iltasyazilim
FD Üye
Midenin Yapısı ve Görevleri
Mide, sindirim sisteminin bir parçasıdır ve karnın üstteki sol kısmında diyaframın aşağıda bulunur Üst ucu yemek borusu ile bağlantılıdır, alt ucu ise, adına kapıcı dediğimiz, halka şeklindeki kapama kasları ile onikiparmak bağırsana bağlıdır Takriben bir buçuk litre alabilen midenin iç kısmında, yiyecek parçaları midenin asit ve enzimler taşıyan mide suyu ile kimyasal olarak parçalanır Bulamaç haline gelen gıdalar sonra ağır ağır ve kontrollü bir şekilde ince bağırsağa sevk edilir Burada protein, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler gibi gıda maddeleri mukoza zarından geçerek kana karışır Seslenmek oysa midenin en manâlı işlevi, gıdaları parçalayarak beden için değerlendirilebilir hale getirmek ve onları dozu ayarlı bir şekilde ince bağırsağa sevk etmektir
Mide sol tarafa eğik olarak karnın üst kısmındadır Mide dört bölüme ayrılmaktadır; yemek borusu çıkış bölgesindeki mide girişi (Cardia), yukarıya, diyaframın altına dürüst kubbe biçiminde uzanan kısım; mide gövdesi (Corpus) ve halka şeklindeki kapama kası (Pylorus) önündeki Antrum bölgesi Mide duvarı değişik katmanlardan oluşmaktadır: Asit, enzim ve mukoza oluşturan hücreler bulunduran kıvrımlı mukoza tabakası iki kas katmanı ve karın zarı (Periton) ile kaplanmıştır Uzun ve halka kasların özel düzeni bulamaç halindeki gıdaların karışmasını ve sevk edilmesini sağlamaktadır *
Mide, sindirim sisteminin bir parçasıdır ve karnın üstteki sol kısmında diyaframın aşağıda bulunur Üst ucu yemek borusu ile bağlantılıdır, alt ucu ise, adına kapıcı dediğimiz, halka şeklindeki kapama kasları ile onikiparmak bağırsana bağlıdır Takriben bir buçuk litre alabilen midenin iç kısmında, yiyecek parçaları midenin asit ve enzimler taşıyan mide suyu ile kimyasal olarak parçalanır Bulamaç haline gelen gıdalar sonra ağır ağır ve kontrollü bir şekilde ince bağırsağa sevk edilir Burada protein, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler gibi gıda maddeleri mukoza zarından geçerek kana karışır Seslenmek oysa midenin en manâlı işlevi, gıdaları parçalayarak beden için değerlendirilebilir hale getirmek ve onları dozu ayarlı bir şekilde ince bağırsağa sevk etmektir
Mide sol tarafa eğik olarak karnın üst kısmındadır Mide dört bölüme ayrılmaktadır; yemek borusu çıkış bölgesindeki mide girişi (Cardia), yukarıya, diyaframın altına dürüst kubbe biçiminde uzanan kısım; mide gövdesi (Corpus) ve halka şeklindeki kapama kası (Pylorus) önündeki Antrum bölgesi Mide duvarı değişik katmanlardan oluşmaktadır: Asit, enzim ve mukoza oluşturan hücreler bulunduran kıvrımlı mukoza tabakası iki kas katmanı ve karın zarı (Periton) ile kaplanmıştır Uzun ve halka kasların özel düzeni bulamaç halindeki gıdaların karışmasını ve sevk edilmesini sağlamaktadır *