iltasyazilim
FD Üye
Mikroorganizma
Mikroskobik (çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olup oysa mikroskop ile görülebilen) organizmaların genel adı
Mikroorganizmalar çoğunlukla tek hücreli olsalar da fazla hücresel örnekleri de mevcuttur Millet arasında mikrop diye adlandırılan mikroorganizmalar, hücreli yapılı olanlar ve hücreli yapıda olmayanlar elde etmek üzere ikiye ayrılabilir Hücreli yapıda olanlar Bakteriler, mantarlar, protistlerdir Hücreli yapıda olmayanlar ise Virüsler, viroidler, prionlardır Canlıların bilimsel sınıflandırması içinde çok çeşitli grupları içerdiği için genel geçer özellikler maddeler halinde sıralamak zordur
Mikrobiyoloji bilim dalı, biyolojinin sayısız alt kollarından yanlızca birisi olmasına karşın biyolojinin temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz
Mikroorganizmalar mikroskobun icadından sonradan keşfedilmesine karşın, Pasteur mikrobiyolojinin babası sayılmaktadırPasteur'un kuduz aşısını bulmasından sonraki diğer büyük keşfi ise havasız ortamdaki bir takım maya ve bakterilerin solunum son ürünü olarak alkolü verdiğini ortaya koymasıdır
Mikroorganizmalar yanlızca gözle görülebilen yaratıklardırBu yaratıklar aklınıza gelebilecek derhal her yerde yaşarlarSürekli sirkülasyon halinde yer alan atmosferden yerin derinliklerine, antartika buzullarının içlerinden gayzer kaynaklarına değin yeryüzünün anında her yerinde yaşarlar
Mikroorganizmalardan yalıtılmış bir yer hemen hemen yokturEllerinizin içinde, çamaşırlarınızda, arabanızda, halılarda, televizyonunuzun üzerinde, kısacası anında heryerde onlar mutlaka vardırBu yaratıklar Çevremizi az kalsın hava gibi sarmasına rağmen şu lahza bize saldırıp tesir edememesinin nedeni ise vücudumuzdaki savunma sistemidirEğer savunma sistemimizi yanlızca 1 dakikalığına vücudumuzdan farklı tuttuğumuzu varsayarsak, anında mikropların saldırısına uğrayarak ya ölecek değin yada sakat kalacak derecede hastalanacaktık
Tıp alanında, endüstride, tarımda ve yiyecek sanayiinde mikrorganizmalardan epeyce faydalanılırÖrneğin sütün yoğurt ve peynire dönüşmesi bakteriler baştan sona olurDiğer bir bakteri türü ise bazı çöp toplama merkezlerinde metan gazı üretimi için kullanılırlar
Mikroorganizmalardan en bilinenlerini ise Bakteriler oluşturmaktadırDiğer bilinenleri ise algler, tek hücreli yosunlar, tatlı su mikroorganizmaları, mayalar ve virüslerdir *
Mikroskobik (çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olup oysa mikroskop ile görülebilen) organizmaların genel adı
Mikroorganizmalar çoğunlukla tek hücreli olsalar da fazla hücresel örnekleri de mevcuttur Millet arasında mikrop diye adlandırılan mikroorganizmalar, hücreli yapılı olanlar ve hücreli yapıda olmayanlar elde etmek üzere ikiye ayrılabilir Hücreli yapıda olanlar Bakteriler, mantarlar, protistlerdir Hücreli yapıda olmayanlar ise Virüsler, viroidler, prionlardır Canlıların bilimsel sınıflandırması içinde çok çeşitli grupları içerdiği için genel geçer özellikler maddeler halinde sıralamak zordur
Mikrobiyoloji bilim dalı, biyolojinin sayısız alt kollarından yanlızca birisi olmasına karşın biyolojinin temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz
Mikroorganizmalar mikroskobun icadından sonradan keşfedilmesine karşın, Pasteur mikrobiyolojinin babası sayılmaktadırPasteur'un kuduz aşısını bulmasından sonraki diğer büyük keşfi ise havasız ortamdaki bir takım maya ve bakterilerin solunum son ürünü olarak alkolü verdiğini ortaya koymasıdır
Mikroorganizmalar yanlızca gözle görülebilen yaratıklardırBu yaratıklar aklınıza gelebilecek derhal her yerde yaşarlarSürekli sirkülasyon halinde yer alan atmosferden yerin derinliklerine, antartika buzullarının içlerinden gayzer kaynaklarına değin yeryüzünün anında her yerinde yaşarlar
Mikroorganizmalardan yalıtılmış bir yer hemen hemen yokturEllerinizin içinde, çamaşırlarınızda, arabanızda, halılarda, televizyonunuzun üzerinde, kısacası anında heryerde onlar mutlaka vardırBu yaratıklar Çevremizi az kalsın hava gibi sarmasına rağmen şu lahza bize saldırıp tesir edememesinin nedeni ise vücudumuzdaki savunma sistemidirEğer savunma sistemimizi yanlızca 1 dakikalığına vücudumuzdan farklı tuttuğumuzu varsayarsak, anında mikropların saldırısına uğrayarak ya ölecek değin yada sakat kalacak derecede hastalanacaktık
Tıp alanında, endüstride, tarımda ve yiyecek sanayiinde mikrorganizmalardan epeyce faydalanılırÖrneğin sütün yoğurt ve peynire dönüşmesi bakteriler baştan sona olurDiğer bir bakteri türü ise bazı çöp toplama merkezlerinde metan gazı üretimi için kullanılırlar
Mikroorganizmalardan en bilinenlerini ise Bakteriler oluşturmaktadırDiğer bilinenleri ise algler, tek hücreli yosunlar, tatlı su mikroorganizmaları, mayalar ve virüslerdir *