Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Müslüman Akıllı Olur !!!

Müslüman Akıllı Olur !!!

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Şam'a ticaret için gelen Medineli tüccarlardan biri devesini kaybeder Her tarafı arar ve nihayet devesini bir ahırda bulur Medineli tüccar, bunun üzerine Şam Valisi Hazreti Muaviye'ye müracaat ederek devesini kurtarmasını ister Vali olayı doğrulatmak için iki adamını bahsedilen ahıra göndererek, burada böyle bir devenin var olup olmadığını öğrenmelerini ister Ahırda kayıp deveyle karşılaşan görevliler, bunu valiye bildirirler Vali sorar: Baktığınız deve erkek miydi, dişi miydi?
Bu sual karşısında birbiriyle bakışan görevliler, Biz devenin erkek mi dişi mi olduğunu bilmiyoruzderler
Halbuki devenin cinsiyetini ilk bakışta öğrenmekten daha kolay birşey yoktur Hazreti Muaviye o zaman Medineli tüccara dönerek, şu tarihi sözünü sarfeder:
Hazreti Ali'ye (ra) söyle Baktığı devenin erkek mi yoksa dişi mi olduğunu bilemeyeceklerden yüz bin kişilik bir orduyla üzerine geliyorum
Çok enteresan bir sözdür bu Baktığı devenin erkek
mi yoksa dişi mi olduğunu bilemeyecekkadar kültür seviyesi, zekâ durumu, mantık ve muhakemesi aşağıda olan düşük insanları iyiye de yönlendirmek mümkün, kötüye de
İşte biz bu günün Müslümanının böyle olmasını istemiyoruz Hareketlerinin mânâsını ve davasına ne kazandırdığını bilsin, bunun muhakemesini yapabilsin Yani, hissi olmaktan çıkıp aklî ve mantıkî olsun Baktığı devenin erkek mi yoksa dişi mi olduğunu bilemeyecekdurumda olmasın
Aslında dindarlar, akıllı, mantıklı ve muhakemeli olmalıdırlar Çünkü irşad eserlerinde dindar insanın özellikleri böyle zikrediliyor
Allahü Azimüşşan Hazreti Âdem'i (as) topraktan yaratıp, heykelini ortaya serdiğinde kendisine hiçbir duygu ve düşünce vermezden evvel aklı yaratmış, sonra imanı, daha sonra da utanma duygusunu yaratmıştır Cenabı Hak, Cebrail'e (as) buyuruyor ki:
Ben Âdem isminde bir varlık yarattım Ona şu üç vasfı götüreceksin: Akıl, iman ve utanma Sonra kendisine diyeceksin ki, Cenabı Hak emrediyor ki, bunlardan birini tercih etsin Cebrail (as) bu üç vasfı Hazreti Âdem'e getirerek bunlardan birini seçmesini ister Hazreti Âdem (as) biraz düşündükten sonra, aklı tercih ettiğini söyler
Bunun üzerine Cebrail (as) İlahî emre uyarak, sadece aklı Hazreti Âdem'e (as) verir İman ile utanma vasıflarıyla dönmek isterken, iman der ki: Dur bakalım ey Cebrail Sen aklı buraya verdin, ama ben akıldan ayrılmam Öyle bir ikiziz ki birbirimizden ayrılamayız Akıl nerede ise biz de oradayız Madem aklı verdin, ben de oraya gideceğim
Cebrail (as) bu vaziyet karşısında haya (utanma duygusu) ile birlikte yola devam etmek ister Ancak haya da der ki:
Ben imansız olamam İmanneredeyse ben de oradayım Aklın yanında iman oldu, imanın yanında da ben varım, üçümüz de birbirimizden ayrılamayızBöylece akıl, iman ve haya birlikte Hazreti Âdem'e verilerek, bütün mahlukattan üstün olur
Âdem (as) bir peygamberdir ve biz ona sahip çıkıyoruz İlk babamızdır ve rehberimizdir Âdem'in (as) kitaplarda geçen bu misali bize neler anlatıyor: Akıllı olacaksınız Nitekim Efendimizin (asm) hadisi de bunu anlatıyor:
Aklı olmayanın imanı yoktur
Yani akıl hastaları için dini mesuliyet yoktur Demek ki, Müslüman akıllıolur Aklın yanında iman, imanın yanında haya olmalıdır Müslüman bu üç vasfıyla bariz bir şekle gelebilir Müslüman, olaylar karşısında aklını iptal edemez, aklın yanında olan dinin emirlerini de iptal edemez, dinin emirlerinin yanında olan hayayı da iptal edemez
Hangi hâdise kendisine ne kadar imkan verir, ne kadar hareket kabiliyeti verir, aklıyla bunları düşünür İmanıyla o düşündüğü şeyi tatbik eder, hayasıyla da o tatbik ettiği şeyi şekillendirir Dolayısıyla baktığı şeyin erkek mi yoksa dişi mi olduğunu bilemeyecek duruma düşmez mü'min olan kişi Düşerse, aklını, mantığını, düşüncesini ve muhakemesini geliştirmiyor demektir Öyle toplulukları yanlışa yönlendirmek, istismar edip kullanmak çok kolay olur Halbuki mü'min kolayca istismar edilip âlet edilen kimse değildir, olmamalıdır Efendimiz öyle buyuruyor:
Mü'minin ferasetinden sakının Çünkü o, Allah'ın nuruyla bakar

858,496Konular
981,668Mesajlar
29,741Kullanıcılar
babanız61Son üye
Üst Alt