Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mirası helâl yoldan bölüşün

Mirası helâl yoldan bölüşün
0
132

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
“Helâlharam demeden mîrâsı yiyorsunuz (elFecr, 19) buyuruyor Orada, Araplarda, hemen onun, birisi öldüğü zaman hemen onun mîrasına dalarlardı, obur gibi yerlerdi

Demek ki burada mîras hukukuna dikkat etmek var Bir hak bu da Bu da çok mühim bir hak Yani güçlünün tutup güçsüzün hakkını almaması (lâzım) Bu da haram oluyor Bu, maalesef çok yerde şikâyet geliyor Abim aldı diyor, bize bir şey vermedi, sakladı… Allah korusun

“Malı aşırı biçimde seviyorsunuz (elFecr, 20) diyor Cenâbı Hak

Demek ki kul, diğergâm olacak, gönül ehli olacak İbadetlerle, muâmelâtla, ahlâkla, Allah?ın verdiği nîmetlerle Cenâbı Hakk?ın rızâsını kazanacak

Ondan sonra Cehennem manzaralarına geçiyor Cenâbı Hak

“Ama yeryüzü parça parça döküldüğünde (elFecr, 21)

Nasıl parça parça? Tâ semâvat…

“…Bir kağıt tomarını büker gibi Biz de semâvâtı bükeceğiz… (elEnbiyâ, 104) buyuruyor Cenâbı Hak Bir atom infilâk etse ne kadar bir korku veriyor Trilyonlarca bir atomun patlamasını düşünelim

“…Semâvâtı, bir tomar kağıdı büker gibi bükeceğiz, eski hâline getireceğiz Bu bir vaattir… (elEnbiyâ, 104) buyruluyor

“Rabbin(in emri) geldiği zaman melekler saf saf dizildiği zaman (her şey ortaya çıkacak) (elFecr, 22)

İşte ??????? ?????? ???????? (“Hesap ve cezâ gününün mâlikidir elFâtiha, 4) diyoruz Cenâbı Hak hep hatırlatıyor bize

Cenâbı Hak, çok Cehennem?e âit âyetler var:

“O gün birtakım yüzler vardır zelildir (elĞâşiye, 2) buyuruyor

????????? ?????????

“Kazanmıştır boşuna! (elĞâşiye, 3) diyor Kendini yormuştur, yıpratmıştır, helâk etmiştir, boşuna! Dünya menfaati için Bir de onun hesabını verecek

????????? ?????????

“Çalışmış, fakat boşuna yorulmuştur! (elĞâşiye, 3)

“Kızışmış bir ateşe atılırlar (elĞâşiye, 4) buyruluyor

Cenâbı Hak bütün günahları Zümer Sûresi?nde affedeceğini bildiriyor:

“Fakat size azap gelmeden (azap çatmadan) önce Rabbinize dönün, O?na teslim olun, sonra yardım edilmezsiniz (ezZümer, 54) buyruluyor

Yine Efendimiz buyuruyor:

“Size Cennetlikleri bildireyim mi?

Kim olduğunu Orada bir vasfını bildiriyor Cennetliklerin

“…Onlar hem zayıf oldukları, hem de halk tarafından hakir görüldükleri için kimsenin ehemmiyet vermediği, ama şöyle olacak diye yemin etseler, isteklerini Allâh?ın gerçekleştirdiği kişilerdir… (Buhârî, Eymân 9, Tefsîr 681, Edeb 61; Müslim, Cennet 47)

Demek ki o insanlara dikkat etmemiz lâzım Gariptir, onu kimse şey yapmaz, fakat kalbi Allâh?a çok yakındır

Cenâbı Hak bize:

?????? ???? ????? ??????? ???????? ???????

