Lahana içeriğinde bulunan kükürtlü bileşikler nedeni ile pişerken pek beğenilen olmayan bir koku çıkarır ama aslında içeriğinde bulunan bu kükürtlü bileşimler nedeni ile aslında çok sağlıklı bir kış sebzesidir.
İçeriğinde;
* kükürtlü bileşikler,
*A , C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği güçlüdür. Bu nedenle bir çok illete karşı kollayıcı tesir sağlar .
** Dikkat !! troid hastalıklarında (troid bezlerinin çalışmasını yavaşlatır) ve kan sulandırıcı ilaç kullanan insanlarda haftada 2 seferden ziyade tüketilmesini önermiyoruz.
Gelelim Lahananın yararlarına:
Zayıflamaya yardımcı oluyor
Kalorisi epey düşük, diyetler için makul bir zerzevat. 100 gramında 24 kcal var. Münhasıran çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az oluyor.
Hudutları güçlendirir
Beyaz lahana B kümesi vitamin içeriği de yüksek bir zerzevat. B öbeği vitaminler hudut sistemi için yararlı ve ayrıyeten bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri de var.
Yüksek tansiyonu düşürüyor
Beyaz lahanada bulunan lif ve kimi madeler ile diüretik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı, bu sayede dolaşımın düzgün oluyor, ödem azalıyor, su ile bir arada sodyumun da vücuttan uzaklaştırılıyor ve sonuçta tansiyonun düşürülmesini sağlıyor.
Kemik korucu
Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan beyaz lahana bu özelliğiyle başka sebzelerden birkaç adım ileride. Günlük kalsiyum gereksiniminin yüzde 10’unu 100 gram beyaz lahana ile tamamlayabilirsiniz. Böylelikle hem diş hem de kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen beyaz lahananın çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemiyor.
Enfeksiyonlara karşı direnç
100 gram Beyaz lahanada , günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 40’ını karşılanır.
Bağırsakları çalıştırıyor
Bilhassa pişirirken oluşan kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini üzerinde olumlu tesirlerine neden oluyor. Buna ek olarak yapraklarda bulunan lif ve posa ise bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık meselesinde tahlil olabiliyor.
Kansere karşı koruyor
Beyaz lahana “Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze” bu nedenle , muaf radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı vücudu koruyor.
Bağışıklığı baskılayan marazlara,
* karaciğer illetleri,
*diyabet
*obezite üzere
muhafaza sağlıyor
Turşusu probiyotik özelliğe sahip!
Beyaz lahanayı turşu yaparak kullanabilirsiniz. Turşusu yapıldığında probiyotik özelliği kazanıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ; turşudaki tuz ölçüsünü ayarlamak. Tuz turşunun probiyotik özelliğini baskılayabilir. Bir vesair nokta ise turşuyu katiyetle sirke ile hazırlamak olmalı .
İçeriğinde;
* kükürtlü bileşikler,
*A , C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği güçlüdür. Bu nedenle bir çok illete karşı kollayıcı tesir sağlar .
** Dikkat !! troid hastalıklarında (troid bezlerinin çalışmasını yavaşlatır) ve kan sulandırıcı ilaç kullanan insanlarda haftada 2 seferden ziyade tüketilmesini önermiyoruz.
Gelelim Lahananın yararlarına:
Zayıflamaya yardımcı oluyor
Kalorisi epey düşük, diyetler için makul bir zerzevat. 100 gramında 24 kcal var. Münhasıran çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az oluyor.
Hudutları güçlendirir
Beyaz lahana B kümesi vitamin içeriği de yüksek bir zerzevat. B öbeği vitaminler hudut sistemi için yararlı ve ayrıyeten bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri de var.
Yüksek tansiyonu düşürüyor
Beyaz lahanada bulunan lif ve kimi madeler ile diüretik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı, bu sayede dolaşımın düzgün oluyor, ödem azalıyor, su ile bir arada sodyumun da vücuttan uzaklaştırılıyor ve sonuçta tansiyonun düşürülmesini sağlıyor.
Kemik korucu
Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan beyaz lahana bu özelliğiyle başka sebzelerden birkaç adım ileride. Günlük kalsiyum gereksiniminin yüzde 10’unu 100 gram beyaz lahana ile tamamlayabilirsiniz. Böylelikle hem diş hem de kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen beyaz lahananın çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemiyor.
Enfeksiyonlara karşı direnç
100 gram Beyaz lahanada , günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 40’ını karşılanır.
Bağırsakları çalıştırıyor
Bilhassa pişirirken oluşan kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini üzerinde olumlu tesirlerine neden oluyor. Buna ek olarak yapraklarda bulunan lif ve posa ise bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık meselesinde tahlil olabiliyor.
Kansere karşı koruyor
Beyaz lahana “Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze” bu nedenle , muaf radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı vücudu koruyor.
Bağışıklığı baskılayan marazlara,
* karaciğer illetleri,
*diyabet
*obezite üzere
muhafaza sağlıyor
Turşusu probiyotik özelliğe sahip!
Beyaz lahanayı turşu yaparak kullanabilirsiniz. Turşusu yapıldığında probiyotik özelliği kazanıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ; turşudaki tuz ölçüsünü ayarlamak. Tuz turşunun probiyotik özelliğini baskılayabilir. Bir vesair nokta ise turşuyu katiyetle sirke ile hazırlamak olmalı .