Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Muğlanın Yemekleri

Muğlanın Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Muğlanın Yemek Yemek Kültürü,muğlanın bölgesel yemeği,muğla'nın meşhur yemekleri

Muğla'nın bölgesel yemekleri;

Çorbalar : Tarhana, Ara, Dutmeç

Et ve Balıklar: Çopur, Et Terbiyelisi, Döş Dolması, Büryan, Balıklen, Karın kumbar dolması

Sebzeler: Çıntar Kavurması, Ot Ekşilemesi, Galli Patlıcan, Ebegümeci Kavurması, Börülce Kavurması, Teltorlu Börülce

Hamur İşleriTatlılar: Keşkek, Saç Böreği, Yalankı, Zerde, Katmer, Badem ve cevizli sucuk, Üzüm köftesi, Ballı Kabak

Reçel ve Şuruplar: Bestel, Üzüm, Patlıcan, Dülek Reçeli, Gül Suyu

Keşkek Yemeği

Malzemesi :
1kg buğday (aşurelik buğday), 1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti , tereyağı , tuzlu , su

Hazırlanışı :
1kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır en ince ayrıntısına kadar kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdaylar bir kevgir içine alınarak suyu süzülür ve buğdaylar ezilir öbür bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun içersinden çıkarılırak lif lif olacak şekilde parçalanır büyük bambaşka bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdaylar koyularak üstüne etsuyu ilave edilerek karıştırılır yeteri kadar et suyu koyulduktan sonradan lif lif hazırlanan etler buğdayın içine ek edilerek karıştırılır tahta kepçe ile karıştırılan keşkek , karıştırılırken ezilmeye devam edilir adamakıllı sakız gibi oluncaya dek karıştırılarak pişirilir servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin üstüne tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirilerek sıcak servis yapılır aydınlatılmış ve yöresi düğünlerinin baş yemeği , sofraların baş tacıdır

Yuvarlama

Malzemesi :
1 kg kıyma 150 gr tereyağı,2 baş orta büyüklükte soğan , 250 gr yoğurt , 2 adet yumurta , 1 çorba kaşığı karabiber , un (yeteri değin) 1 çorba kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber 25 bardak su

Hazırlanışı :
1 kg kıymanın içine rendelenmiş soğan , karabiber , tuz , yumurta ilave edilip yavaşça yoğrulmaya başlanır sonra içine derece derece un ek edilerek en ince ayrıntısına kadar yoğurulup kulak memesi kıvamına geldiği vakit fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılırdiğer tarafta tavanın en ince ayrıntısına kadar kızdırılmış olan olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır atyrı bir tencerenin içinde tereyağı adamakıllı eritilerek salça, tuzlu , kırmızı biber ve su ilave edilip kaynamaya bırakılırKaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır 45 dakika pişmesi beklenirpişen yemeğin üzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın içine konulan kırmızı toz biberli sos dökülerek sıcak servis yapılır

Paşa Böreği

Malzemesi :
1 kg kıyma 150 gr tereyağı,2 baş orta büyüklükte soğan , 250 gr yoğurt , 2 adet yumurta , 1 çorba kaşığı karabiber , un (yeteri değin) 1 çorba kaşığı tuzlu, 1 çorba kaşığı kırmızı biber 25 kadeh su

Hazırlanışı :
1 kg kıymanın içine rendelenmiş soğan , karabiber , tuz , yumurta ek edilip ağır ağır yoğrulmaya başlanır sonradan içine gitgide un ek edilerek en ince ayrıntısına kadar yoğurulup kulak memesi kıvamına geldiği vakit fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılırdiğer tarafta tavanın tamamen kızdırılmış olan olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır atyrı bir tencerenin içinde tereyağı ayrıntılarıyla eritilerek salça, tuz , kırmızı biber ve su ek edilip kaynamaya bırakılırKaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır 45 dakika pişmesi beklenirpişen yemeğin üzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın içine konulan kırmızı toz biberli sos dökülerek sıcak servis yapılır

Paşa Böreği

Malzemesi :
1kg un , 3 yumurta bir fincan zeytinyağı ya da çicek yağı , biraz tereyağı yarım kilo taze dana kıyması , 12 kg yoğurt çam fıstığı 2 bardak et suyu , maydonoz , karabiber , kırmızı toz biber, tuz

Hazırlanışı :
önce azıcık yağ, karabiber varsa çam fıstığı ve maydonoz karıştırılarak bir tavada kavrulur un sadece yumurta ile yoğurulur bir yemek tabağı çapında yarım santi kalınlığında yufkalar açılır( sekiz tane dek) herbiri teker teker tavada kızartılır( bunlar ıslak bir beze sarılıp serin bir yerde saklanılarak istenildiği zaman kullanılır) hamur hazırdır Geniş bir kapta et suyu kaynatılır daha önce pişirilen yufkalar et suyunda her iki tarafı ıslanarak tek tek kabartılır aralarına hazırlanan kavrulmuş kıymalar konan 3 yufakanın en üzerine her yerde kıyma ve yoğurt konulurTereyağı ile tavada kızdırılan kırmızı biberle hazırlanan renkli sos üstüne gezdirilir sıcak olarak servis yapılır Yörede fazla makbul sanılan bir börektirAydın sofralarının yüz akıdır *
 
858,496Konular
981,670Mesajlar
29,756Kullanıcılar
Üst Alt