Meyve Tohumlarının Faydaları Nelerdir ? Meyve Tohumlarının Faydaları Meyve Tohumlarının Faydaları Hanği Tohum Neye İyi Geliyor Meyve tohumları böylece çok alternatif tıp tedavisinde kullanılıyor meleklermeyvetohumlarininfaydalarinelerdir5c5073487738ealt Bu tedavileri öğrenmek için makalemize göz atabilirsinizmeyvetohumlarininfaydalarinelerdir5c507348aed71gifalt :tik: :tik: :tik: 1548776260 1548776260 meyvetohumlarininfaydalarinelerdir5c507348b2fa1meyvetohumlarininfaydalarinelerdir5c507348b2fa1 meyvetohumlarininfaydalarinelerdir5c507348b2fa1 Meyveler kadar tohumlarının da besleyici olduğu, bu nedenle mutlaka değerlendirilmeleri gerektiği bildirildi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki tohumlarının insanlar arasında yaygın olarak ‘çekirdek’ olarak bilindiğini, bazen de bitkinin tohumunun, meyvesi ile karıştırıldığını söyledi Bitkilerin tohumlarının organik ve inorganik maddeler bakımından fazla varlıklı olduğunu bildiren Prof Dr Kadıoğlu, Tohumlarda maksimum yer alan organik bileşikler karbonhidrat ve yağlardır böylece bilimsel sınıflandırmada tohumlar, karbonhidrat ve yağ ihtiva edenler edinmek üzere ikiye ayrılırlar Bazı istisnalar olmakla beraber proteinler tohumlarda azami bulunan 3 grup organik maddedir dedi Prof Dr Kadıoğlu, bunlara ilave olarak tohumların alkaloidler, fenolik bileşikler, pigmentler, organik asitler, amino asitler, vitaminler (özellikle B grubu) ve mineral maddeleri de belirtilmiş oranlarda bulundurduklarını ifade ederek, Varlıklı içeriğinden dolayı tohumlar, insan ve hayvanlar için çok besleyicidirler Hayvanlara ait yumurtaların besin içeriği ne değin yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de aynı derecede ya da daha yüksektir dahası öbür tohumlar alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi ilaç yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarından, bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar diye konuştu TOHUMLAR ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP Birçok tohumun E vitamini içerdiğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Kadıoğlu, şöyle devam etti: Tohumlar, çoğunlukla toksik madde ihtiva etmezler Oysa bir takım tohumların toksik madde ihtiva ettikleri de bilinmektedir bu nedenle tohumların kullanımında itinalı olunmalı, bazen aşırı tüketimden kaçınılmalıdır Bitki tohumlarının kimyasal içeriği kalıtsal olarak yoklama edilir böylece her türün tohumlarının kimyasal bileşenleri aynıdır Yalnızca bileşenlerin miktarları ortamdan ortama değişebilir Ot Gibi Yaşama tohumlarını çok büyük bir özenle üretirler Çünkü ur nesillerini devam ettirmek için genelde tohumlarını kullanırlar Prof Dr Asım Kadıoğlu, bitkilerin, tohumlarını yayan insan ve hayvanlara meyvelerini bir ödül olarak sunduğu, bu nedenle nefis meyvelerin yayılımının daha geniş ve süratli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: Millet kadar besin ve çare nedeniyle kullanılan çok değerli tohumlar bulunmaktadır Halk, bazı meyveleri tüketirken bununla birlikte tohumlarını da tüketmiş olurlar böylece besleyicilik değeri daha da yükselmiş olur Örneğin incir, dut, nar, üzüm, ağaççileği, böğürtlen, çilek, frenküzümü ve kivi bu gruptadır Bunun dışındaki meyvelerin tohumları keza tüketilebilir Örneğin kayısı, badem, yerfıstığı, Antepfıstığı ve çamfıstığı gibi bir takım meyve tohumları çerez olarak tüketilir Meyvelerin ihtiva ettiği tohumların hepsinin belirli oranlarda insan sağlığı için önemli olduğunu söylemek mümkündür TIBBİ TARTI TAŞIYAN MEYVE TOHUMLARI Prof Dr Asım Kadıoğlu, yıllardan beri kullanılmış ve tıbbi önemi deneyim ile değişmez olan bazı meyve tohumlarını ve faydalarını şöyle sıraladı: id Ayva tohumu: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunur Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır Annelerin sütünü ise artırır Acıbadem tohumu: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir Öksürük kesici, idrar artırıcı, ve bağırsak kurtlarını düşürücü olarak etkilidir Pozitif miktarda kullanılırsa zehirli tesir yapabilir Muşmula tohumu: İdrar artırıcı etkiye sahiptir Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır Şeftali tohumu: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır Karın ağrısı ve şeker hastalığına aleyhinde etkilidir Artı alındığında zehir etkisi yapabilir Kayısı tohumu: Tohumlarda yer alan yağ deri bakımında, göz kenarlarında oluşan kırışıklıklarda kullanılır Antepfıstığı tohumu: Halk Müziği tarafından yenilen kısımdır Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir Karoser, us ve cinsel gücü artırır Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir Fındık tohumu: Halk tarafından yenilen kısımdır Yağ oranı fazladır Protein, şeker, fosfor, kalsiyum taşır Güç verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır Son yıllarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır Çamfıstığı tohumu: Insanlar kadar yenilen kısımdır Akciğer ve kalp hastalıklarında faydalıdır Cinsel gücü artırır Ceviz tohumu: Millet kadar yenilen kısımdır Zor verici özellikleri yanına mide ve barsak için de yararlıdır Zekayı geliştirir