iltasyazilim
FD Üye
Meyveli Baton Pasta Tarifi İçin Malzemeler
Kreması için;
4 su bardağı süt 9 yemek kaşığı şeker 2 yemek kaşığı nişasta ( buğday kullandım) 4 yemek kaşığı un ( tepeleme) 2 paket vanilya ( vanilya özütlü kullandım) 2 yemek kaşığı tereyağ Yüzeyi için;
300 ml süt ( yada yarısı süt kreması) 2 paket krem şanti Pandispanyası için;
5 adet ılık yumurta 1 su bardağı şeker 1 paket vanilya 1 su bardağı un (200 ml bardak) 1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu İçi için;
Ben karışık meyve konservesi kullandım Üzerine ise taze meyve kullandım Meyvelerin üzerine sürmek için;
Tortenguss( meyve yada pasta jölesi) Yada; 250 ml su + 1 tatlı kaşığı buğday nişastası+ 1 yemek kaşığı şeker Karıştırarak pişirin ve soğuyunca cila olarak kullanın Meyveli Baton Pasta Tarifi Yapılışı
Pastamız için öncelikli olarak kullanacağımız iç kremasını hazırlayıp soğumaya bırakmalıyız, bunun için
Kreması için vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye aktarıp karıştırdıktan sonra koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz, kremamız pişip kıvam aldıktan sonra vanilya ve tereyağı ekleyip karıştırıyoruz, Ve tenceremizi ocaktan alıp yağımız eriyene dek karıştırmaya devam ediyoruz
Hiç vakit kaybetmeden tencereden cam bir kaseye kremamızı boşaltıp üzerine değecek şekilde streç film ile kapatıp serin bir yerde soğumaya bırakıyoruz ( krema kabuk tutmaması için folyo kremaya temas ederek değecek)
Kremamız soğurken biz de kremşantimizi süt ile çırpıp kıvam alması için buzdolabına kaldırıyoruz
Pastamızda kullanacağımız tüm malzemeleri elimizin altında hazır ediyoruz
Şimdi pandispanya yapımına geçebiliriz fırın tepsimizi sıvı yağ ile fırça yardımıyla yağlayıp fırın kağıdını üzerine seriyoruz, kağıdımızın üzerini de az miktarda fırça ile yağladıktan sonra fırınımızı 180 dereceye alt üst ayarda açıyoruz Daha sonra
Yumurta ve şekeri dar ve derin bir kapta iyice beyazlaşana dek 4 5 dakika çırpıyoruz sonra vanilyayı ekleyip 20 saniye kadar daha beraber yüksek devirde çırpıyoruz
Un ve kabartma tozunu eleyerek azar azar ekleyip spatula ile yavaş hareketlerle aynı yönde karıştırarak yumurtayı söndürmeden unu harca iyice yediriyoruz
Pandispanya harcımızı tepsimize döküp spatula ile eşit şekilde yayıyoruz, fırınımızın orta rafında 5 dakika pişirdikten sonra ayarını 185 dereceye çıkarıp 78 dakika daha pişiriyoruz ( üzeri hafifçe pembe olmalı)
Fırından çıkardığımız pandispanyamızın üzerine kuru bir havlu bez örtüp 25 dakika soğumaya bırakıyoruz
Üzerine 1 fırın kağıdı koyup tekrar bir tepsi kapatıp ters çeviriyor ve tepsiden pandispanyamızı kağıdıyla çıkarıyoruz sonra altındaki kağıdı sıyırarak çıkarıyoruz
Pandispanyamız kuru kağıt üzerinde kalıyor
Daha sonra ister göz kararı isterde benim gibi enini metre ile ölçüp eşit santimlerde 3 parçaya kesiyoruz
Soğuyan kremamızı 34 tur karıştırdıktan sonra kestiğimiz ilk parçanın üzerine sürüyoruz
Damak zevkimize göre meyveler döşeyip üzerine tekrardan kremamızdan yayıyoruz daha sonra ikinci kekimizi yerleştirip tekrardan krema ve meyve seriyoruz son kat pandispanyamızı da ekleyip heryerini krem şanti ile güzelce sıvıyoruz
Üzerini dilediğiniz meyvelerle döşeyip, hazırladığımız Tortenguss cilası ile meyvelere fırça yardımıyla sürüyoruz ( ben 1, 5 su bardağı su biraz şeker ve 1 tatlı kaşığı nişastayı karıştırarak pişirdim ve soğuttuktan sonra fırça ile meyvelerin üzerine bolca sürdüm ( kararmasını engellemek için)
Pastanın kenarlarında bıraktığım boşluklara da krema torbası ile kalan kremşantimle süsledim ve pastamızı soğumaya buzdolabına 1 gece yada 56 saat dinlenmeye kaldırıp sonrasında dilimleyip afiyetle yiyebiliriz
Not:: pastamı kesip doldurma işlemini yaparken altına pasta ebatında kestiğim sert karton taban ve onunda altında fırın kağıdı vardı Tüm işlem bitip pastam hazır olduğunda kağıtla tezgahın en ucuna kaydırıp alttaki karton sayesinde elime alıp dikdörtgen kelepçeli geniş kalıp altlığıma yerleştirdim siz tepside kullanabilirsiniz
Pastanızın altına hiç birşey sermeden yaparsanız başka bir kaba transfer etmeniz mümkün olmayacaktır
Direk herhangi bir tepsinin üzerinde yaparsanızda süslerken batacaktır bilginize
Böyle uzun uzun yazdığıma bakmayın( detaylı anlattığım için uzun bir yazı oldu
Oldukça pratik ve yumuşacık pandispanyası ile harika bir pasta
pandispanyanın pişme süresini kendi fırın ayarıma göre yazdım sizinki 10 dakikada da pişebilir
Kreması için;
4 su bardağı süt 9 yemek kaşığı şeker 2 yemek kaşığı nişasta ( buğday kullandım) 4 yemek kaşığı un ( tepeleme) 2 paket vanilya ( vanilya özütlü kullandım) 2 yemek kaşığı tereyağ Yüzeyi için;
300 ml süt ( yada yarısı süt kreması) 2 paket krem şanti Pandispanyası için;
5 adet ılık yumurta 1 su bardağı şeker 1 paket vanilya 1 su bardağı un (200 ml bardak) 1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu İçi için;
Ben karışık meyve konservesi kullandım Üzerine ise taze meyve kullandım Meyvelerin üzerine sürmek için;
Tortenguss( meyve yada pasta jölesi) Yada; 250 ml su + 1 tatlı kaşığı buğday nişastası+ 1 yemek kaşığı şeker Karıştırarak pişirin ve soğuyunca cila olarak kullanın Meyveli Baton Pasta Tarifi Yapılışı
Pastamız için öncelikli olarak kullanacağımız iç kremasını hazırlayıp soğumaya bırakmalıyız, bunun için
Kreması için vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye aktarıp karıştırdıktan sonra koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz, kremamız pişip kıvam aldıktan sonra vanilya ve tereyağı ekleyip karıştırıyoruz, Ve tenceremizi ocaktan alıp yağımız eriyene dek karıştırmaya devam ediyoruz
Hiç vakit kaybetmeden tencereden cam bir kaseye kremamızı boşaltıp üzerine değecek şekilde streç film ile kapatıp serin bir yerde soğumaya bırakıyoruz ( krema kabuk tutmaması için folyo kremaya temas ederek değecek)
Kremamız soğurken biz de kremşantimizi süt ile çırpıp kıvam alması için buzdolabına kaldırıyoruz
Pastamızda kullanacağımız tüm malzemeleri elimizin altında hazır ediyoruz
Şimdi pandispanya yapımına geçebiliriz fırın tepsimizi sıvı yağ ile fırça yardımıyla yağlayıp fırın kağıdını üzerine seriyoruz, kağıdımızın üzerini de az miktarda fırça ile yağladıktan sonra fırınımızı 180 dereceye alt üst ayarda açıyoruz Daha sonra
Yumurta ve şekeri dar ve derin bir kapta iyice beyazlaşana dek 4 5 dakika çırpıyoruz sonra vanilyayı ekleyip 20 saniye kadar daha beraber yüksek devirde çırpıyoruz
Un ve kabartma tozunu eleyerek azar azar ekleyip spatula ile yavaş hareketlerle aynı yönde karıştırarak yumurtayı söndürmeden unu harca iyice yediriyoruz
Pandispanya harcımızı tepsimize döküp spatula ile eşit şekilde yayıyoruz, fırınımızın orta rafında 5 dakika pişirdikten sonra ayarını 185 dereceye çıkarıp 78 dakika daha pişiriyoruz ( üzeri hafifçe pembe olmalı)
Fırından çıkardığımız pandispanyamızın üzerine kuru bir havlu bez örtüp 25 dakika soğumaya bırakıyoruz
Üzerine 1 fırın kağıdı koyup tekrar bir tepsi kapatıp ters çeviriyor ve tepsiden pandispanyamızı kağıdıyla çıkarıyoruz sonra altındaki kağıdı sıyırarak çıkarıyoruz
Pandispanyamız kuru kağıt üzerinde kalıyor
Daha sonra ister göz kararı isterde benim gibi enini metre ile ölçüp eşit santimlerde 3 parçaya kesiyoruz
Soğuyan kremamızı 34 tur karıştırdıktan sonra kestiğimiz ilk parçanın üzerine sürüyoruz
Damak zevkimize göre meyveler döşeyip üzerine tekrardan kremamızdan yayıyoruz daha sonra ikinci kekimizi yerleştirip tekrardan krema ve meyve seriyoruz son kat pandispanyamızı da ekleyip heryerini krem şanti ile güzelce sıvıyoruz
Üzerini dilediğiniz meyvelerle döşeyip, hazırladığımız Tortenguss cilası ile meyvelere fırça yardımıyla sürüyoruz ( ben 1, 5 su bardağı su biraz şeker ve 1 tatlı kaşığı nişastayı karıştırarak pişirdim ve soğuttuktan sonra fırça ile meyvelerin üzerine bolca sürdüm ( kararmasını engellemek için)
Pastanın kenarlarında bıraktığım boşluklara da krema torbası ile kalan kremşantimle süsledim ve pastamızı soğumaya buzdolabına 1 gece yada 56 saat dinlenmeye kaldırıp sonrasında dilimleyip afiyetle yiyebiliriz
Not:: pastamı kesip doldurma işlemini yaparken altına pasta ebatında kestiğim sert karton taban ve onunda altında fırın kağıdı vardı Tüm işlem bitip pastam hazır olduğunda kağıtla tezgahın en ucuna kaydırıp alttaki karton sayesinde elime alıp dikdörtgen kelepçeli geniş kalıp altlığıma yerleştirdim siz tepside kullanabilirsiniz
Pastanızın altına hiç birşey sermeden yaparsanız başka bir kaba transfer etmeniz mümkün olmayacaktır
Direk herhangi bir tepsinin üzerinde yaparsanızda süslerken batacaktır bilginize
Böyle uzun uzun yazdığıma bakmayın( detaylı anlattığım için uzun bir yazı oldu
Oldukça pratik ve yumuşacık pandispanyası ile harika bir pasta
pandispanyanın pişme süresini kendi fırın ayarıma göre yazdım sizinki 10 dakikada da pişebilir