(“Ancak Allâh?a kalbi selîm (temiz bir kalp) ile gelenler (o günde fayda bulur) eşŞuarâ, 89) buyuruyor

“…Size Cehennemliklerin kim olduğunu haber vereyim mi? (Onların tabi bir kısmını Cenâbı Hak bildiriyor) Katı kalpli, kaba, cimri, kurularak yürüyen, kibirli kimselerdir (Buhârî, Eymân 9, Tefsîr 681, Edeb 61; Müslim, Cennet 47)

Tabi burada çok vaktimiz olmadığı için, Cenâbı Hak, çok, Cennetliklerin, Cehennemliklerin durumu bildiriyor; yine biz âyetlerden devam edelim

“O gün Cehennem getirilir İnsan yaptıklarını birer birer hatırlar… (elFecr, 23) Unutuyoruz bu dünyada

“…Fakat bu hatırlamanın ne faydası var?! (elFecr, 23) Cenâbı Hak buyuruyor Bitti, yaptıktan sonra! Geri almanın imkânı yok

“(İşte o zaman insan: ) «Keşke bu hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim!» der (elFecr, 24)

Yani yaptıklarını az görür Çünkü orada yaptıklarını az görür, hatâlarının çok daha fazla olduğunu görür

“Artık (diyor Cenâbı Hak) o gün, Allâh?ın (edeceği) azâbı kimse edemez (elFecr, 25)

Hattâ;

“Peki (diyor) inkâr ederseniz, çocukları ak saçlı ihtiyarlara çevirecek o günden kendinizi nasıl koruyacaksınız? (elMüzzemmil, 17)

O mâsumlar bile ak saçlı ihtiyarlar hâline gelecek

Yine çok âyet var ama, çok mühim âyetler Meâric Sûresi?nde bir âyet var:

“Birbirlerine gösterilirler (fakat herkes kendi derdindedir) Günahkâr kimse ister ki, o günün azâbından kurtuluş için (o günün azâbından), oğullarını, karısını, kardeşini, kendisini koruyup barındıran tüm âilesini, yeryüzünde kim varsa hepsini fidye olarak versin de tek kendini kurtarsın (elMeâric, 1114)

Geçti, bitti!

“O?nun vuracağı bağı kimse vuramaz (elFecr, 26)

Ondan sonra kurtulanların durumuna geliyor:

“Ey (Rabbine itaat edip) itmi?nâna (huzura) eren nefs (elFecr, 27) buyuruyor Yani Allah sana ne verdi? Aklını Allah için kullanacaksın, gözünü Allah için, kulağını Allah için, gücünükuvvetini Allah için Allah sana ne verdi? Allâh?a bir teşekkür hâlinde, şükrâne olarak, hep Cenâbı Hakk?ın yolunda kullanacaksın Kul olmanın gayreti içinde olacaksın Kurtuluşun orada olduğunu…

İlk defa işte burada:

“Ey itmi?nâna ermiş nefs! (elFecr, 27) diyor Cenâbı Hak burada kulunu takdir ediyor

????????? ??????????? “O senden râzı… diyor (elFecr, 28)

Başına ne geldi? Mal verdi Cenâbı Hak, onu Allah için sevinerek dağıtacak Vermedi; bu benim için hayırdır diyecek Her hâlinde Allah?tan râzı olacak, Eyyûb aleyhisselâm misâli

???????????; Allah da o kulundan râzı olacak

“Rabbine dön… (Sâlih) kullarıma katıl ve Cennet?ime gir (elFecr, 2830) buyuruyor

Bu âyetin sebebi nüzûlünde, üç tane sebebi nüzûl bildiriyorlar:

Birincisi; Hazreti Hamza Uhud?da şehîd oldu Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz?i müdâfaa ederken orada şehîd oldu Yani, canlarıylamallarıyla Cennet?i satın aldılar Allah Rasûlü uğruna canını fedâ etti

İkincisi; malla O zaman Medînei Münevvere?de kuyuların suyu acıydı Hazreti Osman radıyallâhu anh servetinin büyük bir kısmını verdi, Rûme Kuyusu?nun yarımını aldı Müslümanlara kâfî gelmedi, yine büyük bir, servetinin büyük bir kısmını verdi, ikincisini aldı Kendisi de o kuyudan tatlı su almak için, bir rivâyette, kendisi de o vakfettiği kuyudan su almak için sıraya girdi Nasıl bir incelik?

