Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur?

Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur?
0
122

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Havalar ısındıEv hanımları konserve ve kurutma yapmaya başladıişte sizlere meyve ve sebzeleri kurutmanın püf noktaları

Kurutma, gıdaları uzun vakit gizlemek için çok eski zamanlardan beri kullanılan bir metoddur

Sebzeler ön işlem olarak sıcak suya daldırılarlar veya buhara tutulurlar Sıcak suya batırma işlemi için, içinde su kaynayan bir tencereye sebzeler ısıya dirençli kevgirle daldırılarlar
Meyvalar için kurutma öncesi değişik ön işlemler mevcuttur Bunlardan bazılarını, kükürtleme gibi, evlerde yerine getirmek pratik değildir Evlerde uygulanabilecek bir takım ön işlemler aşağıdaki gibidir:

Her 15 nehir kaşığı limon tuzunu 1 litre suda eriterek hazırlayacağınız çözeltide meyvaları 3060 saniye bekletin Her 3 yemek yemek kaşığı limon suyu ve 1 litre suyla hazarladığınız karışımda meyvaları 3060 saniye bekletin 12 kahve fincanı toz şekeri 15 fincan kaynar suyla karıştırdıktan sonradan ılıtıp içine 12 kahve fincanı bal kattığınız çözeltiye meyvanızı 35 dakika daldırdıktan sonradan kurun Ön operasyon çözeltisinden çıkardığınız meyva veya sebzeyi bir müddet süzülmeye bırakıp kuruladıktan sonradan kurutun Kurutma işlemini konut tipi kurutucularda yapabileceğiniz gibi gölgede yere sererek de kurutabilirsiniz Fazla yüksek sıcaklıklarda kurutmamaya özen gösterin Çünkü yüksek ısı özellikle sebzelerde kahverengi lekelerin oluşmasına niçin olur İdeal sıcaklık 3035ø arasıdır Kurutma işlemini pak örtüler üstünde yapın Meyva ya da sebzeyi örtünün üstüne tek sıra halinde dizin ve kuruttuğunuz ürünü sık sık alt üst etmeyi unutmayınSebzelerde kırma testiyle kurutma işleminin bitip bitmediğini anlayabilirsiniz Kırdığınız süre, sebzenin ortasında nemli kısım kalmamalıdır ve zahmetsizce kırılmalıdır Meyvaların ise kuruma işlemi bittiği zaman, yapışkanlıkları kalmamalıdır


Tatmin Edici derecede kurutulduğundan belirlenmiş olduktan sonra sebze veya meyvaları soğumaya bırakın Kurumuş ürünün raf ömrünü uzatmak ve böceklenmeyi durdurmak için aşağıdaki işlemlerden birisiyle mutlaka pastörize edin

derin dondurucu: Kuru ürünü plastik poşetlere doldurup ağzını kapatın ve derin dondurucuda asgari 48 saat bekletin Fırın: Fırını önce 80øye ısıtın Kuruttuğunuz ürünü bir tepsiye ince bir tabaka halinde yayınlama, ısıttığınız fırında meyvaları 15 dakika, sebzeleri de 10 dakika tutarak pastörize edin Fırından çıkardıktan sonra ürünü soğumaya bırakın9) Nem geçirmeyen kavanoz ya da plastik torba gibi kaplarda kuru, serin ve loş bir yerde saklayın Bu şekilde 68 ay dayanırlar Ancak içinden alırken nem kaptırmamak için kuru elle çalışın *
 
858,496Konular
981,671Mesajlar
29,757Kullanıcılar
firat118Son üye
Üst Alt