Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mirac Kandili Gecesinde Ne Oldu?

Mirac Kandili Gecesinde Ne Oldu?
0
117

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Mirac Kandilinde Neler Oldu

Mirac Gecesi, Recep ayının 27 gecesidir Mirac mucizesi, hicretten bir bucuk yıl once, 621 yılı başlarında vuku bulmuştur Olayın iki aşaması vardır Birinci aşamada Hz Peygamber (sav) MescidulHaram'dan Beytu'lMakdis'e (Kudus) goturulur Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yuruyuşu anlamında isra adını alır İkinci aşamayı ise Hz Peygamber (sav)'in Beytu'lMakdis'ten Allah'a yukselişi oluşturur Mirac olarak anılan bu yukselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama cok sayıdaki hadisi şerifde ayrıntılı bicimde anlatılır

Hadis kitaplarında rivayet edildiği uzere:

Hz Peygamber (sav) Burak ile Beytu'l Makdis'e vardıktan sonra oradaki buyuk ve sert kayadan goğe cıkarıldı Her bir gokte peygamberlerden biriyle goruştu, nice nice melekler gordu Cennet ve cehennemin durumlarını gordu, Sidrei Munteha'ya gecti, Allah'ın melekUt aleminden bir cok acaib şeyler gordu Nihayet beş vakit namazın farz kılınması emri ile aynı gecede geri dondu

Sabahleyin Mescidi Haram'a cıkıp Kureyş'e haber verdi Hayret etmek ve kabul etmemekten kimi el cırpıyor, kimi elini başına koyuyordu İman etmiş olanlardan bazıları donup dinden cıktı Birtakım erkekler EbU Bekir'e koştular

Ebu Bekir;

Eğer o, bunu soylediyse şuphesiz doğrudurdedi

Onlar:

Onu bu konuda da mı tasdik ediyorsun?dediler

O da:

Ben onu bundan daha otesinde tasdik ediyorum, sabah akşam gokten getirdiği haberleri yani peygamberliğini tasdik ediyorumdedi Bunun uzerine kendisine Sıddık unvanı verildi

Kureyşliler icinde Beytu'lMakdis'i o zamanki haliyle bilenler vardı Bunlar, onun vasıfları ve durumuyla ilgili sorular sordular, tanımlamasını istediler Derhal Hz Peygambere Beytu'lMakdis gosterildi Bunun uzerine ona bakıp anlatıyordu

Gerci BeytulMakdis'i tanımlamada isabet ettidediler

Sonra:

Haydi bakalım bizim kervandan haber ver, o bizce daha onemlidir, onlardan bir şeyle karşılaştın mı?dediler

Peygamber (sav)

Evet, falancanın kervanlarıyla karşılaştım, Revha'da idi Bir deve kaybetmişler arıyorlardı Yuklerinde bir su kadehi vardı Susadım onu alıp su ictim ve yine eskiden olduğu gibi yerine koydum Geldiklerinde sorun bakalım kadehte suyu bulmuşlar mı?buyurdu

Bu da diğer bir alamettirdediler Sonra sayıların, yuklerini ve gorunuşlerini sordular

Bu defa da kervan olduğu gibi Hz Peygambere gosterildi ve sorduklarının hepsine cevap verdi ve buyurdu ki:

İclerinde falan ve falan onde, boz renkte bir deve uzerinde dikilmiş iki harar olduğu halde falan gun guneşin doğması ile beraber gelirler

Bunun uzerine:

Bu da diğer bir ayettirdediler ve o gun hızla Seniyye'ye doğru cıktılar Guneş ne zaman doğacak da onu yalancı cıkaracağız diye bakıyorlardı Derken iclerinden birisi:

Guneş doğdu!diye haykırdı Diğer birisi de:
İşte kervan geliyor, onunde boz bir deve ve iclerinde falan ve falan da var, tıpkı (Hz Muhammed'in) dediği gibidedi Boyle olduğu halde yine iman etmediler de:

Bu apacık bir buyudurdediler Bazıları goğe yukselmenin de Burakuzerinde meydana geldiğini soylemişler ise de gercek olan şudur: Mescidi Aksa'ya kadar İsra (gece yolculuğu) Burak ile olmuş Ondan sonra Mirac, asansor kurulmuştur

