Mide Yanması Nedir
Mide Yanması Tedavisi
Mide Yanması hakkında Bilgi
Mide Yanmasını Onleyen Yiyecekler
Yemek borusunun alt kısmında, aşağı ozofegal sfinkter olarak adlandırılan halka gibi bir kas vardır Bu kas aynı bir valf gibi calışır Bir yiyecek yuttuğunuzda, bu halka benzeri kas yiyeceğin mideye girmesi icin acılır Bu halka daha sonra, yiyeceklerin yemek borusuna kacmaması icin kapanır
Bu sfinkter kas duzgun calışmadığında ise, midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri doner Yemek borusunda midedeki gibi koruyucu bir tabaka olmadığı icin, asit burada acıya neden olur
Midede, oldukca fazla miktarda asit salgılanmasına karşın,asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak bircok koruma mekanizması da mevcuttur
Midenin hareketleri ve icindeki basıncın artması ile mide iceriğinin yemek borusuna gecmesini engelleyen,yemek borusunun mideye giriş seviyesinde KOS dediğimiz (Kardia ozofajial Sfinkter Yemek borusu alt ucundaki buzuk) bir bolum vardır
Sfinkterin yeterli calışmaması sonucunda, midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kacması sonucunda mide ekşimesi ve yanması meydana gelir Yemek borusunun icini orten ic tabakasının aside karşı kendini koruyacak yapısı yoktur Sonuc olarak fışkıran asidin miktarı ve yemek borusu ile temasta kalma suresi gibi bazı faktorlerin etkisi ile yemek borusu ic yuzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıktan derin ve kanayan ulserlere kadar değişik hasarlar gorulebilir
Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli iceriği mide icerisinde doğru gondermeye calışır Yemek borusunun buhareketlerini bozan bazı hastalıklarda hasarlar daha fazla meydana gelir
Normal şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha fazla olmak uzere gunde yaklaşık on on beş defa gozlenen normal bir olaydır Yanmayımeydana getiren nedenlerin başında ( %6570 ) alt yemek borusu buzuğunun yetersiz calışması olduğu saptanmıştır
Gastro Ozofajial Reflu Sendromu,(GORS)mide asidinin yemek borusuna doğru fışkırması sonucunda meydana gelen ceşitli durumları ifade etmek icin kullanılır Genellikle mide uzerinde veya goğsun ortasındaki kemiğin altında yanma şeklinde hissedilir Ceneye ve boğaza yayılabilir Bazıları boğazında acı ,ekşi, asit tadı alırlar Hastaların bu yanma belirtileri ikisaat kadar surebilir Genellikle, yemek yemeyle artar
Midenin on iki parmak bağırsağına doğru boşalmasını azaltan nedenler, mide iceriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını artırmaktadır(Mide cıkış bolgesindeki darlıklar)
Yaşlılarda ve ozellikle hamilelerde GORS'e bağlı mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır
Mide fıtıklarında (diyaframın altında mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide ust kısmının goğus boşluğuna doğru fıtıklaşması ) GORS'e bağlı ekşime, yanma cok gorulmektedir
Mide Yanmasının Tedavisi
Yatmadan once yiyecek ve iceceklerden uzak durmak(sut dahil)
Sigara ve alkolu bırakmak
Zayıflamak
KOS basıncını arttıran reflu olan materyelin asiditesini azaltan ,mide boşalmasını hızlandıran asidik materyelin yemek borusuna fışkırmasını azaltan ilaclar kullanılır
Mide yanması icin ne yemeli ne yememeli
Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin Cikolata, icerdiği yuksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol acıyor Sutlu cikolata, daha az yağ iceren bitter cikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan cikolata sevenler genelde sutsuz olanını tercih etmeli
Kafeinli icecekler mide icin cok zararlı Kahve, cay ve kola gibi icecekler hassas mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve icmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu icecekler ve asitli meyve sularını dikkatli icin Domates veya portakal suyu asitli olduğu icin mide yanmasını şiddetlendirebilir Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak icin
Et suyu ile hazırlanmış corbalardan uzak durun Diğer corbaları ise cok sıcak icmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın
Ciğ soğan ve ciğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları secmeyin
Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini cıkartabilirsiniz
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tum sorunları giderebilir İceriğinde bulunan gefarnato maddesi ulser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor
Lahana : Lahanayı ciğ olarak yemeyi tercih edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve icin Lahana, ulser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dortte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu icin
Patates : Ciğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuc suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp icin
Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın
Maden suyu : Mide asidinin buyuk bir bolumunu etkisiz hale getiriyor
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tuketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin
Zeytinyağı : Ciğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma suresini azaltıyor ve yağların sindirimi icin safra salgısını artırıyor
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktorunu artırıyor
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara oğunlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hucrelerinin uretimini de artırıyor
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
Meyankoku : Guclu bir mide koruyucusuYapılan son araştırmalara gore midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor
