Mide Kanseri sebepleri nelerdir
Son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaşan mide kanserinin en onemli nedeni yanlış beslenmedir Medikal Onkolog Aziz Yazar, ızgarada pişirilmiş veya tutsulenmiş, salamura yiyeceklerin mide kanserine davetiye cıkardığını belirtiyor Prof Dr Aykan da cağrıda bulunuyor:
Yeşil ye, sağlıklı ol!
Mide kanseri, tum dunyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal ediyor ve her yıl yaklaşık 650 bin kişinin olumune neden oluyor Ozel Vehbi Koc Vakfı İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi doktorlarından Medikal Onkolog Dr Aziz Yazar, mide kanserinin son yıllarda tehlike boyutlara ulaştığına dikkat cekti Yazar, aşırı sıcak icecek, sık olarak ızgarada pişirilmiş veya tutsulenmiş gıdalar ile tuzlu besin ve salamura urunlerin fazla tuketilmesinin mide kanserini tetiklediğini belirtti Mide kanserinin temel sebepleri arasında sigaranın yanı sıra kalitesiz beslenme ile bazı besinlerin fazlaca tuketmesinin onemli rolu olduğunu vurgulayan Onkolog Dr Aziz Yazar, mide kanserinin bazı ulkelerde sık gorulduğunu, bunun sebebinin ise genetik faktorler ile yeme alışkanlıkları olduğunu soyledi Ozellikle Japonya başta olmak uzere Cin ve İrlanda'da mide kanseri ile cok sık karşılaşıldığına dikkat ceten Dr Yazar, bu bolgelerde sushi ve benzeri salamura, tutsulenmiş ve ciğ et tuketiminin fazla olduğunu hatırlatarak, aşırı tuzlu yemenin de mide kanserini tetikleyebileceğini ifade etti
KARADENİZ İLK SIRADA
Mide kanserinin, Turk toplumunda en yaygın şekilde Karadeniz bolgesinde gorulduğunu acıklayan Yazar, bolge insanının aşırı sıcak cay icme alışkanlığının bunda en onemli etken olduğunu anlattı Mide kanserinin en yoğun gorulduğu diğer bolgelerimizin de Doğu ve Guneydoğu Anadolu olduğunu soyleyen Dr Yazar, otlu peynir, tutsulenmiş ve ciğ balık, tuzlu balık, turşu ve tandırda pişirilen yemeklerin mide kanserine yakalanma riskini coğalttığı uyarısında bulundu
ERKEKLERDE RİSK FAZLA
Izgara ve tutsuleme esnasında tam olmayan yanma sonucu kanseri tetikleyen kanserojen maddeler oluştuğuna dikkat ceken Dr Yazar, Et urunlerinin salamurası (tuzlama) yapılırken, nitrat ve nitrit tuzlarının kullanılması da bu gıdaların ısıtılması esnasında veya mide icinde, yine kanseri tetikleyen maddeleri (nitrosamin) ortaya cıkarıyordedi Yazar, mide kanserinin kadınlara gore erkeklerde 1,5 kat fazla gorulduğunu, 6070 yaşları arasında daha sık karşılaşıldığını da sozlerine ekledi
KURTULUŞ YEŞİLDE
İstanbul Tıp Fakultesi Onkoloji Enstitusu'nden Prof Dr N Faruk Aykan da yeşil yapraklı sebzeler ve C vitamininden zengin meyvelerin mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu dile getirdi Aykan, şu onerilerde bulundu: Onemli olan dengeli beslenmektir Gıdalarda bakteri bulaşması buyuk olcude onlenmelidir; bir cok gıda eskiden olduğu gibi tuzlanarak değil, soğutularak muhafaza edilmelidir Ayrıca tarımda nitratlı gubrelerin aşırı kullanılmamasına da ozen gosterilmelidir
Son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaşan mide kanserinin en onemli nedeni yanlış beslenmedir Medikal Onkolog Aziz Yazar, ızgarada pişirilmiş veya tutsulenmiş, salamura yiyeceklerin mide kanserine davetiye cıkardığını belirtiyor Prof Dr Aykan da cağrıda bulunuyor:
Yeşil ye, sağlıklı ol!
Mide kanseri, tum dunyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal ediyor ve her yıl yaklaşık 650 bin kişinin olumune neden oluyor Ozel Vehbi Koc Vakfı İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi doktorlarından Medikal Onkolog Dr Aziz Yazar, mide kanserinin son yıllarda tehlike boyutlara ulaştığına dikkat cekti Yazar, aşırı sıcak icecek, sık olarak ızgarada pişirilmiş veya tutsulenmiş gıdalar ile tuzlu besin ve salamura urunlerin fazla tuketilmesinin mide kanserini tetiklediğini belirtti Mide kanserinin temel sebepleri arasında sigaranın yanı sıra kalitesiz beslenme ile bazı besinlerin fazlaca tuketmesinin onemli rolu olduğunu vurgulayan Onkolog Dr Aziz Yazar, mide kanserinin bazı ulkelerde sık gorulduğunu, bunun sebebinin ise genetik faktorler ile yeme alışkanlıkları olduğunu soyledi Ozellikle Japonya başta olmak uzere Cin ve İrlanda'da mide kanseri ile cok sık karşılaşıldığına dikkat ceten Dr Yazar, bu bolgelerde sushi ve benzeri salamura, tutsulenmiş ve ciğ et tuketiminin fazla olduğunu hatırlatarak, aşırı tuzlu yemenin de mide kanserini tetikleyebileceğini ifade etti
KARADENİZ İLK SIRADA
Mide kanserinin, Turk toplumunda en yaygın şekilde Karadeniz bolgesinde gorulduğunu acıklayan Yazar, bolge insanının aşırı sıcak cay icme alışkanlığının bunda en onemli etken olduğunu anlattı Mide kanserinin en yoğun gorulduğu diğer bolgelerimizin de Doğu ve Guneydoğu Anadolu olduğunu soyleyen Dr Yazar, otlu peynir, tutsulenmiş ve ciğ balık, tuzlu balık, turşu ve tandırda pişirilen yemeklerin mide kanserine yakalanma riskini coğalttığı uyarısında bulundu
ERKEKLERDE RİSK FAZLA
Izgara ve tutsuleme esnasında tam olmayan yanma sonucu kanseri tetikleyen kanserojen maddeler oluştuğuna dikkat ceken Dr Yazar, Et urunlerinin salamurası (tuzlama) yapılırken, nitrat ve nitrit tuzlarının kullanılması da bu gıdaların ısıtılması esnasında veya mide icinde, yine kanseri tetikleyen maddeleri (nitrosamin) ortaya cıkarıyordedi Yazar, mide kanserinin kadınlara gore erkeklerde 1,5 kat fazla gorulduğunu, 6070 yaşları arasında daha sık karşılaşıldığını da sozlerine ekledi
KURTULUŞ YEŞİLDE
İstanbul Tıp Fakultesi Onkoloji Enstitusu'nden Prof Dr N Faruk Aykan da yeşil yapraklı sebzeler ve C vitamininden zengin meyvelerin mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu dile getirdi Aykan, şu onerilerde bulundu: Onemli olan dengeli beslenmektir Gıdalarda bakteri bulaşması buyuk olcude onlenmelidir; bir cok gıda eskiden olduğu gibi tuzlanarak değil, soğutularak muhafaza edilmelidir Ayrıca tarımda nitratlı gubrelerin aşırı kullanılmamasına da ozen gosterilmelidir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.