Suudi Arabistan'da yaşayan hükümdarların ve sultanların şahsi misafirlerine ikram ettiği ve Güney Şark Anadolu Kesimi'nin en değerli içeceklerinden biri olan "Mırra" kahvesi nedir, nasıl içilir ve yararları nelerdir sizler için inceledik. Vücuda olan yararlarını duyunca çok şaşıracağınız kakule bitkisinden yapılan mırra kahvesine dair tüm detaylar metnimizde bulabilirsiniz.
Yüzyıllardır Arap coğrafyasına has olarak bilinen Mırra kahvesi, Türkiye'de mahsusen Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa üzere Güney Şark Anadolu Bölgeler'inde nispeten ziyade tüketilen bir kahve çeşididir. Bu kahveyi başkalarından ayıran özelliği ise hayli acı ve ağır olmasıdır. Kahvenin ismi de aslında buradan gelir. Arapçada “mur” sözü “acı” demektir. Mırra kahvesi hepimizin bildiği üzere Türk kahvesi fincanlarında servis edilmez. Acı ve ağır bir tadı olduğundan minik ve kişisel kulpu olmayan fincanlarda ikram edilir.
Imalat aşamasında kakule bitkisinin tohumlarından faydalanılan mırra kahvesine aroma veren kakuledir. Şifası nispeten çokça olan kakule çörekotu üzere kullanılacağı devir öğütülmelidir, besin bedelleri bu halde koruma edilir, aksi takdirde yararı gözlemlenemeyecektir.
TIKLA OKU: KAKULENİN ÖBÜR YARARLARINA ULAŞMAK İSTİYORSANIZ KESINLIKLE TIKLAYIN...
EVET, MIRRA KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Mırra kahvesini hazırlarken mahsusen tercih edilmesi gereken bir kahve çeşidi yoktur. Mırra kahvesi aslında bir kahvenin hazırlanma ve pişirme halidir. İstediğiniz kahve ile Mırra'yı yapabilirsiniz. Bu kahveyi sairlerinden ayıran özelliği ise 'dibek' ismi verilen bir havanda çok inceltilmeden dövülmedisidir.
Mırra kahvesini pişirirken dikkat edilmesi gereken en kıymetli nokta; kaynatma evresidir. Mırra kahvesini uzun uzun kaynatmanız gerekir. Kahveyi hazırlamak için öncelikle kahvenin telvesi ayırılıp karışıma su eklenir. Yani çekilmiş kahvenin üzerine su eklenir ve kaynatılır. Bir kıvama gelen kahvenin tortusunu ayırmak için süzerek "mutbak" denilen şahsi bir kaba aktarılır. Kesinlikle konulan kahveye su eklenir. Kahve telvesinden ayrılana kadar bu sürece devam edilir. Telvesinden ve tortusundan ayrılan kahveye su eklenerek tekrar mutbaktan geçirilir.
Prodüksiyonu epey sıkıntı olan bu kahvenin sunumu klasik olarak kulpsuz bir fincanda verilir. Fincanın yarısına kadar doldurulan Mırra, misafirlere ikram edilir.
MIRRANIN YARARLARI NELERDİR?
- Çoka kaçmadan tüketilen mırra kahvesi; vücudun direncini arttırarak, yorgunlukları gideriyor.
- Dikkat toplamada ve konsantrasyon arttırmada hayli başarılı olan mırra kahvesi, karaciğer marazlarının da önüne geçiyor.
- Geçmiş yıllarda baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılan bu kahve, selülitleri de ortadan kaldırıyor.