Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mükemmel besin yumurta ve fazlası

Mükemmel besin yumurta ve fazlası
0
137

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Tek bir haşlanmış yumurta içerisinde ( 1 Orta Uzunluk 40-60 gr): (1)
Protein6-7 Gr
Yağ4-6 Gr
Karbonhidrat
Yekun Kalori Aralığı60-90 Kcal
A VitaminiGünlük muhtaçlığın %6
FolatGünlük muhtaçlığın %5
B5 VitaminiGünlük gereksinimin %7
B12 VitaminiGünlük muhtaçlığın %9
B2 VitaminiGünlük muhtaçlığın %15
FosforGünlük gereksinimin %9
SelenyumGünlük gereksinimin %22
Kolesterol170-200 mg
Hücre zarı oluşumu ve dimağ fonksiyonlarında rolü olan kolin unsuru gereksinimini yumurta tüketerek karşılayabilirsiniz. Kolini vücut üretemez ve eksiklikleri bir çok immün ve hudut sistem rahatsızlıklarına neden olur.

Düzgün kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü arttırır. HDL kolesterolün yüksek olduğu kişilerde kalp marazları, felç ve vesair illetler az gözükür.

Yapılan bir çalışma da 6 hafta boyunca tertipli beslenme ve 2 öğün yumurta tüketen bireylerde HDL kolesterol %10 nispetinde arttı.

Kolesterol içeriği yumurta da yüksektir lakin ; (2)(3)

LDL, istenilmeyen kolesterolü kişilerin %70 kadar çoğunluğunda yükseltecek tesire sahip değildir.

Geri kalan %30 da kolesterolün yükselmesi gözlemlenebilir. HDL, uygun kolesterolü ise yükseltici tesiri ile kalp ve damar sıhhatini hami tesire sahiptir. (4)

Göz sıhhati için büyük kıymet taşıyan lütein ve zeaksantin üzere antioksidanlar ve A vitamini içeriğiyle göz sıhhati için çok kıymetli bir besindir.(5)

Çalışmalar bu antioksidanların alımıyla katarakt riskini azalttığını göstermiştir.(6)

En çok sarı kısmında bulunur.

Yumurta yukarıda gördüğümüz içeriğiyle ana sütünden sonra en besleyici besinlerdendir. Ve yumurta tüketimi sıhhat için çok değerlidir. Tüm esansiyel (vücut için gerekli olan ve dışarıdan alınması mecburî olan) aminoasitleri içermesiyle kaliteli protein olarak bilinir.

Önemli mealde tokluk hissi vermesiyle ve besleyici özelliğiyle diyetlerde tasarrufu tercih edilir.

Tokluk hissi vermesi sizi az kalori alımına itebilir. Bu sayede daha kolay zayıflama potansiyeline girersiniz.

En Çokça Ve En Az Tüketim Ne Kadar Olmalı?

Kolestrol hastası olma durumunuza nazaran kıymetlendirme parametresini çizelim
DurumMinimumMaksimum
Kolestrol Hastası DeğilimGünde 1Günde 3
Kolestrol Hastası BaşlangıçHaftada 3Günde 1
Kolestrol HastasıyımHaftada 3Haftada 5
Yüksek Kolestrol HastasıyımHaftada 2Haftada 2
*Diyetisyeninizle yahut doktorunuzla görüşünüz.

Yumurtanın 6 Çeşidi

Beyaz- Kahverengi Yumurta

Her iki yumurtanın da besin kıymetleri ve lezzeti birebirdir. Tek fark beyaz yumurta, tüyleri ve kulak göğsü beyaz olan tavuktan; kahverengi yumurta, tüyleri ve kulak göğsü kahverengi olan tavuktan çıkar.

Bıldırcın Yumurtası

Tavuk yumurtasına nazaran protein, A, B1, B2, potasyum ve demir içeriği daha yüksektir. Kabuğu siyah benekli ve sıradan yumurtaya nazaran daha küçük boyuttadır. Rafadan tüketimi daha sağlıklıdır.

Gezen Tavuk Yumurtası

Bağımsız dolaşan tavuklardan elde edilir. Sağlıklı gezen tavuk yumurtası için tavuğun organik yemlerle beslenmesi gerekir. Tavuğun gezerek harcadığı güç daha çok yem yemesine ve yumurtanın daha kaliteli olmasına sebep olur.

Selenyumlu Yumurta

Selenyum bağışıklık sistemi ve tansiyonun düzelmesinde tesiri olan bir mineraldir. Selenyum içeren yemlerle beslenmiş tavuklardan elde edilir ve antioksidan özellik gösterir.

Organik Yumurta

Organik yumurta şartnamesinde belirtilen aşılarla aşılanmış civcivlerin, organik sertifikalı yemlerle beslenmesi gerekmektedir. Rahatça dolaşabildikleri ortamda organik yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen organik yumurtalar, bilhassa ek azığa geçiş yapan bebeklerin beslenmesinde tavsiye edilir ve kıymetli bir bölgeye sahiptir.

Omega-3’lü Yumurta

Evlatların gelişim süreci, kalp ve damar sıhhati rahatsızlığı olan ya da olma riskine sahip şahıslarda tüketilmesi önerilir. Omega-3 ile zenginleştirilen yemlerle beslenmiş tavuklardan elde edilir. Ve sıradan yumurtaya nazaran 5 kat ziyade omega-3 içerir.

 
858,506Konular
983,022Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt