Mezarliktaki Ates +1Mezarlıktaki Ateş Bir gün Emîrül mü'minîn HzÖmer (ra) dervişlere bahşîş verdi, mal ihsân etdi Bir birey bir oğlan çocuğu ile geldi Ömer (ra) buyurdu; Sübhânallah! Bu çocuğun sana benzediği dek, birbirine benzer kimse görmedim Belli fakat bu oğlan sana aynı O birey dedi fakat: Yâ emîrel mü'minîn! Bu oğlanın acâib ahvâlinden sana haber vereyim Ben sefere gitmek murâd etdim Bunun anası hâmile idi Bana dedi, Beni bu hâlde koyup, gider misin Ben dedim oysa, Karnında olan nesneyi Allahü teâlâ hazretlerine emânet etdim Sonra seferden geri geldim Annesi ölmüş Bir gece söyleşirken, karşımızda mezârlıkdan bir ateş gördüm Süâl etdim ama, Bu ateş nedir? Dediler, Bu alev senin hanımının kabrindendir Biz bunu her gece böyle görürüz Dedim, Sübhânallah! O hâtun nemâz kılıcı ve oruc tutucu idi Bu ateş ne hâldir, diyerek vardım Kabri açıp, gördüm, bir çırâğ yanar Bu erkek çocuk onun ışığında oynar Bir ses işitdim ama, bana, Bunu bize ısmarladın, geri biz sana verdik, diyordu Ben dedim, Nne olaydı, anası da diri olaydı Hâtıfdaki ses dedi ama, Eğer anasını da bize ısmarlamış olaydın, bu şekilde onu da geri verirdik