Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

MİDE BOTOKSU MU DEDİNİZ?

MİDE BOTOKSU MU DEDİNİZ?
0
187

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68
ad676563-c62c-4f45-b7e2-5ac2c2ec45b2-Untitled-1.jpg

Çokça kilolu ve obez insan nüfusu giderek artıyor. Yerküre umumunda rakamlar yükselirken, Sıhhat Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalar Türk topluluğunun yüzde 33’ünün obez olduğunu ortaya koyuyor. Bu sıhhat derdinin ortaya çıkmasında, kalorisi yüksek besinlerle beslenmek ve hareketsizlik ön plana çıkıyor. Erkeklere orantıyla, bayanları daha çokça etkileyen ziyade kilolar; diyabet, kalp illetleri, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, eklem meseleleri, teneffüs sistemi rahatsızlıkları ve uyku apnesi üzere önemli durumlara yol açabiliyor.

“Obezitenin tedavisinde öncelikle, diyet, egzersiz ve ilaçlar öneriliyor. Bu metotlardan yarar sağlayamayan hastalara tüp mide ve gastrik baypas üzere cerrahi süreçler uygulanabiliyor” diyen obezite cerrahisi bilirkişisi Prof. Dr. Emin Ersoy “Bu ameliyatlara münâsib görülmeyen yahut ziyade kilolu hastalara ise cerrahi dışı bir seçenek olarak mide botoksu da tavsiye ediliyor” halinde konuştu. Yaygın tasarruf yeri cilt kırışıklıkları zannedilse de, botoks; şiddetli terleme, kronik ağrı, çift görme, Parkinson illetindeki el titremelerinin giderilmesi, migren, idrar kaçırma ve depresyon üzere marazların tedavisinde de kullanılıyor. Botoksun, obezite meydanındaki tesiri ise son birkaç yıldır yaygınlaştı.

NASIL İŞLİYOR?

Teknik hakkında malumat veren Prof. Ersoy, botoksun midenin çıkış (pompa) ve kubbe kısmına yapıldığını, bu nahiyelerde farklı tesirler gösterdiğini söyledi: “Endoskopik bir süreç olan mide botoksu, organın çıkış ortamına uygulandığında buradaki kasları muvakkat olarak felç ediyor. Enjekte edilen botilinyum toksin sayesinde tüketilen azıklar mideyi daha geç terk ediyor. Mide dolgun olduğu için tokluk hissi de artıyor. Yiyecekler, ince bağırsaklara daha yavaş geçiyor. Kubbe kısmına yapıldığında ise buradan salgılanan iştah hormonunu baskılıyor ve kişi daha az acıkıyor. Mide olağanda azıkları 2-2.5 saatte sindiriyor fakat süreç sonrasında bu müddet 4.5-5 saate çıkıyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, altı ay arayla iki enjeksiyon yapılan vakaların yüzde 70’i bir yıl sonra çokça kilolarının yüzde 17’sinden kurtuluyor. 1.5 yıl içinde üç enjeksiyon yapılan vakalarda ise bu nispet yüzde 28’e ulaşıyor.”

GÜNLÜK HAYATI ETKİLEMİYOR

Hasta, süreçten bir evvelki akşam midesini dinlendirip, hastaneye aç olarak gidiyor. Hazırlık ve anestezinin akabinde pratik yalnızca 10-15 dakika sürüyor. Bir ameliyat usulü olmadığı için kişinin günlük hayatını etkilemiyor. Anestezi altında uyutulan hasta, süreçten sonra 30-40 dakika dinlendiriliyor, akabinde hanesine gidebiliyor. Anestezinin yol açabileceği sersemlik hali insandan bireye değişse de, günün kalan kısmının istirahatle geçirilmesi tavsiye ediliyor.”

OBEZİTE CERRAHİSİNİN ALTERNATİFİ DEĞİL!

Mide botoksu, 10-15 kilo ziyadesi olan bireylere öneriliyor. Ekstrem kilo sorunu olan hastalar için tavsiye edilmiyor. Obezite cerrahisinin bir alternatifi olmadığı da münhasıran vurgulanıyor. Herkese uygulanabiliyor lakin ileri noktada mide ülseri olanlar, mide fıtığı ile birlikte reflü sorunu bulunan hastalar konusunda seçici davranılıyor. Mide botoksunun tesiri, 4-5 gün içinde ortaya çıkıyor. Hastaların 3-6 ay arasında 10-15 kilo vermesi hedefleniyor. Muvakkat bir sistem olduğu için 2-3 kere tekrarlanabiliyor.

DİYET VE EGZERSİZ DESTEĞİ

Prof. Dr. Emin Ersoy, hastaların mide botoksunu bir mucize olarak görmemeleri gerektiğini belirterek, şu ikazlarda bulunuyor: “Bu süreç, beslenmeye destek olarak yapılıyor. Pratik üç basamaktan oluşuyor. Birincisi beslenme; insanların tükettikleri yiyecek ve içeceklere dikkat etmesi gerekiyor. 2. basamak; mide botoksu, bu sayede birey tokluk hissediyor. Üçüncü ise; egzersiz yapmak. Bu üçünü bir arada yapmazsanız, beklenen sonuçlara ulaşmak zorlaşıyor. Botoksun tesiri 4-5 ay sonra geçiyor, değerli olan botoksun desteğiyle bir arada kişinin yeni bir beslenme alışkanlığı edinip, bunu sürdürebilmesidir.”

Yaptıranlar Ne Dedi?

Özkan Ömer Coşkunsu

“Eskiden yaptığım diyetleri daima bozardım lakin mide botoksundan sonra acıkmıyorum. Yediğim az ölçü yemek beni uzun müddet tok tutuyor. Atıştırma muhtaçlığı duymuyorum, kan şekerim düşmüyor ve yemeklere saldırmıyorum. Pratik sonrasında 15 günde içinde 7.3 kilo verdim.”

Hümeyra Öztürk

“Uygulamadan çok korkuyordum, heyecanlıydım. Lakin korkulacak bir durum yokmuş, 10 dakikada süreç tamamlandı. Sonrasında ağrı ve sızı hissetmedim, gündelik hayatıma derhal geri döndüm.”

YAZI: ESRA ÖZÜBEK

858,497Konular
982,550Mesajlar
30,286Kullanıcılar
yasiinakbsSon üye
Üst Alt