Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

MIT, Dijital Elyaf Geliştirdi

MIT, Dijital Elyaf Geliştirdi
0
39

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80
mit-dijital-elyaf-gelistirdi.jpg

MIT araştırmacıları, dijital yeteneklere sahip birinci fiberi yarattılar. Dijital elyaf aktiviteyi algılayabilme, saklayabilme, tahlil etme ve çıkarım yapma yetenekleri sunuyor. MIT profesörü Yoel Fink, dijital elyafın, kumaşların insan bedenindeki potansiyel olarak fizikî performans izleme, tıbbi çıkarım ve erken hastalık tespiti için kullanılabilecek kapalı modelleri ortaya çıkarma imkanlarını genişlettiğini söz ediyor.

MIT atılımına kadar, elektronik elyaflar analogdu ve bilgi bitlerinin fiber içinde kodlanıp işlenebildiği elektrik sinyali taşıyordu. Yeni çalışma ise dataları dijital olarak saklama ve sürece yeteneğine sahip bir kumaşın birinci kere gerçekleştirmesi olarak öne çıkıyor. Fink, yeni elyafın, kumaşların programlanmasına müsaade verdiğinin altını çiziyor.

Araştırmacılar, bir polimer fiber oluşturmak için yüzlerce kare silikon mikro ölçekli dijital çipi bir ön forma yerleştirdiler ve polimer akışını hassas bir biçimde denetim ederek, çipler ortasında onlarca metre boyunca daima bir elektriksel ilişki sağlayan bir fiber oluşturdular. Elde edilen elyaf, ince ve esnek. Ayrıyeten kumaşlara dikilmek üzere bir iğneden geçirilebilecek yapıda.

Dijital elyafın sağlam olduğu ve bozulmadan en az 10 kere yıkanabileceği söyleniyor. Elyaf içinde data depolamak da mümkün. Araştırmacılar, 767 kilobit tam renkli sinema belgesi ve 0,48 megabayt müzik evrakı da dahil olmak üzere elyafa bilgi yazabiliyor, depolayabiliyor ve okuyabiliyor. Evraklar ayrıyeten güç olmadan da 2 aya kadar saklanabiliyor. Yeni elyaf ayrıyeten tıbbi kullanım için potansiyele sahip ve test sırasında bir gömleğin koltuk altına entegre edilerek 270 dakikalık yüzey beden ısısı verisi toplanılması sağlanmış.

Elyaf, küçük bir harici aygıt tarafından denetim ediliyor. Bu nedenle bir sonraki adım, elyafın kendisine bağlanabilen bir mikro denetleyici olarak yeni bir çip tasarlamak olacak.

858,496Konular
981,797Mesajlar
29,861Kullanıcılar
RyZeSon üye
Üst Alt