Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Murgul Tarihi

Murgul Tarihi
0
26

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Murgul Tarihi Murgul 10 yüzyılda Selçuklular kadar fethedilmiştir Fatih Sultan Mehmet göre Osmanlı topraklarına katılan bu bölge 18771878 OsmanlıRus Harbinde Rusların istilasına uğramıştır 1918 yılında geri alınan topraklar Sevr antlaşması ile sınırlarımızın dışarıya kalmış, 1920'de bitmiş Türk Topraklarına katılmıştır 19351950 yılları arasında merkez Damar iken daha sonra ilçe merkezi Murgul olmuştur1966 yılında Göktaş olarak ismi değiştirilen ilçenin ismi 1987 yılında tekrar Murgul olarak değiştirilmiştir İlçe, doğuda Artvin İl Merkezi, batıda Arhavi İlçesi, kuzeyde Borçka İlçesi, güneyde Yusufeli İlçesi ile taraflı bulunmaktadır İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği asgari 360 metre, maksimum 1100 metredir (Damar Beldesi) İlçenin yüzölçümü 406 kilometrekare olup, bu alanın yüzde 50si ağaçlık, yüzde 45i çayır ve % 5i de çayır, sarp kayalık ve taşlık alandan oluşmaktadır Murgul, nüfus artış hızı (19902000 yılları) %o () 3357 ile maksimum göç veren ilçe konumundadır İlçenin şehir merkezi nüfusu 3801, köy nüfusu ise 4742 olup toplam nüfusu 8543tür İlçenin nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının altındadır Nüfus akışkan olup arazi yetersizliği ve alternatif iş istihdamı yaratılamaması nedenleriyle aralıksız göç vermektedir Kış aylarında merkez nüfusu köydeki bir takım ailelerin büyük kasaba merkezine gelmelerinden nedeniyle artmaktadır İlçenin Merkez ve Damar almak üzere 2 belediye başkanlığı, 10 köy muhtarlığı ile 2 semt muhtarlığı bulunmaktadır Eğitim Öğretim ve Kültürel Inşa İlçede 20022003 eğitim ve öğretim yılında eğitim kurumu olarak , 1 anaokulu, 5 ilköğretim okulu, 4 adet lise bulunmaktadır Sene içinde kurumlarda toplam 86 hoca tahsis yapmış, 1364 öğrenci eğitim görmüştür Sağlık Hizmetleri İlçemizde Sıhhat Bakanlığına ait 25 yataklı Devlet Hastanesi Baştabipliği ile Merkez ve Damar olmak üzere 2 sıhhat ocağı Tabipliği ve 5 Sağlık evi, 1 SSK Dispanseri iki adet Eczane bulunmaktadır Devlet Hastanesi ve Sağlık Durumu Ocağı Tabipliklerinde toplam 4 pratisyen hekim, 14 yardımcı afiyet personeli tahsis yapmaktadır Hesaplı Yapı İlçede halk sektörüne ait KBİAŞ Murgul İşletme Müdürlüğü mevcuttur Etkinlik konuları içinde Bakır cevheri üretimi, cevher zenginleştirme blister bakır üretimi vardır Ayrıca ast mahsul olarak pirit konsantresi ve asit üretimi yapılmaktadır İşletmede yaklaşık 680 işçi bulunmaktadır İlçe ekonomisi büyük ölçüde bu işletmeye dayalıdır Murgulun arazi yapısının kıraç, dağlık ve ormanlık olması nedeniyle tarım arazisi yetersizdir İlçenin 22223 dekar tarım arazisi mevcuttur Yetiştirilen sebze ve meyveler genelde aile tüketiminin karşılanması amaçlıdır İlçede büyük ve küçükbaş hayvancılık yanına kümes hayvancılığı da yapılmaktadır İlçede arıcılık gelişmiştir İlçenin önemli gelir kaynakları aralarında ormancılığın da yeri vardır  

858,497Konular
982,565Mesajlar
30,311Kullanıcılar
inzebygameSon üye
Üst Alt