Üçüncüsü; Hubeyb vardı Bu Hubeyb?i, esir olarak aldılar, Mekke?ye götürdüler Çocukların eline mızrak verdiler

“?Bu (dediler), babanızla Bedir?de harp etti, mızrakla bunu delikdeşik edin! dediler

Çocuklar mızraklarla Hubeyb?i delik deşik etmeye başladı Hubeyb dedi ki:

“?Yâ Rabbi! (Dedi) Rasûlullâh?a (diyor) selâmımı gönderecek hiç kimse yok (diyor) Yâ Rabbi (diyor), Sen?i (diyor), vekil tayin ettim, benim selâmımı Rasûlullâh?a ulaştır diyor

O sırada Efendimiz Ravza?dayken;

“Ve aleyhisselâm diyor “Onun üzerine selâm olsun diyor

Ashâbı kirâm diyor ki:

“?Yâ Rasûlâllah! Bir muhâtap yok, kime selâm gönderdiniz?

“?Hubeyb?i (diyor) şimdi şehid ediyorlar mızraklarla, o bana selâmını gönderdi, ben de ona iâdei selâmda bulundum (Bkz Buhârî, Cihâd 170, Me¤âzî 10, 28; Vâk›dî, I, 354363)

Bir rivâyette; “Ey itmi?nâna ermiş nefs! (elFecr, 27) bu Hubeyb?in üzerine indiği bildiriliyor

Velhâsıl Rabbimiz, bu nefsi mutmainneden nasîb almamızı Cenâbı Hak cümlemize nasîb eylesin

Muhterem Kardeşler!

Zâhirî farzlar var; namaz, oruç, zekât, hac vs Bunları, Cenâbı Hak huşû ile, kalbî bir tekâmülle yapmamızı arzu ediyor Demin misal verdiğimiz gibi, nasıl temiz kaba su konuluyor, kalp de öyle tertemiz olacak

???? ???????? ???? ?????????

(“Nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiştir eşŞems, 9)

???? ???????? ???? ????????

(“(Nefsini kötülüklerden) arındıran kurtuluşa ermiştir elA‘lâ, 14)

O zaman yapılan ibadetlerin rûhâniyeti, feyzi artacak

Bu zâhirî farzların yanında bir de bâtınî farzlar var

?????????? ???? ???? ??????? :“Kişi sevdiğiyle beraberdir (Buhârî, Edeb, 96)

Efendimiz?in hâliyle bezenebilmek O?nun ahlâkına benzeyebilmek

Tefekkür: Efendimiz hep tefekkür hâlinde Cenâbı Hak:

??????? ?????????????? : (“…Hiç düşünmez misiniz? elEn‘âm, 50)

??????? ??????????? : (“Akıl erdirmez misiniz? Bkz Âli İmrân, 65; elA‘râf, 169; elBakara, 44, 76; elEn‘âm, 32…)

??????? ???????????? (“…(Ancak) akıl sahipleri (düşünüp ibret alırlar) Âli İmrân, 7)

Her gördüğümüzde Cenâbı Hakk?ı hatırlayabilmek Efendimiz?in seherleri en uzun seherlerdi Seherleri ihmâl etmemek

Sâdıklarla beraber olmak

??????? ???? ?????????????

(“…Sâdıklarla beraber olun etTevbe, 119) buyruluyor

İşte Ashâbı Kehf…

Mevlânâ diyor ki Sâdîi Şîrâzî de:

“Bakın (diyor) bir köpek (diyor), sâdıklarla beraber olduğu için Kur?ânî ifade kazandı (buyuruyor) İki peygamber karısı da fâsıklarla beraber olduğu için Nûh aleyhisselâm?ın ikinci karısı, Lût aleyhisselâm?ın karısı onlar da Cehennemlik oldu buyruluyor Tahrim Sûresi?nde

Helâl lokmadan güç almak Lokmamıza dikkat etmek Seherleri, gaflet uykusunda ziyân etmemek Sâlih ve sâdıklarla beraber olmak Cömert olmak Adâlete, hakka, hukuka, kul hakkına, hayvan hakkına, hepsine dikkat etmek

