bilgisayarci
FD Üye
Meyvelerin içinde bulunan enzimler meyveyi soyduktan sonra yüzeyinin hemen kahverengine dönüşmesine neden olmaktadır Peki meyvelerin kararmasını önlemek için ne yapmalı? İşte meyvelerin kararmasını engellemek istiyorsanız yapmanız gerekenler...
Yaz-kış severek tüketilen meyveler vücudun hem şeker ihtiyacını hem de vitamin değerlerini yükselten besinlerdir. Her evde mevsime göre mutlaka bulunan meyveler oksitlenme sebebiyle çok hızlı kararmaya başlar. Özellikle elma, armut, muz ve ayva çok çabuk kararan meyveler arasında yer almaktadır. Suda bekletilen çilek, kiraz gibi meyveler de hemen yenilmediği takdirde kararıp bozulabiliyor. Meyvelerin kararmasını önlemek için C vitamini kullanıp havayla temasını önleyebilirsiniz.
Örneğin: suyun içine limon damlatırsanız meyvelerin kararmasını engelleyebilirsiniz. Ya da direk kararmaya başlayan bölgeye biraz limon sıkın ve bekletin. Kararmaya başlayan bölgenin kararma hızını azaldığını göreceksiniz.
Bir diğer yöntemlerden birisi de Meyveler de bulunan enzimlerin oksijenle temasını yüksek ısıyla önlemektir. En az 75 derecede meyveleri haşlayabilir enzimleri etkisiz hale getirebilirsiniz. Daha çok reçel yapımında bu yönteme başvurulmaktadır.
Bu yöntemde ise; Soyduğunuz meyveleri limon ya da portakal ile her tarafını ovmaktır. Bir başka yöntem ise meyveleri soyduktan sonra bir kabın içinde 1 kaşık bal ve yeterince su ekleyerek birkaç istediğiniz kadar bekletip tüketebilirsiniz.