Mide Yanması Tedavisi
Mide Yanması hakkında Bilgi
Mide Yanmasını Onleyen Yiyecekler
Yemek borusunun alt kısmında, aşağı ozofegal sfinkter olarak adlandırılan halka gibi bir kas vardır Bu kas aynı bir valf gibi calışır Bir yiyecek yuttuğunuzda, bu halka benzeri kas yiyeceğin mideye girmesi icin acılır Bu halka daha sonra, yiyeceklerin yemek borusuna kacmaması icin kapanır
Bu sfinkter kas duzgun calışmadığında ise, midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri doner Yemek borusunda midedeki gibi koruyucu bir tabaka olmadığı icin, asit burada acıya neden olur
Midede, oldukca fazla miktarda asit salgılanmasına karşın,asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak bircok koruma mekanizması da mevcuttur
Midenin hareketleri ve icindeki basıncın artması ile mide iceriğinin yemek borusuna gecmesini engelleyen,yemek borusunun mideye giriş seviyesinde KOS dediğimiz (Kardia ozofajial Sfinkter Yemek borusu alt ucundaki buzuk) bir bolum vardır
Sfinkterin yeterli calışmaması sonucunda, midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kacması sonucunda mide ekşimesi ve yanması meydana gelir Yemek borusunun icini orten ic tabakasının aside karşı kendini koruyacak yapısı yoktur Sonuc olarak fışkıran asidin miktarı ve yemek borusu ile temasta kalma suresi gibi bazı faktorlerin etkisi ile yemek borusu ic yuzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıktan derin ve kanayan ulserlere kadar değişik hasarlar gorulebilir
Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli iceriği mide icerisinde doğru gondermeye calışır Yemek borusunun buhareketlerini bozan bazı hastalıklarda hasarlar daha fazla meydana gelir
Normal şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha fazla olmak uzere gunde yaklaşık on on beş defa gozlenen normal bir olaydır Yanmayımeydana getiren nedenlerin başında ( %6570 ) alt yemek borusu buzuğunun yetersiz calışması olduğu saptanmıştır
Gastro Ozofajial Reflu Sendromu,(GORS)mide asidinin yemek borusuna doğru fışkırması sonucunda meydana gelen ceşitli durumları ifade etmek icin kullanılır Genellikle mide uzerinde veya goğsun ortasındaki kemiğin altında yanma şeklinde hissedilir Ceneye ve boğaza yayılabilir Bazıları boğazında acı ,ekşi, asit tadı alırlar Hastaların bu yanma belirtileri ikisaat kadar surebilir Genellikle, yemek yemeyle artar
Midenin on iki parmak bağırsağına doğru boşalmasını azaltan nedenler, mide iceriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını artırmaktadır(Mide cıkış bolgesindeki darlıklar)
Yaşlılarda ve ozellikle hamilelerde GORS'e bağlı mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır
Mide fıtıklarında (diyaframın altında mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide ust kısmının goğus boşluğuna doğru fıtıklaşması ) GORS'e bağlı ekşime, yanma cok gorulmektedir
Mide Yanmasının Tedavisi
Yatmadan once yiyecek ve iceceklerden uzak durmak(sut dahil)
Sigara ve alkolu bırakmak
Zayıflamak
KOS basıncını arttıran reflu olan materyelin asiditesini azaltan ,mide boşalmasını hızlandıran asidik materyelin yemek borusuna fışkırmasını azaltan ilaclar kullanılır
Mide yanması icin ne yemeli ne yememeli
Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin Cikolata, icerdiği yuksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol acıyor Sutlu cikolata, daha az yağ iceren bitter cikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan cikolata sevenler genelde sutsuz olanını tercih etmeli
Kafeinli icecekler mide icin cok zararlı Kahve, cay ve kola gibi icecekler hassas mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve icmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu icecekler ve asitli meyve sularını dikkatli icin Domates veya portakal suyu asitli olduğu icin mide yanmasını şiddetlendirebilir Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak icin
Et suyu ile hazırlanmış corbalardan uzak durun Diğer corbaları ise cok sıcak icmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın
Ciğ soğan ve ciğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları secmeyin
Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini cıkartabilirsiniz
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tum sorunları giderebilir İceriğinde bulunan gefarnato maddesi ulser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor
Lahana : Lahanayı ciğ olarak yemeyi tercih edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve icin Lahana, ulser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dortte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu icin
Patates : Ciğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuc suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp icin
Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın
Maden suyu : Mide asidinin buyuk bir bolumunu etkisiz hale getiriyor
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tuketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin
Zeytinyağı : Ciğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma suresini azaltıyor ve yağların sindirimi icin safra salgısını artırıyor
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktorunu artırıyor
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara oğunlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hucrelerinin uretimini de artırıyor
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
Meyankoku : Guclu bir mide koruyucusuYapılan son araştırmalara gore midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor