Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

mülakat ile iilgili merak ettikleriniz

mülakat ile iilgili merak ettikleriniz

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
GÖRÜŞME NEDİR

Ne değin gereklidir?

Görüşme, müstakbel işverenlerinizle tanışma ve özgeçmişinize yazdığınız bilgileri birinci elden ve daha geniş bir şekilde transfer imkanı sunan bir fırsat olarak değerlendirilebilir Hem, ilgilendiğiniz pozisyon ve kurum ile ilgili olarak en ayrıntılı ve dürüst bilgiyi elde etme şansını da elde etmiş olursunuz

Mülakat, bir veri değişim sürecidir Yalnızca sorulan sorulara yanıt saptamak zorunda olduğunuz bir monolog katiyen değildir
İşe alma süreci, görüşme da dahil edinmek üzere, kurumdan kuruma ve hatta meslekten mesleğe değişken Manâsız bir pozisyonun doldurulması süreci, eleman ihtiyacının aciliyetine bağlıdır Bazı yerlerde mülakat süreci, iki hafta gibi kısa bir sürede sonuçlanabilirken bazılarında bu, 6 aya dek uzayabilir zor durumda kalmamak için görüşülen şirketin bu konudaki tavrını her yerde öğrenmek gereklidir

Görüşme sürecinin yalnızca zamanı yok tarzı da çeşitlilik gösterebilir Bir Takım şirketlerde işe alma kararı tek bir görüşme ardından verilirken diğerlerinde bir ön eleme mülakatından sonra birkaç mülakat daha yapılır Büyük şirketlerde tercih edilen yol genellikle, ön eleme mülakatının üniversitelerde düzenlenen kariyer günleri çerçevesinde kampüs içinde yapılmasıdır Bu mülakatı başarıyla tamamlayan öğrenciler, öteki mülakatlar için şirkete ağırlama edilir

Görüşme sürecinde öbür zamanlar ve süreçler işlemesine rağmen, standart olan şeyler de vardır İşte bu birim de sizleri mülakata planlamak, başarılı bir mülakat geçirmenizi sağlamak ve görüşme ardından da bunu devam ettirmenizi kolaylaştırmak amacı ile hazırlanmıştır

GÖRÜŞME ÇEŞİTLERİ

1Açıklama mülakatları

Bu cins mülakatlarda en çok karşılaşacağınız soru türleri şunlardır:

“Bana kendinizden bahseder misiniz?
İki dakikalık sunuşunuz için mükemmel bir başlangıç! Meslek ve eğitim geçmişinizi anlatın, kayda değer yeteneklerinizden bahsedin ve birkaç misal sunduktan sonradan amaçladığınız meslek hayatını anlatın Genelde bu, sorulan birincil sorudur Eğer sorulmamışsa, “iş ve akademik geçmişim hakkında bir iki şeyden bahsetmek yardımcı olabilir diyerek diğer bir soruya cevap vermeyi erteleyebilirsiniz Ama, sonradan mülakatçının sorusuna cevap vermeyi unutmayın

“Niçin burada amaçlamak istiyorsunuz?
Şirket hakkında öğrendiklerinizi, size albenili ve teşvik edici gelen yönlerinin de altını çizerek açıklayın Spesifik olmaya çalışın, çünkü geniş genellemeler fazla sıradan bulunur

iyi yanıt: “Bu endüstride öncü olan şirketleri araştırdım ve şirketinizin, alıcı ilişkileri, risk almayı teşvik, yüksek hedefler tespit konularında işini en iyi yapan şirketler aralarında olduğu sonucuna ulaştım (Bu yanıt, bir takım incelemeler yaptığınızı ve kararınızı spesifik ölçütler üzerine temellendirdiğinizi gösterir)

kötü cevap: “İyi bir şirket olduğunu duydum ve burada arkadaşlarım var (Hiç de önemli araştırmalar yapmış gibi görünmüyorsunuz ve mülakatçı sizin çalışmaktan ziyade sosyalleşmeye meraklı olduğunuzu düşünebilir)
“Iş hayatınızdaki amaçlarınız nelerdir?
Mesleğinizi profesyonelce yapmak istediğiniz üzerinde yoğunlaşın lakin zamanla şirket içinde öbür fırsatların olabileceğini de göz önünde bulundurduğunuzu söyleyin Pozisyon belirtmekten sakının–çok yüksek veya fazla düşük seviyelere maruz kalabilirsiniz

