Gastrik by-pass esas olarak barsakta kısa bir emici bileşeni bırakan, azık alımını ve emilimini kısıtlayıcı bir süreçtir. Operasyon sırasında metal zımba kullanılarak, küçük bir mide poşu oluşturulur. Bu poş ince bağırsak ile ağızlaştırılır. Bunun için ince bağırsak 25cm uzaklıktan kesilir. Uzak ucun 100 cm arasına mide, pankreas salgıları ve safra likidini taşıyan kısa uç getirilerek ağızlaştırılır. Kesilen ucun distal kısmı mide poşu ile ağızlaştırılır.
Gastrik Bypass ameliyatının iki ana maksadı vardır : mide hacmini küçültmek ve emilimi kısıtlamak. Bu ameliyat sonrası yediğiniz azıkların ölçüsünü azaltır, birebir hengamda alınan azıkların bir kısmı emilmeden atılır.
Ameliyatın temel tesiri alınan azık ölçüsünü azaltması ve iştahı bastırmasıdır. İştah umumiyetle bir yıl sonra yavaş yavaş geri kazanılır. Bir kaç lokma yedikten sonra küçük mide poşu süratle dolar ve uzun müddet tokluk sağlar. Mide ve bağırsak yerinin bypass kısmı besinlerin emilimine tesir etmez. Lakin bu nedenle protein, vitamin ve minerallerin de emilim ölçüsü azalır. Bu yüzden bunların eksikliğini önlemek için, hayat uzunluğu ( Kalsiyum , Demir ve multi-vitamin ) birtakım ilaçları almak gerekecektir. Bu hastalarda beslenme eksikliğine bağlı D vitamini, B12 vitamini düşüklüğü oluşabildiğinden sıklıkla takip gerekir. Bu nedenle gastrik bypass yapılan hastalar hayatları boyunca takip altında tutulmaları mecburidir.
Gastrik Bypass ameliyatı da diyet ve egzersiz ile kilo veremeyen hastalara tümüne uygulanabilir. Aşağıdaki kaidelerde gastrik bypass ameliyatının mütenasip olacağı konusunda obezite cerrahkarı arasında fikir birliği oluşmuştur :
Vücut Kitle İndeksi 40 dan büyük olan hastalar,
Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Vücut Kitle İndeksi 35 den büyük ve şişmanlığa bağlı
şeker marazı,
hipertansiyon,
uyku-apnesi,
kalp marazı,
polikistikover vb marazları olanlar,
Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 üzerinde ve her türlü diyet yada egzersize karşın kilo veremeyenler
Beklenen kilo kaybı
Gastrik bypass ameliyatını izleyen birinci yıl içinde hayli süratli bir biçimde kilo kaybedilir . Hedeflenen kiloya çoklukla 18 ay sonra ulaşılır. Bu ameliyat ile kişilerin şiddetli vücut yükünün ortalama % 70-80’i kaybedili. Diyete uyulması ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi daha çokça kilo kaybını sağlayacaktır.
Avantajları
Alınabilir besin ölçüsü sonludur.
Daha çabuk doygunluk hissedilir ve daha uzun mühlet tok kalınır.
Kilo kaybı cerrahi teşebbüs yapıldığı vakit derhal başlar
Haddinden fazla kilonun ortalama %70 -80’i kaybedebilir.
Tip 2 Diabeti olan hastalarda Gastrik bypass ameliyatı sonrası ilaç gereksinimleri azalır, velev gereksinim kalkabilir (%71-81 oranında). Bu hastalarda kan şekeri denetimi daha kolaydır.
Dezavantajları
Daha uzun bir süreçtir
Hem mide ve hem de bağırsaklar kesilir, bu nedenle daha ziyade cerrahi risk vardır
Bu ameliyatta mevt riski % 0.7 ‘dir . (tüp midede %0,1 – 0,4)
Ömür uzunluğu günlük multivitamin ve mineral takviyeleri gerekir .
Süratli kilo vermek nedeniyle safra taşı gelişebilir (normaldr % 1, bu hastalarda % 2). Safra kesesinin alınması için bir gayrı ameliyat gerekebilir .
Tatlılar üzere karbonhidrat içeren besinlerden ya da büyük ölçüde yemek yenmesi halinde damping sendromu oluşabilir. Damping sendromunda görülen bulantı , kusma , ishal, terleme , halsizlik , zayıflık üzere belirtiler ömür kalitesini çok bozabilir.
Karın içine % 2 -3 nispetinde fıtık oluşabilir. Bu mide-bağırsak yolunun , sıradan anatomik yoldan farklı olarak değiştirilmesine bağlıdır.