Âile hayatı Rasûlullah Efendimiz?in âile hayatına benzetebilme gayreti içinde olabilmek

Komşuluktaki hukuka riâyet

Din kardeşinin hukukuna dikkat etmek

Mahlûkâtın hukukuna dikkat etmek

Velhâsıl zâhirî farzların yanında bâtınî farzlar En mühim, tevâzu, hakşinaslık, bunlar da farzdır Elemîn olmak, essâdık olabilmek Cenâbı Hak bizden öyle istiyor:

“…Sâdıklara sıdklarının fayda verdiği gündür… (elMâide, 119) diyor kıyâmet günü İhlâslı olması lâzım

Edep, hayâ… En mühim bugün Zor, aranan, zor bulunan bir hâdise oldu maalesef Dilimizde hayâ, dilimizde edep, gözümüzde edep, gözümüzde hayâ, hayânın her… Maalesef bugün bu olan birtakım yanlış yayınlar, hayâyı maalesef kaybettirdi

Ne güzel, şâir ne diyor:

Edep bir tâc imiş nûri Hüdâ?dan,

Giy o tâcı, emin ol her belâdan

Sabır çok mühim Tabi bu, her şeyde sabır Zenginlikte sabır Kendine kullanmayacaksın Fakirlikte sabır Hastalıkta sabır Bütün zorluklarda sabır

??????? ???? ????????? ??????? ????? ???? ????????? ???????

(“Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır elİnşirah, 56)

Zâhirî günahlar diğer taraftan Bundan kaçacak Nasıl kumar, içki, zinâ, sirkat ve emsalleri, bunlar nasıl bir zâhirî günahlarsa, bir de bâtınî günahlar var Kibir ve gurur geliyor en başta, kibir geliyor, haset geliyor, ihtiras geliyor, öfke geliyor

“…Öfkelerini yutarlar… (Âli İmrân, 134) buyruluyor

Riyâ geliyor, cimrilik geliyor İsraf geliyor Yalan geliyor, dedikodu geliyor, söz taşıma geliyor Allah korusun, bunlar da bir kalbi karartan; nasıl diğer şeyler ağır günahsa, bunlar da çok ağır günah olmuş oluyor

Cenâbı Hak inşâallah cümlemize itmi?nâna ermiş bir nefs ihsân eylesin Elimizden, dilimizden, yüreğimizden ümmeti Muhammed?in müstefîd olmasını Cenâbı Hak ihsân eylesin Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz?e benzemeyi nasîb eylesin ki kıyâmet günü O?nun civârında olalım

Efendimiz, bir hadîsi şerîfle bitiriyorum:

“?Ben arkadaşlarımı (kardeşlerimi) özledim buyuruyor

Sahâbe diyor ki:

“?Yâ Rasûlâllah! Biz Sen?in arkadaşların (kardeşlerin) değil miyiz?

“?Yok (diyor), ben (diyor), siz benim ashâbımsınız Ben arkadaşlarımı (kardeşlerimi) bu dünyada görmeyeceğim (diyor) Onları ben kıyâmet günü Havz kenarında bekleyeceğim diyor

“?Yâ Rasûlâllah! Nasıl tanıyacaksınız? diyorlar

“?Nasıl (diyor), siyah bir at sürüsü içinde alnı beyaz olanla ayağı beyaz olan hemen tanınır, ben de onları Havz kenarında bekleyeceğim… buyuruyor (Bkz Müslim, Tahâret 39, Fedâil 26)

Velhâsıl zâhirî farzlara, bâtınî farzlara dikkat etmek, zâhirî günahlardan, bâtınî günahlardan kaçınmak, güzel bir İslâm şahsiyet ve karakteri temsil edebilmek, Cenâbı Hak cümlemize nasip ve müyesser eylesin inşâallah

Duâmızın kabûlü niyâzıyla; Lillâhi Teâle?lFâtiha!

Alıntı;
Osman Nûri Topbaş

858,505Konular
982,720Mesajlar
33,056Kullanıcılar
forumdas1Son üye
Üst Alt