iltasyazilim
FD Üye
Mikroskobik Canlılar Neyle Beslenir
Mikroorganizma dendiğinde, tek tip varlıklar akla gelmemelidir Tersine birbirlerinden fazla bambaşka plân ve sistemlerle yaratılmış binlerce canlı bu gruba dahildir Kabaca sınıflandırıldığında bakteriler, mantarlar, protozoonlar, algler ve virüsleri sayabiliriz Virüsler önceleri 'canlı mı, cansız mı' diye tartışılırken; sahip oldukları organizasyon ve çok ince sanatlı yapılarından nedeniyle, artık canlı kabul edilmektedir Bakterilerin bir zarla sınırlanmış çekirdekleri olmadığı halde (prokaryotik hücre), mantar ve protozoa hücrelerinin çekirdekleri vardır (eukaryotik hücresel)
Mikroskopik canlıların dünyasının büyüklüğünü ve ihtişamını idrâk için tıp fakültelerinin müfredatı ve Sağlık Bakanlığı istatistikleri incelenebilir Tıp fakültelerinin parazitoloji, mikrobiyoloji, klinik mikrobiyoloji, bakteriyoloji ve enfeksiyon hastalıkları gibi bölümlerinde, fakülte bittikten sonradan üç sene uzmanlaşma yapılır, doktora tezleri hazırlanır Mikroskopik canlılar üzerine yıllarca araştırmalar üretilmiş ve halen yapılmakta, incelemeler derinleştikçe bu âlemin büyüklüğü ve bu canlılardaki mükemmel sanatlar çok daha iyi anlaşılmaktadır Rahatsızlık yapan bakterilere karşısında yeni yeni antibiyotikler geliştirilirken, bakteriler de, Durun, bu dünyada yalnızca sizler yoksunuz, bizler de varızdercesine dayanıklılık gösteriyor
Bakterilerin clostridium cinsi; karbonhidratlardan selülozu, nişastayı, çözünür şekerleri ve hattâ lâktik asiti bile fermente ederek, parçalar Böylece bütirik asit, asetik asit, CO2 ve H2 gibi ürünlerin açığa çıkmasına sebep olur Meydana gelen bu maddeler, bakteriler açısından ast üründür Ama bu iş ırk tarafından bütirik asit ve asetik asit almak için yapılırsa, fermantasyon sonunda meydana gelen bu dört madde mahsul kabul edilir
yardımcı ve zararlı mikroskobik canlılar
Yardımcı bakteriler sütten yoğurt, peynir veya yağ yapılmasını, hamurun mayalanmasını, üzümden sirke yapılmasını, turşunun mayalanmasını sağlarlar Hem toprakta yaşayan bazı bakteriler hayvan ve bitki artıklarının çürümesini sağlar
Zararlı bakteriler ise hastalıklara yol açar İnsanlarda üst solunum yolu enfeksiyonları, verem, kolera, zatürree, tifüs, tifo, ülser, veba, idrar yolu iltihabı, tetanos, kuşpalazı, cüzam, tüberküloz, şarbon, bel soğukluğu, frengi kanlı basur gibi hastalıklara niçin olur Hem bakteriler besinlerin küflenip çürümesine de sebep olurlar
(Açıkta bırakılan sebze ve meyveler çürür, et kokar, yoğurt ve süt ekşir, ekmek küflenir) *
Mikroorganizma dendiğinde, tek tip varlıklar akla gelmemelidir Tersine birbirlerinden fazla bambaşka plân ve sistemlerle yaratılmış binlerce canlı bu gruba dahildir Kabaca sınıflandırıldığında bakteriler, mantarlar, protozoonlar, algler ve virüsleri sayabiliriz Virüsler önceleri 'canlı mı, cansız mı' diye tartışılırken; sahip oldukları organizasyon ve çok ince sanatlı yapılarından nedeniyle, artık canlı kabul edilmektedir Bakterilerin bir zarla sınırlanmış çekirdekleri olmadığı halde (prokaryotik hücre), mantar ve protozoa hücrelerinin çekirdekleri vardır (eukaryotik hücresel)
Mikroskopik canlıların dünyasının büyüklüğünü ve ihtişamını idrâk için tıp fakültelerinin müfredatı ve Sağlık Bakanlığı istatistikleri incelenebilir Tıp fakültelerinin parazitoloji, mikrobiyoloji, klinik mikrobiyoloji, bakteriyoloji ve enfeksiyon hastalıkları gibi bölümlerinde, fakülte bittikten sonradan üç sene uzmanlaşma yapılır, doktora tezleri hazırlanır Mikroskopik canlılar üzerine yıllarca araştırmalar üretilmiş ve halen yapılmakta, incelemeler derinleştikçe bu âlemin büyüklüğü ve bu canlılardaki mükemmel sanatlar çok daha iyi anlaşılmaktadır Rahatsızlık yapan bakterilere karşısında yeni yeni antibiyotikler geliştirilirken, bakteriler de, Durun, bu dünyada yalnızca sizler yoksunuz, bizler de varızdercesine dayanıklılık gösteriyor
Bakterilerin clostridium cinsi; karbonhidratlardan selülozu, nişastayı, çözünür şekerleri ve hattâ lâktik asiti bile fermente ederek, parçalar Böylece bütirik asit, asetik asit, CO2 ve H2 gibi ürünlerin açığa çıkmasına sebep olur Meydana gelen bu maddeler, bakteriler açısından ast üründür Ama bu iş ırk tarafından bütirik asit ve asetik asit almak için yapılırsa, fermantasyon sonunda meydana gelen bu dört madde mahsul kabul edilir
yardımcı ve zararlı mikroskobik canlılar
Yardımcı bakteriler sütten yoğurt, peynir veya yağ yapılmasını, hamurun mayalanmasını, üzümden sirke yapılmasını, turşunun mayalanmasını sağlarlar Hem toprakta yaşayan bazı bakteriler hayvan ve bitki artıklarının çürümesini sağlar
Zararlı bakteriler ise hastalıklara yol açar İnsanlarda üst solunum yolu enfeksiyonları, verem, kolera, zatürree, tifüs, tifo, ülser, veba, idrar yolu iltihabı, tetanos, kuşpalazı, cüzam, tüberküloz, şarbon, bel soğukluğu, frengi kanlı basur gibi hastalıklara niçin olur Hem bakteriler besinlerin küflenip çürümesine de sebep olurlar
(Açıkta bırakılan sebze ve meyveler çürür, et kokar, yoğurt ve süt ekşir, ekmek küflenir) *