Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Moda Gıdalar

Moda Gıdalar
0
118

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,762
Etkileşim
88
Puan
48
F-D Coin
0
Moda Gıdalar

Gıda simgesel olabilir Eski zamanlardan beri, insanlar belirli gıdalara ceşitli nitelikler atfetmişlerdir Orneğin, bazı erken Yakın Doğu uygarlıklarında, gıdalar sıcak ya da soğuk niteliklere sahip olarak belirlenmişler ve ikisinin aynı yemekte birleştirilmemesi oğutlenmiştir Bazı ilkel toplumlar, bir kaplanın kalbini yemenin insanın cesaretini arttırdığına inanıyorlardı Bugun bile, toz haline getirilmiş gergedan boynuzunun cinsel guc vereceği inancı nedeniyle, gergedanlar turleri tukenecek kadar cok avlanmaktadırlar Gıdaların ozelliklerinin kucuk değişikliklerle onları yiyenlere gectiği şeklindeki ilkel beklentiye, modern Batı dunyasında, kas oluşturma amacıyla cok miktarda proteinli gıda yiyen ve protein ilaveleri alan sporcular ornek oluşturmaktadırlar

Olağandışı yeme alışkanlıklarının benimsenmesi, kişinin politik goruşlerini ifade etmesi icin bir arac ya da bir protesto yolu olabilir Beslenme konusundaki goruşlerin dinsel bir yonu bile olabilir

Kuşkusuz beslenmeyle ilgili iddialarda bulunmaya hazır ehliyetsiz bircok insan vardır Ortaya cıkardıkları modalar gelip gecer, genellikle kısa fakat yoğun bir coşkuyla belirginleşir ve sonra ilgi soner; sonra da yerini aynı şekilde guclu ve giderek azalan başka bir ilgi ya da umut alır

Beverly Hills diyetiboyle bir modadır Bu diyete gore, ilk 2 hafta kilo kaybetmek ve guc kazanmak icin insanın yalnızca meyve yemesi gereklidir Scarsdale diyeti, Cambridge diyetigibi, kilo vermeye yonelik duşuk karbonhidratlı, yuksek proteinli (ketojenik) bir diyettir Tum bu diyetler, kısa yoldan nasıl yağ kaybedebileceğinize ilişkin cekici ama yanlış teorilere dayanmaktadırlar Bunların coğu kitap biciminde yayınlanmıştır ve ticari başarı kazandıkları acıkca gorulmektedir

Aldığımız ceşitli gıdalara ve sağlıkla ilişkilerine dair bilimsel araştırmalar, her yıl ortaya cıkan bazı modalara istemeden neden olmaktadırlar Belirli bir gıdanın ozelliklerine ilişkin olarak, bazen saygın yayınlarda, birkac bilimsel rapor yayınlanır ve hemen ardından moda makinesi işlemeye başlar Cok gecmeden, tum ulkedeki gazeteler ve dergiler bazı gıdaların sihirli yararlarını ya da ciddi zehirlerini tartışmaya başlar

Bugunku yulaf kepeği modası buna bir ornektir Diyette lifin, ozellikle cozulebilir lifin kullanımının kuşkusuz besleyici yararlan vardır; ama yulaf kepeğinin piyasada tanıtılma bicimi ve halk tarafından kabul edilme tarzını, bu yararından cok moda belirledi Her gun bir ya da iki porsiyon yulaf kepeği yemenin kolesterolun duşurulmesine yardımcı olabileceği duşuncesini destekleyecek araştırmalar vardır ama, bu tur bulgular cok buyuk bir ticari dalgaya yol acmıştır Tavsiye edilen miktarlar olan gunde 35 ila 40 gram yulaf kepeğine eşdeğer olmak uzere 6 ya da daha fazla bardak yulaf tahılına ihtiyacınız olduğu halde, bircok tahıl şirketi birdenbire yulaf kepeği urunlerinin yararlarını anlatmaya başladılar Psyllium tohumu gibi diğer lif kaynaklarıyla ilgili bir yan urun etkisi de konu ediliyor Hatta mısır kocanı unu bile tahıl ya da pişirme bileşenlerine dahil ediliyor