Ebu Sa'idi Hudri'den rivayet olunduğu uzere Resulullah buyurmuştur ki:

Beytu'lMakdis'te olanları bitirdiğim zaman Mirac getirildi ki, ben ondan guzel bir şey gormedim Ve o, odur ki, olunuz can cekişme vaktinde gozlerini ona diker Arkadaşım, beni, onun icinde kapılardan bir kapıya ulaşıncaya kadar cıkardı ki, ona Koruyucu melekler kapısıdenir Koruyucular kapısı, gok koruyucularının beklediği dunya goğu kapısıdır

Nitekim bu konuda :

Ve onu, her kovulmuş şeytandan korudukbuyurulmuştu
(Hicr, 1517)

Ve Ebu Sa'idi Hudri'nin diğer bir rivayetinde şu detaylı acıklama vardır:

Sonra Mirac getirildi ki insanların ruhu onda goğe yukselir Baktım ki, gorduğum şeylerin en guzeli; gormez misin olmek uzere olan kimse, ona nasıl gozunu diker? Bunun uzerine dunya goğu kapısına kadar yukseltildik Cebrail kapının acılmasını istedi O kimdir?denildi

Cibrildedi

Yanındaki kim?denildi

Muhammeddedi

Oyle mi?

O Peygamber olarak gonderildi mi?denildi

O, evetdedi
Hemen kapıyı actılar ve beni selamladılar Bir de ne bakayım gorevli bir melek gordum ki goğu koruyor ve ona İsmail deniliyor, emrinde yetmişbin melek ve her birinin emrinde yuzbin melek var

Burada Resulullah (sav) şu ayeti okudu:

Biz o ateşin koruyucularını meleklerden başkasını kılmadık Ve onların sayısını inkar edenler icin yalnızca bir fitne (konusu) yaptık ki, kendilerine kitap verilenler, kesin bir bilgiyle inansın, iman edenlerin de imanları artsın; kendilerine kitap verilenler ve iman edenler (boylece) kuşkuya kapılmasın Kalplerinde bir hastalık olanlar ile kafirler de şoyle desin:

Allah, bu ornekle neyi anlatmak istedi?İşte Allah, dilediğini boyle şaşırtıpsaptırır, dilediğini boyle hidayete erdirir Rabbinin ordularını Kendisi'nden başka (hic kimse) bilmez Bu ise, beşer (insan) icin yalnızca bir oğuttur
(Muddessir, 7431)

ve buyurdu ki:

Derken bir adam ile beraberim ki, şekli Allah'ın yarattığı gunku gibi, ondan hicbir şey değişmemiş, kendisine soyundan olan insanların ruhu arzediliyor: Mumin ruhu, hoş ruh, hoş kokuludur Bunun kitabını (iyilerin defterin)de kılındiyor Kafir ruhu ise; kotu ruh, kotu kokuludur Bunun kitabını (kotulerin defterin) de kılındiyor

Ey Cibril! bu kim?dedim

Baban Ademdedi Ve o, bana selam verdi, gonlumu aldı, hayır ile dua etti

Hoş geldin salih peygamber ve salih evladdedi

Sonra baktım bir toplum gordum ki, dudakları deve dudağı gibiydi Onlara bir takım memurlar gorevlendirilmişti, dudaklarını kesiyorlar ve ağızlarına ateşten bir taş koyuyorlar, bu taşlar makadlarından cıkıyordu

Ey Cibril! Bunlar kimler?dedim

O: Yetimlerin mallarını haksızlıkla yiyenlerdirdedi

Sonra baktım bir toplum vardı ki, derilerinden sırım kesiliyor ve ağızlarına tıkılıyor Ve yediğiniz gibi yiyiniz deniliyor Ve bu onlara en iğrenc bir şey oluyor

Bunlar o koğucular, fitnecilerdir ki, insanların etlerini yerler ve sovmek ile ırz ve namuslarına saldırırlardedi
Sonra baktım bir toplum var ki, onlerine bir sofra kurulmuş, uzerinde benim gorduğum etlerin en guzellerinden kebaplar var, etraflarında da leşler var Onlar, o guzel etleri bırakıp bu leşlerden yemeğe başladılar

