teknolojiuzmani
FD Üye
Türk mutfağı; içerisinde birbirinden lezzetli yemekler, kahvaltılıklar ve hamur işleri barındırıyor. Bu zenginliğe katkı sunan yiyeceklerden biri de meşhur çiğ börek. Temelinde çiböreğin kökeni Kırım Yarımadası'na kadar dayanıyor. Kırım Savaşı'nın tesiriyle alınan göçler, çiöreği Eskişehir'e taşımış ve Eskişehir mutfağının lezzetli bir modülü hâline getirmiş. O denli ki Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Eskişehir Çiöreği tescillenmiş ve coğrafik işaret almaya hak kazanmış. Kolay görünümüne rağmen imali maharet isteyen çiğ böreğin ustasından tanımını ve üretiminde dikkat edilmesi gereken tüm püf noktaları sizlerle paylaşıyoruz. Hazır mısınız?
ÇİBÖREK TARİFİ
MALZEMELER
Çiböreğin hamuru için:
● 4,5 su bardağı un
● 2 tatlı kaşığı tuz
● 1-1,5 su bardağı su
İç harcı için:
● 350 gr orta yağlı kıyma (tek çekilmiş)
● Rendelenmiş yarım soğan
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı karabiber
● Yarım çay bardağı su
HAZIRLANIŞI
İlk olarak unu tuz ve su ile yoğurun.
● Yarım yağlı kıymanın içine yarım soğanı rendeleyin.
● Kıymanın içine karabiber ve tuz ek edin. Akabinde suyu ekleyin.
● Hamuru bezelere ayırın ve açın.
● Açtığınız hamurların içine hazırladığınız kıyma harcını koyun.
● Hamuru katlayın ve kenarlarından kesin. Böylelikle hamurun daha düzgün yapışmasını sağlayabilirsiniz.
● Son olarak çiböreğin iki tarafını kızgın yağda kızartın.
● Çiböreğiniz hazır! Böreği servis edebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Çibörek üretiminin püf noktaları
Çiböreğin o meşhur lezzetini yakalamak için dikkat etmeniz gereken birtakım püf noktalar var. Bu sayede tadına doyum olmayan çibörekler hazırlayabilirsiniz.
● Çiböreğin ülkü yapısı için sert bir hamur kıvamı tutturmak son derece değerli. Bu nedenle unu ve suyu hamura denetimli bir halde ek etmelisiniz.
● Çibörek imalinde dikkat edilmesi gereken bir öteki püf noktası ise kıymanın böreğin her yerine dağılmasını sağlamak. Bunun için çiböreğin iç harcını yaparken kıymayı kesinlikle sulandırmalısınız. Aksi hâlde kıyma kuru kalır ve böreğin içinde tek bir yerde toplanır.
● Çibörekler kızgın yağda kızartıldığı için çok kısa müddette kızarır. Bu sebeple 'İlk böreği kızartırken başkalarını hazırlarım.' yanılgısına düşmeyin. Tüm çibörekleri hazır hâle getirdikten sonra kızartma evresine geçin.
● Çibörekleri kızartırken yakmamaya büyük itina gösterin. Bununla birlikte çiböreğin her iki yüzünün de eşit biçimde pişmesine dikkat edin.
Kıyma sevmeyenler için alternatif çibörek malzemeleri
Çiböreğin tadını çok merak ettiğiniz hâlde et ya da kıyma sevmediğiniz için çibörek yiyemiyor olabilirsiniz. Öyleyse sizin için hoş bir haberimiz var. Kıymalı çiğ böreğe alternatif olarak peynirli çiböreği deneyebilirsiniz. Ayrıyeten peynirli çiböreğin tanımı de yüksek oranda tıpkı. Kıymalı çiböreğe bir öbür alternatif ise patatesli çibörek. Patatesli çiğ böreği de rahatlıkla konutta yapabilirsiniz. Üç farklı çiböreğin de tanımı yüksek oranda benzeri olduğu için rastgele bir zorluk çekmezsiniz. Alternatif çibörek çeşitlerinin yanı sıra hamur hazırlayacak vaktiniz olmadığında ise hazır yufkadan çibörek üretimine yönelebilirsiniz.
Çiböreğin yanında ne masraf?
Çiböreği günü hangi öğününde yiyeceğinize nazaran yanında farklı yiyecek ya da içeceklerle servis edebilirsiniz. Çiböreği ana öğünlerde yiyecekseniz yanında zerzevat çorbasına yer verebilirsiniz. Şayet çiböreği çay saatleri için değerlendirecekseniz humus ya da yoğurtlu patates salatasını da menünüze dahil edebilirsiniz. Çibörek ile oluşturduğunuz menülerinize vişne kompostosu, mevsim salatası, kısır, domates soslu karışık kızartma, zeytinyağlı sarma, arpa şehriye salatası ve cacığı da dahil edebilirsiniz. İçecek olarak ise çay ve ayranın çiböreğe çok yakışacağını söylememize gerek bile yok!
Çibörek kaç kalori?
Diyet yapanlar ve kilo denetimini sevenler çiğ böreğin kaç kalori olduğunu merak ediyor lakin içinizi peşin peşin rahatlatalım. Çibörek kızgın yağda pişmesine rağmen gözünüzü korkutacak kadar yüksek kalori içermiyor. Bir çibörek yaklaşık 260 kalori. Nasıl? Düşündüğünüzden daha az, değil mi?