Mide Kanseri :Ülkemizde Ilk Sıradaki Sindirim Sistemi Kanseri Mide Kanseri dünyada akciğer kanserinden daha sonra ikinci sıklıkta görülen kanser türüdür Her 10 kanser hastasından 1‘i mide kanseridirTürkiye’de en sık görülen sindirim sistemi kanseri olan mide kanseri değişik ülkelere tarafından farklılıklar gösterir Japonya’da, Latin Amerika’da öteki ülkelerden daha sıklıkla hastalığa rastlanır Hastalığın Oluşumunda Etkili Faktörler Nelerdir? Mide kanserinin görülme sıklığı ile göç arasındaki ilişkiler, genç yaştan itibaren kanser yapıcı bir maddeye maruz kalmanın kanser oluşmasında sorumlu olduğunu göstermektedir Bu maddenin ne olduğu bilinmemekle birlikte, diyetin sorumluluk sahibi olabileceği üstünde durulmaktadır Nişasta, turşular, tuzlanmış et ve balık gibi yiyeceklerin mide kanserleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir Süt, taze sebzeler, turunçgiller, vitamin C ve soğuk gıdalarla beslenenlerde aksine olarak mide kanseri daha eksik görülmektedir Alkol de çelimsiz bir risk faktörü iken sigara önemlidir Lif oranı düşük yiyecek alımında kanser riskinde azalma olurken, çikolata ile beslenmede riskte çoğaltma olduğu gösterilmiştir Mide kanserli hastalarda yapılan çalışmalarda, bu hastaların tuz tüketiminde büyüme olduğu saptanmıştır Bazı hastalıklar mide kanserinin oluşumunu kolaylaştırmaktadırlar Bunlar Tablo 1 de gösterilmiş Tablo1 1 Kronik atrofik gastrik ve intestinal pazi 2 Mide ülser 3 Pernisiyoz Kansızlık 4 Hipertrofik gastrit 5 Gastrik polip 6 Gastrik Dispalzi 7 Helicobacter Pylorinin varlığı Kan grubu ‘A’ olan insanlarda mide kanseri sıklığı yüksektir Bu şart ve bazı ailelerde mide kanserinin sık görülmesi kalıtımsal yatkınlık ihtimalini artırmaktadır Mide kanseri erkeklerde kadınlara kadar 2 kat daha artı ve 5070 yaşlar arasında daha sık görülür Mide kanseri riski sosyoekonomik durumu düşük olanlarda daha fazladır Midenin daha aşağı yarısında daha sık görülür Patoloji olarak 4 şekilde görülür 1 ülserli şekil 2 infiltran şekil 3 polipoid şekil id 4 yüzeyen yayılan alıcı Klinik Klinik olarak en fazla rastlanan belirti mide bölgesinde ağrıdır Ağrıyla birlikte iştahsızlık ve kilo kaybı sık görülen bulgulardandır Kardia (midenin yemek yemek borusuyla sentez bölümü) bölgesine yerleşen tümörler de yutma güçlüğü ilk semptom olabilir İlerleyen vakalarda bulantı ve kusma olabilir Ara Sıra yoğun bir kanama veya mide perforasyonu (delinmesi) açılış bulguları olabilir Hastanın muayenesinde, erken evrede mide bölgesinde hassasiyet dışarıda bir belirti saptanmamışken, geç evrede ise karında mide bölgesinde kitle, göğüs kafesi üst kısmında boyun kenarında lenf bezi büyümesi ve karında ‘asit’ denen akıcı toplanması saptanabilir Tümörden aralıksız ve yavaş kanamaya alt kansızlık (anemi) ve buna tabi belirtiler çoğu vakada görülebilir Tanıda baryumlu radyografi oldukça değerlidir Fakat ufak lezyonlar atlanabilir, belli teşhis endoskopi ve biopsi incelemesi ile konur Tedavi Bugün mide kanserinin radikal tedavisi cerrahi müdahaledir Erken dönemde teşhis konulup bir an önce cerrahi müdahale yapılmalıdır Kemoteraopi (hap tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) sonuçları şu lahza için yüzgüldürücü değildir Erken tanı hazırlamak ve erken cerrahi çare hastanın yaşama şansını artıran en kayda değer faktördür