iltasyazilim
FD Üye
Mineraller Hangi Besinlerde Bulunur? ,Mineraller,Mineral nedir,Minerallerin Görevleri ve Faydaları,Minerallerin görevleri,Mineral Taşıyan Yiyecekler,
Mineraller Nelerdir
Mineraller, vücudumuzun yaşam için gerekli fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklilik duyduğumuz inorganik maddelerdir Mineraller vücudumuz tarafından üretilemediği için dışardan besinler yoluyla alınır
Vücudun pek çok yaşamsal işlevinde mineraller, vitaminlerle birlikte devir alır En manâlı görevleri ise vitaminler ile diğer besinlerin gövde kadar etkili bir şekilde kullanımını sağlamaya muavin olmaktır Yetkisiz mineral alımı gövde fonksiyonlarının bozulmasına ve çeşitli sağlık durumu sorunlarına yol açar Örneğin; kansızlık, kansızlık ya da demir eksikliği olarak adlandırılan ve ülkemizde oldukça yaygın olan bu rahatsızlığın temelinde Demir minerali eksikliğiyatmaktadır Sadece bir mineralin bile karoser tarafında yeterince alınamaması, o kadar fazla şikayete yol açan kansızlığa niçin olabilmektedir bu nedenle, yeterli mineral almak için dengeli ve sağlıklı beslenme çok önemlidir
Vücudun mineral ihtiyacı mg cinsinden çok düşük değerlerde olmakla birlikte, hamilelik döneminde, gelişme çağındaki çocuklarda, sporcularda ve bunun gibi değişik birey ya da dönemlerde bu gereksinim artabilir
Mineral Içeren Yiyecekler :
Kalsiyum taşıyan yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, fıstık,sardalya
Demir taşıyan besinler : Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez
Bakır taşıyan besinler : Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, ceviz, mantar, çavdar
Çinko içeren besinler : Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, gündöndü çekirdeği, buğday tohumu, bütün tahıllar
İyot taşıyan besinler : Deniz balıkları, sebze (zeminin içerdiği iyot miktarına ast), iyotlu yemek tuzu
Potasyum taşıyan besinler : Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates
Magnezyum taşıyan yiyecekler : Badem, fıstık, fındık, ceviz, soya fasulyesi, arıtılmış edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler
Selenyum taşıyan besinler : Deniz ürünleri, tavuk, soğan, sarımsak, brokoli, buğday tohumu
Sodyum içeren besinler : Yemeklik tuz, buğulama ve salamura et, salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir, maden suyu
Fosfor taşıyan besinler : Balık, et, yumurta, işlenmemiş tahıl ürünleri, fındık, ceviz, maya, peynir
Kükürt içeren besinler : Yumurta sarısı, et, süt, balık, peynir, fındık, ceviz, sebze
Manganez içeren besinler : Ananas, ceviz, fındık, baklagiller, işlenmemiş tahıl ürünleri, sebze, bira mayası, kakao
Krom taşıyan besinler : Siyah dere, kakao, bal, fındık, ceviz, ilenmemiş tahıllar, peynir, et, mantar
Flor taşıyan besinler : Balık, et, süt ürünleri, çay, kahve, su ve maden suyu, soya fasulyesi
Klorid içeren besinler : Yemek Yemek tuzu içeren her türlü beslenme (salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir gibi) *
Mineraller Nelerdir
Mineraller, vücudumuzun yaşam için gerekli fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklilik duyduğumuz inorganik maddelerdir Mineraller vücudumuz tarafından üretilemediği için dışardan besinler yoluyla alınır
Vücudun pek çok yaşamsal işlevinde mineraller, vitaminlerle birlikte devir alır En manâlı görevleri ise vitaminler ile diğer besinlerin gövde kadar etkili bir şekilde kullanımını sağlamaya muavin olmaktır Yetkisiz mineral alımı gövde fonksiyonlarının bozulmasına ve çeşitli sağlık durumu sorunlarına yol açar Örneğin; kansızlık, kansızlık ya da demir eksikliği olarak adlandırılan ve ülkemizde oldukça yaygın olan bu rahatsızlığın temelinde Demir minerali eksikliğiyatmaktadır Sadece bir mineralin bile karoser tarafında yeterince alınamaması, o kadar fazla şikayete yol açan kansızlığa niçin olabilmektedir bu nedenle, yeterli mineral almak için dengeli ve sağlıklı beslenme çok önemlidir
Vücudun mineral ihtiyacı mg cinsinden çok düşük değerlerde olmakla birlikte, hamilelik döneminde, gelişme çağındaki çocuklarda, sporcularda ve bunun gibi değişik birey ya da dönemlerde bu gereksinim artabilir
Mineral Içeren Yiyecekler :
Kalsiyum taşıyan yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, fıstık,sardalya
Demir taşıyan besinler : Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez
Bakır taşıyan besinler : Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, ceviz, mantar, çavdar
Çinko içeren besinler : Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, gündöndü çekirdeği, buğday tohumu, bütün tahıllar
İyot taşıyan besinler : Deniz balıkları, sebze (zeminin içerdiği iyot miktarına ast), iyotlu yemek tuzu
Potasyum taşıyan besinler : Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates
Magnezyum taşıyan yiyecekler : Badem, fıstık, fındık, ceviz, soya fasulyesi, arıtılmış edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler
Selenyum taşıyan besinler : Deniz ürünleri, tavuk, soğan, sarımsak, brokoli, buğday tohumu
Sodyum içeren besinler : Yemeklik tuz, buğulama ve salamura et, salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir, maden suyu
Fosfor taşıyan besinler : Balık, et, yumurta, işlenmemiş tahıl ürünleri, fındık, ceviz, maya, peynir
Kükürt içeren besinler : Yumurta sarısı, et, süt, balık, peynir, fındık, ceviz, sebze
Manganez içeren besinler : Ananas, ceviz, fındık, baklagiller, işlenmemiş tahıl ürünleri, sebze, bira mayası, kakao
Krom taşıyan besinler : Siyah dere, kakao, bal, fındık, ceviz, ilenmemiş tahıllar, peynir, et, mantar
Flor taşıyan besinler : Balık, et, süt ürünleri, çay, kahve, su ve maden suyu, soya fasulyesi
Klorid içeren besinler : Yemek Yemek tuzu içeren her türlü beslenme (salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir gibi) *