imagesmidegribinedirbelirtilerinelerdir5afec9a74f1d2
Mideye yerleşip bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı belirtileriyle ortaya cıkan, mide, ince ve kalın bağırsaklarda bir iltihaplı hastalık olan gastroenterite sebebiyet veriyor Doc Dr Turan Uckun, norovirusler hakkında merak edilenleri anlattı
Mide gribi de denen bu hastalıkta, belirtiler virusun alımından 24 48 saat sonra ortaya cıkar ve genellikle 1 2 gun devam eder Hastalık suresinde, hastaların kendilerini oldukca halsiz hissetmelerine ve surekli kusmalarına rağmen, etken genelde cok ciddi sonuclara yol acmaz Kısa sure icinde etkisini kaybeden virus, kalıcı hasar bırakmaz Ancak hastalar, su icemedikleri icin susuz kalarak hastane bakımına gereksinim duyabilirler Bu genellikle kucuk cocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde gorulur
Hastalık suresinde hastalar kendilerini oldukca halsiz hissetmelerine ve surekli kusmalarına rağmen, norovirus genelde cok ciddi sonuclara yol acmamaktadır
Mide Gribi nasıl bulaşıyor?
Noroviruslar, enfekte insanların gaita (dışkı) ya da kusmuklarında bulunur Yayılmaları da bu bulaşların kontamine ettiği şehir sularıyla, yiyecek ya da iceceklerle, kontamine (bulaşlı) yuzey ya da objelere dokunup, elleri ağza surerek, hastalık belirtileri gosteren kişilerle direkt temas ederek (orneğin; hastalıklı kişilerin bakımını yaparak, yiyeceklerini paylaşarak ya da aynı kaptan yiyerek, hasta kişinin catal kaşığını kullanarak) olur
Bazı yiyecekler bir restorana veya markete ulaştırılmadan once norovirusle kontamine olabilir Bircok salgına, kontamine sularda yetişen kabuklu deniz hayvanlarının tuketimi de neden olabilir Salatalar ve donmuş meyveler gibi, diğer urunler de kaynakta kontamine olabilirler Virus, insan vucudu dışında coğalamaz
İnsanlarda, hastalık başladıktan hemen sonra ve iyileştikten 3 gun sonrasına kadar bulaştırıcı etkisi devam eder Bazı kişiler 2 haftaya kadar taşıyıcı olabilir
Mide Gribinden Nasıl korunmalı?
Bir insan hayatı boyunca bircok kez norovirusle enfekte olabilir (grip hastalığında olduğu gibi) Bunun nedeni; noroviruslerin bircok tiplerinin olması ve virusun herhangi bir tipiyle enfekte olmanın, daha sonra başka bir tipiyle enfekte olmayı onlememesidir
Hastalığın aşısı olmadığı icin, enfeksiyondan korunmanın yolları, hijyen ve temizlik kurallarını onemsemek ve bu kurallara uymaktır:
Ozellikle tuvalet sonrası, bebek bezi değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan ve yemeden once eller iyice yıkanmalı
Meyve ve sebzeler pişmeden yenecekse, iyice yıkanmalı
Kirli yuzeyler, kapı kolları, mobilyalar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli
Hastalık gecirildikten sonra virus bulaşmış, carşaf, giyecek, ortu gibi camaşırlar yuksek ısıda su ve sabunla hemen yıkanmalı
Şehir sularında sorun varsa kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı
Enfeksiyonu olan kişiler, hastalıkları sırasında yemek hazırlamamalı
Norovirusele oluşan hastalığa karşı herhangi ozel bir ilac bulunmuyor Hastalık suresinde bol sıvı alınması onerilir Sıvı kaybını, ağızdan alarak karşılamayanlara, damardan sıvı verilmelidir
Kaynak:Hurriyet Aile
Mideye yerleşip bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı belirtileriyle ortaya cıkan, mide, ince ve kalın bağırsaklarda bir iltihaplı hastalık olan gastroenterite sebebiyet veriyor Doc Dr Turan Uckun, norovirusler hakkında merak edilenleri anlattı
Mide gribi de denen bu hastalıkta, belirtiler virusun alımından 24 48 saat sonra ortaya cıkar ve genellikle 1 2 gun devam eder Hastalık suresinde, hastaların kendilerini oldukca halsiz hissetmelerine ve surekli kusmalarına rağmen, etken genelde cok ciddi sonuclara yol acmaz Kısa sure icinde etkisini kaybeden virus, kalıcı hasar bırakmaz Ancak hastalar, su icemedikleri icin susuz kalarak hastane bakımına gereksinim duyabilirler Bu genellikle kucuk cocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde gorulur
Hastalık suresinde hastalar kendilerini oldukca halsiz hissetmelerine ve surekli kusmalarına rağmen, norovirus genelde cok ciddi sonuclara yol acmamaktadır
Mide Gribi nasıl bulaşıyor?
Noroviruslar, enfekte insanların gaita (dışkı) ya da kusmuklarında bulunur Yayılmaları da bu bulaşların kontamine ettiği şehir sularıyla, yiyecek ya da iceceklerle, kontamine (bulaşlı) yuzey ya da objelere dokunup, elleri ağza surerek, hastalık belirtileri gosteren kişilerle direkt temas ederek (orneğin; hastalıklı kişilerin bakımını yaparak, yiyeceklerini paylaşarak ya da aynı kaptan yiyerek, hasta kişinin catal kaşığını kullanarak) olur
Bazı yiyecekler bir restorana veya markete ulaştırılmadan once norovirusle kontamine olabilir Bircok salgına, kontamine sularda yetişen kabuklu deniz hayvanlarının tuketimi de neden olabilir Salatalar ve donmuş meyveler gibi, diğer urunler de kaynakta kontamine olabilirler Virus, insan vucudu dışında coğalamaz
İnsanlarda, hastalık başladıktan hemen sonra ve iyileştikten 3 gun sonrasına kadar bulaştırıcı etkisi devam eder Bazı kişiler 2 haftaya kadar taşıyıcı olabilir
Mide Gribinden Nasıl korunmalı?
Bir insan hayatı boyunca bircok kez norovirusle enfekte olabilir (grip hastalığında olduğu gibi) Bunun nedeni; noroviruslerin bircok tiplerinin olması ve virusun herhangi bir tipiyle enfekte olmanın, daha sonra başka bir tipiyle enfekte olmayı onlememesidir
Hastalığın aşısı olmadığı icin, enfeksiyondan korunmanın yolları, hijyen ve temizlik kurallarını onemsemek ve bu kurallara uymaktır:
Ozellikle tuvalet sonrası, bebek bezi değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan ve yemeden once eller iyice yıkanmalı
Meyve ve sebzeler pişmeden yenecekse, iyice yıkanmalı
Kirli yuzeyler, kapı kolları, mobilyalar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli
Hastalık gecirildikten sonra virus bulaşmış, carşaf, giyecek, ortu gibi camaşırlar yuksek ısıda su ve sabunla hemen yıkanmalı
Şehir sularında sorun varsa kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı
Enfeksiyonu olan kişiler, hastalıkları sırasında yemek hazırlamamalı
Norovirusele oluşan hastalığa karşı herhangi ozel bir ilac bulunmuyor Hastalık suresinde bol sıvı alınması onerilir Sıvı kaybını, ağızdan alarak karşılamayanlara, damardan sıvı verilmelidir
Kaynak:Hurriyet Aile