Bunlar kim? Ey Cebrail!dedim

O:

Bunlar zinakarlardedi Allah'ın helal kıldığını bırakırlar da haram kıldığını yerler

Sonra baktım bir toplum var ki, karınları evler gibidir Bunlar Firavun ailesinin yolu uzerinde bulunuyor Firavun ailesi sabah ve akşam ateşe atılırken bunlara uğruyor, uğradı mı bunlar bir fırlıyorlar, fırlayınca her biri karnının ağır basması ile duşuyor ve bunun uzerine Firavun ailesi bunları ayaklarıyla ciğniyorlar

Dedi ki:

Bunlar, karınlarında faiz yiyenlerdir onların misali kendisini şeytan carpmış olan kimse gibidir

Sonra birtakım kadınlar memelerinden asılmış ve birtakım kadınlar, baş aşağı ayaklarından asılmış

Ey Cibril! Bunlar kimler?dedim O:

Bunlar zina eden ve cocuklarını olduren kadınlardırdedi

Sonra ikinci goğe cıktık Orada Yusuf ile buluştum Ummetinden kendine tabi olanlar da etrafında idi Yuzu, ayın ondordundeki dolunay gibiydi Bana selam verdi, hoş geldin dedi

Sonra ucuncu goğe gectik Orada iki teyzeoğlu; Yahya ve İsa ile buluştum Giyimleri ve sac sakalları birbirine benziyordu Bana selam verdiler Hoş geldin dediler

Sonra dorduncu goğe gectik İdris ile buluştum Bana selam verdi, hoşgeldin dedi Nitekim yuce Allah:

Biz onu yuce bir yere yukselttik(Meryem, 1957) buyurmuştur

Sonra beşinci goğe gectik Orada milletine sevdirilmiş olan Harun ile buluştum Etrafında ummetinden bircok tabileri vardı, uzun sakallı idi Sakalı hemen hemen gobeğine değecekti Beni selamladı, hoşgeldin dedi
Sonra altıncı goğe cıktık, Orada Musa b İmran ile buluştum Cok kıllı idi Uzerinde iki gomlek olsaydı kılları onlardan cıkardı Musa dedi ki:

İnsanlar beni Allah katında en şerefli olan yaratıkdiye iddia ederler Bu ise Allah katında benden yalnız daha şerefli olsaydı aldırış etmezdim Fakat her peygamber ummetinden kendine uyanlarla beraberdir

Sonra yedinci goğe gectik Ben, orada İbrahim ile buluştum Sırtını Beyti Ma'mur'a dayamıştı Beni selamladı

Salih Peygamber ve Salih evlad hoş geldindedi Bunun uzerine bana denildi ki:

İşte senin yerin ve ummetinin yeri

Sonra Resulullah,
Gercekten İbrahim'e insanların en yakını, zamanında ona tabi olanlarla şu Peygamber (Hz Muhammed) ve ona iman edenlerdir Allah muminlerin yardımcısıdır

(Ali İmran, 68) ayetini tilavet etti ve buyurdu ki:

Sonra Beyti Ma'mur'a girdim, icinde namaz kıldım Ona her gun yetmişbin melek girer, Kıyamete kadar geri de donmezler Sonra baktım bir ağac var ki bir yaprağı bu ummeti burur Bunun kokunde bir kaynak akıyor, iki kola ayrılıyordu

Ey Cibril! Bu nedir?dedim O:

Şu rahmet nehri, şu da Allah'ın sana verdiği Kevser'dirdedi Bunun uzerine rahmet nehrinde yıkandım, gecmiş ve gelecek gunahlarım bağışlandı Sonra Kevser'in akış istikametini tuttum ve nihayet cennete girdim Bir de ne bakayım orada hicbir gozun gormediği, kulağın işitmediği, insan kalbine gelmeyen şeyler var

858,496Konular
981,801Mesajlar
29,868Kullanıcılar
bethesdaSon üye
Üst Alt