Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Moleküler Gastronomi Nedir?

Moleküler Gastronomi Nedir?
0
129

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
“Moleküler Gastronomi terimi 1980 ’lerde Herve This, isimli bir Fransız bilim adamı tarafından ortaya atılmıştır Bu Fransız bilim adamı yemekleri sadece sanat olarak değil, bilimsel olarak çalışmanın öncüsüdür Çalışmalarında kendisine Macar fizik profesörü, Nicholas Kurti eşlik etmiştir
“Moleküler Gastronomi terimi pişirmenin çeşitli aşamalarında malzemelerde meydana gelen değişimleri ve bu değişimlere yol açan kimyasal reaksiyonların arkasındaki mantığı açıklama yapmak istiyor O güne kadar konserve ya da yiyecek paketleme gibi belirtilmiş sektörlerde yapılan bazı çalışmalara rağmen, bizim ev yemeği dediğimiz veya restoranlarda servis edilen yemekler üstüne yapılan, hemen hemen hiçbir araştırma yoktu Fransız bilim adamı pişirme şekilleri hakkında derin bir araştırma yapmayı seçti Yanında sürekli nesilden nesile aktarılan pişirme geleneklerini not aldığı bir dizüstü bilgisayar taşıdığı hakkında söylentiler vardır Bu terim ve araştırdıkları konusunda biraz kesin olmama olsa da, aşağı bu mutfak fenomeni hakkında birazcık daha bilgi vermeye çalışacağız
Uzun bir zamandır yemek yemek pişirmenin bir sanat mı, yoksa bir bilim mi, veya her ikisinin bir kombinasyonu mu? olduğu konusunda tartışmalar var Örneğin bir yumurtanın pişme sıcaklığı hakkında bilimsel açıklamalar yapılabilse de, aynı tarifi kullanarak yaptığınız iki yemeğin hiç bir zaman aynı olmaması bilimsel verilerle ispatlanamıyor Benzer şekilde bir yemeğin tadını tatlı, ekşi, tuz ve acı lezzet tomurcuklarını gıdıklayan hislerin haricinde bu şekle getiren nedir sorusu açıklanmayı bekliyor Bir yemeğin çiğden pişmiş hale dönüşüm sürecinde muhakkak ki kimyasal değişimler gerçekleşir İyonların yer değiştirmesi, elektronların hareketi, zincir reaksiyonları veya diğer bir takım kompleks reaksiyonlar gibi kimyasal değişimler, bir hamburgerin tadının o ayla gelmesine katkıda bulunan nedenlerin açıklanmasını sağlayabilir

Tüm kimyagerlerin bildiği gibi ağırlıkta yada malzemelerde küçük bir değiştirme, kimyasal reaksiyonun sonucunu iyice değiştirecektir Aynı şekilde moleküler gastronomi de benzer mantığı yiyecekler ve pişirme sürecine uygulamaya çalışmaktadır Bu koşul mesela; aşçılara ve kimyagerlere bir yiyeceğin tadını konsantre etme imkanı sağlayabilir Mesela bir kase çilekten alınan tadı bitmiş yaratıp jelatinle kaplayıp bir nehir kaşığında arzetmek mümkün olabilir*Bu konuda hala denemeler yapan ve konunun derinliklerine inip araştırmaya devam eden bilim adamları ve şefler var Bu terim ilk ilk olarak yemek pişirmenin gizemlerini çözmek için uygulanmaya başlasa da bundan böyle yeni tatlar yaratmak yenilikler getirmek için uygulanıyor Moleküler gastronomi kullanarak yemek yemek hazırlanan bazı dünyaca ünlü restoranlar bulunmaktadır Yeni olan her şey de olduğu gibi bu alanın da takipçileri ve düşmanları vardır Muazzam bir potansiyeli olsa da her şey gibi bu alanda istismar edilebilir
Moleküler Gastronominin Araştırdığı Bir Takım Alanlar;
Malzemelerin ayrı pişirme yöntemleri ile nasıl değiştiği
Pişirme yöntemlerinin gıda maddelerinin nihai lezzet ve dokusunu nasıl etkilediği
Niçin ve nasıl bazı gıdalardan hoşlanıp bazılarından hoşlanmadığımız
Nasıl kişiye özel lezzet ve lezzet duygusunun oluştuğu
Yeni pişirme yöntemleri ile nasıl tat ve dokular yaratılabileceği
Beynimizin yiyeceğin lezzetini iyi anlamak için tüm duyulardan gelen sinyalleri nasıl yorumladığı
Çevre, ruh halimiz, yiyeceğin nasıl sunulduğu gibi diğer etmenlerin tat algısını nasıl etkilediği
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticlesmoleculargastronomyhtml
http:enwikipediaorgwikiMoleculargastronomy
 
858,498Konular
982,047Mesajlar
30,024Kullanıcılar
kelleavcisiSon üye
Üst Alt