iyi yanıt: “Daha önceki meslek tecrübelerimden; önderlik, irtibat ve müzakereden hoşlandığımı öğrendim Projeleri, insanları ve ticari işleri yönetmeye meraklıyım Amaçlarım, kendisinden bir şeyler öğrenebileceğim bir yönetici ile amaçlamak, iş tecrübelerimi ilerletmek ve amaçlananların başarılmasını veya üstüne çıkılmasını sağlamaktır (geçmiş ve geleceği birbirine bağlayın)

fena cevap: “Herhangi spesifik bir amacım değil, ama burada çalışmam gerektiğini biliyorum (Eğer herhangi bir amacınız yahut, burada çalışmanız gerektiğini nasıl biliyorsunuz?)
Kahramanınız kim?
Sakın bir kahramanınız olmadığı biçiminde cevap vermeyin, çünkü soru sahiden cevabı öğrenmek için yok, sizin değer verdiğiniz özellikleri atamak için sorulmuştur Verdiğiniz isim, doğrusu beğendiğiniz biri olmalı ve sizin takdirinize sebep olan özelliklerini iyi belirlemelisiniz Ayrıca, sizin değer verdiğiniz özelliklerin şirketin de olumlu bulup bulamayacağını da göz önünde bulundurun

iyi yanıt: “Lise çağlarımda tanıştığım Ahmet Yavuz adında bir beyi daima takdir etmişimdir Ahmet Bey ’in belden aşağısı felçliydi, 12 yaşındayken geçirdiği bir kaza sonucu sakat kalmıştı Fakat bunalıma düşmemişti Çok çalıştı ve sonunda iyi bir satranç oyuncusu ve piyanist olmayı başardı O bana, davranışlarımı yönetmeyi ve benim için gerekli olan kaynakları kullanmam gerektiğini öğretti

“Sizi niçin işe almalıyım?
Iş için zorunlu olduğunu düşündüğünüz nitelikleri, kendi yeteneklerinizle ilintilendirerek anlatın Fakat bu anlattıklarınızın, daha önceki örneklerinizle paralel olmasına uyarı edin Daha Sonra da, gerektiğinde uzun saatler boyunca niyetlenmek, öğrenme aşkınız ve gayretiniz gibi sizi ön plana çıkaracak özelliklerinizden birini dile getirin

“Değerlerinizden bazıları nelerdir?
Eğer kahramanlarla ilgili soru önceden sorulmamışsa, bunu o doğrultuda cevaplayabilirsiniz Veya sadece, birkaç tanesinin adını verebilirsiniz Mesela: eğitsel bir ortam, iyi bir egzersiz ekibi, dürüstlük, doğruluk, tezgâhtar olma ricası, güven

“Kendinize hedefler belirliyor musunuz?
Sakın “Hayır demeyin Kendinize gaye belirlediğiniz ve varmak için çaba sarfettiğiniz bir durumu anlatın Niçin bu hedefi koyduğunuzu kısaca izah edin

“İyi bir idarecide hangi özellikleri ararsınız?
Bir idareci için istenen özelliklerden sizin için önemli olanlarını seçin: dürüstlük, açık hedefler saptamak, verimliliği ve çalışanları teşvik etmek, hürmet vb Bu özellikleri sayarken, aşırıya gidip de tüm listeyi vermeye kalkmayın, yahut hoşnutluk edilmesi imkansız bir insanmışsınız gibi görünürsünüz

“Gezi konusundaki sınırlamalarınız nelerdir?
Eğer sınırlamalarınız varsa, bunlar üstünde önceden düşünün Ve bütün sınırlamalarınızı mülakatçıya anlatmaya başlamadan önce (havayolu ile yolculuk değil, iki günden fazla seyahat değil, kapalı yer fobisi, vejeteryan yemekleri, vs) gezi konusunda karşınızdaki insanın zihninde neler olduğunu bulmaya çalışın Eğer bu gereklilikleri yakalayabilirseniz, gerisini daha dar konuşabilirsiniz

“Bana, karşı karşıya kaldığınız en büyük aksiliği ve bunun üstesinden nasıl geldiğinizi anlatın
Bu, sunuşunuzu hazırlarken geliştirdiğiniz bir öteki galibiyet hikayenizi açıklamak için en iyi fırsatlardan biridir

“Başka bir sorunuz var mı?
Hiç bir vakit “hayır demeyin Yalnızca bu rica için aklınızda bir kaç güzel soru bulundurun (pat diye fazla belirlerseniz iyi olur, zira mülakat esnasında mülakatçı bir ya da daha fazlasına değinebilir) *

858,496Konular
981,836Mesajlar
29,884Kullanıcılar
ibobaba29Son üye
Üst Alt