mumlar nasıl kaybolur? MUMLAR NASIL KAYBOLUYORDUR?? Yine De şu anda elektrikler kesilince otomatik olarak devreye giren lambalar, hatta jeneratörler var lakin mum hayatımız baştan başa evimizin demirbaşı olmuştur Onu öyle hayatımızın olağan bir parçası olarak algılamışızdır oysa, fitiline bir kibrit çaktığımızda onun nasıl yandığını, yandıkça katı kısmının nereye gittiğini düşünmeyiz bile Tarihi çok eskiye uzanan mum ışığının hemen hemen büyülü bir gücü vardır İnsanda romantik duygular uyandırdığı gibi, tüm dinlerde ruhani bir yeri de vardır Ayin ve adakların vazgeçilmez malzemesidir Mum tarihin birincil icatlarından biridir Mısır'da ve Girit adasında milattan 3000 sene önceden kalma mumlar bulunmuştur ama en yaygın kullanışı ortaçağda Avrupa'da olmuştur Tarihi bu kadar eski olup da günümüzde de popülaritesini yitirmeyen ve fazla yaygın olarak kullanılan diğer hiçbir şey yoktur Aslında mumun yapısı fazla basittir ama yanma mekanizması pek basit değildir Mumun yapısında iki başlıca eleman vardır Birincisi yakacak görevini gören, bir çeşitlilik balmumu, ikincisi de emici özelliği olan bir çeşit sicim, yani fitil Fitilin emici özelliği çok önemlidir Çünkü mumun yanma sırrı burada gizlidir Bu özellik gaz lambalarının fitillerinde de vardır ve onlar da benzer prensiple çalışırlar Elinize herhangi bir sicim alıp ucundan su dolu bir vahşi daldırdığınızda suyun sicim tarafından emildiğini ve suyun sicim her tarafında yukarı çıktığını renginin koyulaşmasından anlayabilirsiniz İşte fitil de mumun üst kısmında alevden nedeniyle eriyen balmumunu emerek üst kısmına taşır ve bu bölgede yanmanın devamını sağlar, yani burada başlıca yanan ve ışığı veren fitil değil balmumunun kendisidir Parafin balmumları çiğ petrolden yapılır, yani koyu bir hidrokarbon olup iyi bir yanıcıdırlar Çakmağı çakıp fitili tutuşturunca, mumun en üstteki tabakasının da erimesine ve dolayısıyla mekanizmanın çalışmaya başlamasına sebep olursunuz Fitil, bu erimiş balmumunu yukarı aleve dürüst taşır, balmumu alevin sıcaklığında buharlaşır ve tutuşur Yanan şey doğrusu mumun katı kısmı olduğundan mum bütünüyle yanıp bittiğinde geriye pek bir şey kalmaz Mum yapmada en fazla arı balmumu, yakıt üretiminde petrolden meydana çıkan bir emrindeki ürün olan parafin veya bitkisel ve hayvansal yağlardan yapılan 'stearin' kullanılır Günümüzde maksimum kullanılan mumlar bunların karışımı ile elde ediliyor Mumlar çekme yöntemi ile, dökülerek ya da pres edilerek yapılıyor Her şey tamamlandıktan sonra boya banyolarına sokulurlar ve en sonunda da parlaklık kazandırmak için soğuk suya daldırılırlar Onu pek hayatımızın herzamanki bir parçası olarak algılamışızdır fakat, fitiline bir kibrit çaktığımızda onun nasıl yandığını, yandıkça katı kısmının nereye gittiğini düşünmeyiz bile Tarihi çok eskiye uzanan mum ışığının neredeyse büyülü bir gücü vardır İnsanda romantik duygular uyandırdığı gibi, tüm dinlerde ruhani bir yeri de vardır Ayin ve adakların vazgeçilmez malzemesidir Mum tarihin birincil icatlarından biridir Mısır'da ve Girit adasında milattan 3000 yıl önceden kalma mumlar bulunmuştur fakat en yaygın kullanışı ortaçağda Avrupa'da olmuştur Tarihi bu dek eski olup da günümüzde de popülaritesini yitirmeyen ve çok yaygın olarak kullanılan diğer hiçbir şey yoktur Gerçekten mumun yapısı fazla basittir lakin yanma mekanizması böylece basit değildir Mumun yapısında iki esas eleman vardır Birincisi yakacak görevini gören, bir çeşitlilik balmumu, ikincisi de emici özelliği olan bir çeşit sicim, yani fitil Fitilin emici özelliği fazla önemlidir Çünkü mumun yanma sırrı burada gizlidir Bu nitelik gaz lambalarının fitillerinde de vardır ve onlar da benzer prensiple çalışırlar Elinize herhangi bir sicim alıp ucundan su batmış bir barbar daldırdığınızda suyun sicim göre emildiğini ve suyun sicim boyunca yukarı çıktığını renginin koyulaşmasından anlayabilirsiniz İşte fitil de mumun üst kısmında alevden dolayı eriyen balmumunu emerek üst kısmına taşır ve bu bölgede yanmanın devamını sağlar, yani burada belli başlı yanan ve ışığı veren fitil yok balmumunun kendisidir Parafin balmumları ham petrolden yapılır, yani koyu bir hidrokarbon olup iyi bir yanıcıdırlar Çakmağı çakıp fitili tutuşturunca, mumun en üst tabakasının da erimesine ve dolayısıyla mekanizmanın çalışmaya başlamasına sebep olursunuz Fitil, bu erimiş balmumunu yukarı aleve içten taşır, balmumu alevin sıcaklığında buharlaşır ve tutuşur Yanan şey fiilen mumun katı kısmı olduğundan mum baştan sona yanıp bittiğinde geriye böylece bir şey kalmaz Mum yapmada en çok arı balmumu, yakıt üretiminde petrolden çıkan bir tabi ürün olan parafin veya nebati ve hayvansal yağlardan yapılan 'stearin' kullanılır Günümüzde en fazla kullanılan mumlar bunların karışımı ile elde ediliyor Mumlar çekme yöntemi ile, dökülerek veya pres edilerek yapılıyor Her şey tamamlandıktan sonradan badana banyolarına sokulurlar ve en sonunda da parlaklık kazandırmak için soğuk suya daldırılırlar