Obezite Cerrahisi Öncesi Beslenme
Obezite Cerrahisi öncesi kilonuz ve yandaş hastalıklarınız göz önünde bulundurularak kişisel bir diyet programını size önerilen müddet boyunca pratiğiniz hem ameliyatınızın daha rahat geçmesini hem de ameliyat sonrası düzgünleşme sürecinizin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Bu devirde sıradan beslenme sürecimizde şişkin ve yağlı olan karaciğerimizi daha sağlıklı bir seviyeye indirmek birinci amacımızdır, bu nedenle beslenme tablomuzdan yağ ve şekeri külliyen çıkarmalı protein, vitamin ve mineral açısından olabildiğince yüksek bir diyet uygulamalıyız.
Ameliyat öncesi uymanız gereken ana kurallar ;
Günde 2500- 3000 cc su tüketmelisiniz.
Asitli içecekler içmemelisiniz.
Tüm öğünlerinizde protein yüklü beslenmelisiniz.
Bilhassa rafine şeker kullanmamalısınız.
Sigara kullanıyorsanız nikotin bandı ya da nikotin sakızı üzere desteklerle de olsa bu devri olabildiğince az sigara ile geçirmelisiniz.
Ameliyatınızdan bir hafta evvel Aspirin ve türevleri olan Coraspin Alcaseltzer v.b. kan sulandırıcı ilaçları kullanmamalısınız.
Diyetinizde katı azıklar bulunmamaktadır. Yani artık dişlerinizi kullanmayı bırakmalısınız.
Unlu, Kızartma, Bulgurlu, Pirinçli, İnsulininizi ani yükseltecek nişastalı, şekerli yiyecekler almamalısınız.
Sabahları bir bardak çin kabuk tarçını içerisine geceden koyulup bekletilmiş light süt ile güne başlamanız hem gün içerisinde iştahınızın ani yükselmesine mahzur olacaktır hem de uygun bir protein destegidir.
Kahvaltı da bir yemek kaşığı light labne peyniri ya da sütaş süzme peyniri kabuksuz domates birkaç yaprak feslegen ile rondolayıp içebilirsiniz L üzgünüm ekmek yok.
Gayri öğünlerde el kadar yağsız eti konuttaki sebzeler ile düdüklü tencere de kaynatıp, rondolandıktan sonra sevdiğiniz baharatlarla tatlandırarak gün içinde muhtaçlık duydukça sınırsız içebilirsiniz yada sevdiğiniz tanesiz çorbaları et suyu ile pişirerek tüketebilirsiniz.
Ara öğünlerde bitki çayı olarak ; biberiye , funda, ısırgan yaprağı , yeşil çay, kekik, rezene üzere bitki çaylarını içebilirsiniz.
Gece yatmadan bir iki saat evvel ayran içebilirsiniz.
Şeker gereksiniminiz için günde bir bardak taze sıkılmış meyve suyu hakkınız var. İstediğiniz öğünde alabilirsiniz..
AMELİYAT SONRASI BESLENME
Obezite Cerrahisi Ameliyatları sonrası hayatınız boyunca uymanız gereken iki ana kural vardır.
Katı besin ile içecekleri tıpkı anda tüketmemelisiniz.
Asitli içecekler tüketmemelisiniz.
Rafine şeker içeren besinlerden olabildiğince uzak durmalısınız.
Ameliyat sonrası öğün ölçüsünü sabit tutabilmek için 120 / 150 cc lik ölçekli bir bardak edinmenizi tavsiye ederiz.
Su gereksiniminizi karşılamak için 10 dakikada bir büyük yudum su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Likitleri tüketirken pipet tercih etmemelisiniz. Pipet ile içtiğinizde hem ölçüsü ayarlayamayabilirsiniz hem de hava yutmanıza sebep olabilir.
Ameliyatınızdan sonraki birinci ay boyunca yüklü olarak yüksek protein içeren sıvılardan oluşan bir beslenme şekliniz olmalı.
Süt , ayran , kefir , soya sütü ,et ve tavuk suları , Whey , Kazein , Qnt , Yada sığır protein içeren protein destekleri kullanabilirsiniz.
Birinci iki hafta bir taraftan bakıldığında vesair tarafın görüldüğü berrak likitler ile beslenmelisiniz.
Süt, ayran üzere berrak olmayan likitlerde ise kıvamını incelterek daha saydam görünmesini sağladıktan sonra içmelisiniz.
Gaz yapma ihtimaline karşı tüm içeceklerinizde laktozsuz olanları tercih etmelisiniz.
