hafta saklayabilirsin
Karpuz
En iyi zamanı:
HaziranAğustos
Uzerinde kesik ve cokmuş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya calış Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor
Saklama:
Meyvenin kurumaması icin tum karpuzu buzdolabında sakla Bir hafta dayanacaktır
Şeftali
En iyi zamanı:
MayısEkim
İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın
Saklama:
Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da uc gun icinde tuketmen gerek
Armut
En iyi zamanı:
AğustosMart
İyi bir armutta aradığın şey guzel koku olmalı Sapının ucu da bir parca yumuşak olmalı
Saklama:
Eğer yeterince olgun gorunmuyorsa ağzı hafifce kapatılmış kese kağıdı icinde oda sıcaklığında biraz beklet
Ananas
En iyi zamanı:
MartHaziran
Canlı yeşil yaprakları olan bir parca da yumuşamış ananas en iyi ananastır Sunger gibi delikli olanlardan kacın!
Saklama:
Eğer olmamaış bir ananas almışsan uc ya da dort gun yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında beklet Daha sonra buzdolabında beş gune kadar durabilir
Mantar
En iyi zamanı:
EylulMart
Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından sec
Saklama:
Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş gune kadar saklayabilirsin