Mide herkesin bildiği belirli kaslardan oluşan ve alınan gıdalar nedeniyle genişleme özeliği bulunan sindirim sistemimizin en önemli organıdır
Çoğumuz midemizin nerede olduğunu bilse de yine bu bilgiyi vermekte fayda vardır Midemiz Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunmakta olup karın bölgemizde bulunmaktadır Karnın sol üst kısmında bulunmaktadır
Mide bütün canlılarda bulunmamaktadır Midenin bulunduğu canlılar omurgalı hayvanlar, derisi dikenli hayvanlar, yumuşakçalar ve haşarat adı verilen hayvanlarda bulunmaktadır
Mide1Midenin özellikleri nelerdir?
Mide birkaç katmadan oluşan kaslı bir yapıya sahiptir
Mide çiğnenmeden sonra yemek borusu vasıtasıyla gelen yiyeceklerin geçici olarak depolandığı yerdir
1,5 litre sıvı ile 4 litre arasında sıvı tutma kapasitesine sahip bulunmaktadır
Yediğimiz yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalara ayrılması olayı midede gerçekleşmektedir
Mide besinleri salgıladığı sıvı sayesinde parçalar, bu sıvının salgılandığı ve mideyi örten dokuya MUKOZA adı verilir
Midenin kaslı bir oluşum olduğunu söylemiştik bu sayede her 20 saniyede bir dalgalanarak yiyecekleri birbirine karıştırır Yiyecekler tâki çorba kıvamına gelinceye kadar midede durur
Midenin kendisine gelen besinleri ince bağırsağa veya on iki bağırsağa aktarma süreleri yiyeceklerin türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir Fakat genel olarak sıvıları 20 saniye içinde gönderirken katılarda bu durum 1,5 saat civarındadır Maddelerin sindirilme süreleri yapılarına göre değişmektedir Örneğin Karbonhidratlar çabuk sindirilebilen ve midede az sürede kalan besinlerdendir Yağlar bunlara nazaran sindirimi zor olduğundan daha çok midede kalır
Mide3Midenin besinleri hem kimyasal hem de fiziksel olarak parçalanması için salgıladığı asitten kendisini korumak içinde bir madde üretir Bu madde sayesinde salgılanmış olan asidin besinleri parçalarken kendisine zarar vermesini engeller Bu madde alkalen –masik bir mukus olup yapışkan bir yapısı bulunmaktadır
Midenin besinleri parçalamak için ürettiği salgılar sindirim enzimleri, hidroklorik asit, entrensek faktör ve hormonlardan oluşmaktadır
Mide toplam 4 bölümden oluşmaktadır Bunlar;
Fundus,
Kardia,
Korpus (gövde) ve
Antrum (midenin son bölümü)
Mide2Mide rahatsızlıkları nelerdir?
Mide ağrıması veya arada mide ekşimesi gibi küçük rahatsızlıkları çoğumuzun başına defalarca gelmiş olabilir fakat mide rahatsızları içinde en sık görülen ve önemli olan rahatsızlıklar şunlardır;
Gastrit
Ülser
Reflü
Mide kanaması
Mide kanseri
Çoğumuz midemizin nerede olduğunu bilse de yine bu bilgiyi vermekte fayda vardır Midemiz Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunmakta olup karın bölgemizde bulunmaktadır Karnın sol üst kısmında bulunmaktadır
Mide bütün canlılarda bulunmamaktadır Midenin bulunduğu canlılar omurgalı hayvanlar, derisi dikenli hayvanlar, yumuşakçalar ve haşarat adı verilen hayvanlarda bulunmaktadır
Mide1Midenin özellikleri nelerdir?
Mide birkaç katmadan oluşan kaslı bir yapıya sahiptir
Mide çiğnenmeden sonra yemek borusu vasıtasıyla gelen yiyeceklerin geçici olarak depolandığı yerdir
1,5 litre sıvı ile 4 litre arasında sıvı tutma kapasitesine sahip bulunmaktadır
Yediğimiz yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalara ayrılması olayı midede gerçekleşmektedir
Mide besinleri salgıladığı sıvı sayesinde parçalar, bu sıvının salgılandığı ve mideyi örten dokuya MUKOZA adı verilir
Midenin kaslı bir oluşum olduğunu söylemiştik bu sayede her 20 saniyede bir dalgalanarak yiyecekleri birbirine karıştırır Yiyecekler tâki çorba kıvamına gelinceye kadar midede durur
Midenin kendisine gelen besinleri ince bağırsağa veya on iki bağırsağa aktarma süreleri yiyeceklerin türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir Fakat genel olarak sıvıları 20 saniye içinde gönderirken katılarda bu durum 1,5 saat civarındadır Maddelerin sindirilme süreleri yapılarına göre değişmektedir Örneğin Karbonhidratlar çabuk sindirilebilen ve midede az sürede kalan besinlerdendir Yağlar bunlara nazaran sindirimi zor olduğundan daha çok midede kalır
Mide3Midenin besinleri hem kimyasal hem de fiziksel olarak parçalanması için salgıladığı asitten kendisini korumak içinde bir madde üretir Bu madde sayesinde salgılanmış olan asidin besinleri parçalarken kendisine zarar vermesini engeller Bu madde alkalen –masik bir mukus olup yapışkan bir yapısı bulunmaktadır
Midenin besinleri parçalamak için ürettiği salgılar sindirim enzimleri, hidroklorik asit, entrensek faktör ve hormonlardan oluşmaktadır
Mide toplam 4 bölümden oluşmaktadır Bunlar;
Fundus,
Kardia,
Korpus (gövde) ve
Antrum (midenin son bölümü)
Mide2Mide rahatsızlıkları nelerdir?
Mide ağrıması veya arada mide ekşimesi gibi küçük rahatsızlıkları çoğumuzun başına defalarca gelmiş olabilir fakat mide rahatsızları içinde en sık görülen ve önemli olan rahatsızlıklar şunlardır;
Gastrit
Ülser
Reflü
Mide kanaması
Mide kanseri