Günü 6 öğüne ayırmalısınız. Sabah-Kuşluk-öğle-ikindi-akşam-gece.
Üçüncü hafta itibariyle püre azıklara başlamalı ve 1. aya kadar püre azıklar ile devam etmelisiniz.
1. ay itibariyle az lifli yumuşak besinlerle katı beslenmeye başlamalısınız.
Gastrik Bypass ameliyatının iki ana maksadı vardır : mide hacmini küçültmek ve emilimi kısıtlamak. Bu ameliyat sonrası yediğiniz azıkların ölçüsünü azaltır, birebir hengamda alınan azıkların bir kısmı emilmeden atılır.
Ameliyatın temel tesiri alınan azık ölçüsünü azaltması ve iştahı bastırmasıdır. İştah umumiyetle bir yıl sonra yavaş yavaş geri kazanılır. Bir kaç lokma yedikten sonra küçük mide poşu süratle dolar ve uzun müddet tokluk sağlar. Mide ve bağırsak yerinin bypass kısmı besinlerin emilimine tesir etmez. Lakin bu nedenle protein, vitamin ve minerallerin de emilim ölçüsü azalır. Bu yüzden bunların eksikliğini önlemek için, hayat uzunluğu ( Kalsiyum , Demir ve multi-vitamin ) birtakım ilaçları almak gerekecektir. Bu hastalarda beslenme eksikliğine bağlı D vitamini, B12 vitamini düşüklüğü oluşabildiğinden sıklıkla takip gerekir. Bu nedenle gastrik bypass yapılan hastalar hayatları boyunca takip altında tutulmaları mecburidir.
Gastrik Bypass ameliyatı da diyet ve egzersiz ile kilo veremeyen hastalara tümüne uygulanabilir. Aşağıdaki kaidelerde gastrik bypass ameliyatının mütenasip olacağı konusunda obezite cerrahkarı arasında fikir birliği oluşmuştur :
Vücut Kitle İndeksi 40 dan büyük olan hastalar,
Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Vücut Kitle İndeksi 35 den büyük ve şişmanlığa bağlı
şeker marazı,
hipertansiyon,
uyku-apnesi,
kalp marazı,
polikistikover vb marazları olanlar,
Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 üzerinde ve her türlü diyet yada egzersize karşın kilo veremeyenler
Beklenen kilo kaybı
Gastrik bypass ameliyatını izleyen birinci yıl içinde hayli süratli bir biçimde kilo kaybedilir . Hedeflenen kiloya çoklukla 18 ay sonra ulaşılır. Bu ameliyat ile kişilerin şiddetli vücut yükünün ortalama % 70-80’i kaybedili. Diyete uyulması ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi daha çokça kilo kaybını sağlayacaktır.
Avantajları
Alınabilir besin ölçüsü sonludur.
Daha çabuk doygunluk hissedilir ve daha uzun mühlet tok kalınır.
Kilo kaybı cerrahi teşebbüs yapıldığı vakit derhal başlar
Haddinden fazla kilonun ortalama %70 -80’i kaybedebilir.
Tip 2 Diabeti olan hastalarda Gastrik bypass ameliyatı sonrası ilaç gereksinimleri azalır, velev gereksinim kalkabilir (%71-81 oranında). Bu hastalarda kan şekeri denetimi daha kolaydır.
Dezavantajları
Daha uzun bir süreçtir
Hem mide ve hem de bağırsaklar kesilir, bu nedenle daha ziyade cerrahi risk vardır
Bu ameliyatta mevt riski % 0.7 ‘dir . (tüp midede %0,1 – 0,4)
Ömür uzunluğu günlük multivitamin ve mineral takviyeleri gerekir .
Süratli kilo vermek nedeniyle safra taşı gelişebilir (normaldr % 1, bu hastalarda % 2). Safra kesesinin alınması için bir gayrı ameliyat gerekebilir .
Tatlılar üzere karbonhidrat içeren besinlerden ya da büyük ölçüde yemek yenmesi halinde damping sendromu oluşabilir. Damping sendromunda görülen bulantı , kusma , ishal, terleme , halsizlik , zayıflık üzere belirtiler ömür kalitesini çok bozabilir.
Karın içine % 2 -3 nispetinde fıtık oluşabilir. Bu mide-bağırsak yolunun , sıradan anatomik yoldan farklı olarak değiştirilmesine bağlıdır.