İnsanlar tum ihtiyaclarının kolesterol seviyelerini duşurmek olduğuna inanarak yulaf kepeği tuketiyorlar Kan yağlarının kontrolu icin başka diyet değişikliklerine de ihtiyac olduğunu goremiyorlar Ayrıca, yulaf kepeği ve diğer lifler, bağırsakta kalsiyumla birleşerek vucudunuzun ozumseyemeyeceği bir bileşik oluşturabilir Boylelikle, kalsiyum ve lif, potansiyel olarak yararlı etkileri gercekleşmeden vucuttan atılırlar Bu nedenle, diyetinizde lif oranı yuksekse, normalden daha fazla kalsiyuma ihtiyacınız olabilir

Yulaf kepeğini lezzetli hale getirmek icin kullanılan bazı maddelerin yağ ve şeker oranı cok yuksektir Genel olarak lif tuketiminizi arttırmak iyi bir fikirdir, ama belirli bir gıdaya cok fazla odaklanmak iyi değildir ozellikle bir ekmeği kepeği icin yemek aynı zamanda, kan kolesterolunu yukseltme potansiyeli, yulaf kepeğinin potansiyel yararlarını cok aşan tereyağı, şeker ve başka bileşenleri cok miktarda tuketmek anlamına geliyorsa

Birkac yıl once ortaya cıkan benzer bir moda, buyuk olcude efsanevi olan bir hastalığı iceriyordu Hipoglisemi, kanda anormal derecede duşuk bir glikoz seviyesini belirten bir terimdir Insulin ya da oral hipoglisemik ilaclar alan şeker hastalarında (bkz Şeker Hastalığı) ve bazı nadir tumorlerin sonucu olarak ortaya cıkar Ancak bununla ilgili bir moda başladı Moda, yemekten birkac saat sonra ac, asabi ya da sinirli olan insanların hipoglisemiolduklarını i!Gıdalara ilişkin diğer yaygın yanlış anlayışlar arasında, bazen vitaminlere ve minerallere atfedilen olağanustu gucler yer alır Vitamin E ticari somurunun bir hedefi gibi gorulmektedir Bir teoriye gore yuksek dozlarda E vitamini cinsel performansı arttırır Başka bir teori E vitamininin kalp hastalığını onleyebileceğini one surer, c vitamininin de soğuk algınlığını onlemeye yararlı olduğu kabul edilir Yurutulen araştırmalar bunun doğruluğunu kanıtlamamıştır

Balın eşsiz besleyici yararları olduğu şeklinde iddialar cok sık duyulur Doğru değildir Bal esas olarak normal şekerle aynı besleyici ozelliklere sahiptir Vucudunuz onları işleme ve kullanma konusunda bir fark gozetmemektedir

Organikkoşullarda yetiştirilen gıdaların besleyici kalitesinin daha yuksek olduğuna dair iddialar vardır, inorganik (kimyasal olarak uretilmiş ve işlenmiş) gubreler kullanılarak uretilen gıdaların besleyici kalitesinin daha duşuk olduğu ileri surulmektedir Ancak, laboratuarda incelendiklerinde, organikgubreyle yetiştirilmiş gıdalar ile ticari gubrelerle yetiştirilmiş olanlar arasındaki farklar pek azdır ya da hic yoktur Organik bahcecilik ve ciftcilik uygulamaları, koruyucu bir bakış acısından arzu edilir olabilir, ama elde edilen gıda, besleyicilik acısından geleneksel şekilde uretilmiş gıdadan daha ustun değildir

Gerekli proteinleri, yağları, karbonhidratları, vitaminleri ve mineralleri iceren dengeli bir diyet alan kişi icin, daha sağlıklı olmayı vadeden moda diyetler yararsız olmanın dışında zararsız bile olabilirler Acı gercek şudur ki, katkı maddeleri ya da ozel gıdalar hastalıkları onleyemez Diyetle hastalıktan kacınmanın en iyi yolu, dengeli bir diyet uygulamaktır
 
858,515Konular
981,017Mesajlar
30,822Kullanıcılar
MoNTeCaRLoSon üye
Üst Alt