Obezite Cerrahisi Öncesi Beslenme
Obezite Cerrahisi öncesi kilonuz ve yandaş hastalıklarınız göz önünde bulundurularak kişisel bir diyet programını size önerilen müddet boyunca pratiğiniz hem ameliyatınızın daha rahat geçmesini hem de ameliyat sonrası düzgünleşme sürecinizin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Bu devirde sıradan beslenme sürecimizde şişkin ve yağlı olan karaciğerimizi daha sağlıklı bir seviyeye indirmek birinci amacımızdır, bu nedenle beslenme tablomuzdan yağ ve şekeri külliyen çıkarmalı protein, vitamin ve mineral açısından olabildiğince yüksek bir diyet uygulamalıyız.
Ameliyat öncesi uymanız gereken ana kurallar ;
Günde 2500- 3000 cc su tüketmelisiniz.
Asitli içecekler içmemelisiniz.
Tüm öğünlerinizde protein yüklü beslenmelisiniz.
Bilhassa rafine şeker kullanmamalısınız.
Sigara kullanıyorsanız nikotin bandı ya da nikotin sakızı üzere desteklerle de olsa bu devri olabildiğince az sigara ile geçirmelisiniz.
Ameliyatınızdan bir hafta evvel Aspirin ve türevleri olan Coraspin Alcaseltzer v.b. kan sulandırıcı ilaçları kullanmamalısınız.
Diyetinizde katı azıklar bulunmamaktadır. Yani artık dişlerinizi kullanmayı bırakmalısınız.
Unlu, Kızartma, Bulgurlu, Pirinçli, İnsulininizi ani yükseltecek nişastalı, şekerli yiyecekler almamalısınız.
Sabahları bir bardak çin kabuk tarçını içerisine geceden koyulup bekletilmiş light süt ile güne başlamanız hem gün içerisinde iştahınızın ani yükselmesine mahzur olacaktır hem de uygun bir protein destegidir.
Kahvaltı da bir yemek kaşığı light labne peyniri ya da sütaş süzme peyniri kabuksuz domates birkaç yaprak feslegen ile rondolayıp içebilirsiniz L üzgünüm ekmek yok.
Gayri öğünlerde el kadar yağsız eti konuttaki sebzeler ile düdüklü tencere de kaynatıp, rondolandıktan sonra sevdiğiniz baharatlarla tatlandırarak gün içinde muhtaçlık duydukça sınırsız içebilirsiniz yada sevdiğiniz tanesiz çorbaları et suyu ile pişirerek tüketebilirsiniz.
Ara öğünlerde bitki çayı olarak ; biberiye , funda, ısırgan yaprağı , yeşil çay, kekik, rezene üzere bitki çaylarını içebilirsiniz.
Gece yatmadan bir iki saat evvel ayran içebilirsiniz.
Şeker gereksiniminiz için günde bir bardak taze sıkılmış meyve suyu hakkınız var. İstediğiniz öğünde alabilirsiniz..
AMELİYAT SONRASI BESLENME
Obezite Cerrahisi Ameliyatları sonrası hayatınız boyunca uymanız gereken iki ana kural vardır.
Katı besin ile içecekleri tıpkı anda tüketmemelisiniz.
Asitli içecekler tüketmemelisiniz.
Rafine şeker içeren besinlerden olabildiğince uzak durmalısınız.
Ameliyat sonrası öğün ölçüsünü sabit tutabilmek için 120 / 150 cc lik ölçekli bir bardak edinmenizi tavsiye ederiz.
Su gereksiniminizi karşılamak için 10 dakikada bir büyük yudum su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Likitleri tüketirken pipet tercih etmemelisiniz. Pipet ile içtiğinizde hem ölçüsü ayarlayamayabilirsiniz hem de hava yutmanıza sebep olabilir.
Ameliyatınızdan sonraki birinci ay boyunca yüklü olarak yüksek protein içeren sıvılardan oluşan bir beslenme şekliniz olmalı.
Süt , ayran , kefir , soya sütü ,et ve tavuk suları , Whey , Kazein , Qnt , Yada sığır protein içeren protein destekleri kullanabilirsiniz.
Birinci iki hafta bir taraftan bakıldığında vesair tarafın görüldüğü berrak likitler ile beslenmelisiniz.
Süt, ayran üzere berrak olmayan likitlerde ise kıvamını incelterek daha saydam görünmesini sağladıktan sonra içmelisiniz.
Gaz yapma ihtimaline karşı tüm içeceklerinizde laktozsuz olanları tercih etmelisiniz.
Günü 6 öğüne ayırmalısınız. Sabah-Kuşluk-öğle-ikindi-akşam-gece.
Üçüncü hafta itibariyle püre azıklara başlamalı ve 1. aya kadar püre azıklar ile devam etmelisiniz.
1. ay itibariyle az lifli yumuşak besinlerle katı beslenmeye başlamalısınız.