Muşmula kimilerinin sert meyvelerini kimilerinin de daha olgunlaşmış ve yumuşamış meyvelerini sevdiği bir meyvedir. Bazı kişilerin ise çok severek tüketmediği, çok fazla bilinmeyen bir meyvedir. Hafif mayhoş tadı, içindeki çekirdekleri tüketilmesini zorlaştırır. Bunun yanında çok seven, düzenli olarak tüketenleri de vardır. Siz hangisisiniz? Ben muşmulayı düzenli olarak tüketmesem de ara ara severek tüketenlerden biriyim. Yazımızda muşmula faydaları nelerdir, nerelerde yetişir, şifası nedir gibi konulardan bahsedeceğiz.
muşmula faydaları
Diğer bir adı döngel yada yörelere göre töngel olan bu şifalı meyve, sarı erik, japon erik gibi isimlerde de adlandırılır. Ayrıca gelin boğan gibi çok ilginç bir ismi de vardır. Tarihte ilk olarak Japonya’da üretilmiştir. Hindistan, Ukrayna, Moldova ve dünyanın başka birçok ülkesine de adapte olmuştur. Ülkemizde de bazı bölgelerde yetiştirilebilir. Ortalama 2-3 metre boylanabilen, çalı formunda bir ağaçtır. B1, B2 ve C vitaminlerini, pektin,organik asitler, karbonhidrat, karoten ve çeşitli mineraller içerir. Beyaz, pembe renklerde çiçekler açar. Meyveler hafif buruk bir tattadır. Ekim sonu, kasım ayı başları gibi hasadı başlar. Birkaç ay hasadı sürer. Bu yüzden kış aylarında hasadı devam eder ve şifasından yararlanılabilir. Fakat birçok faydası bulunan bu meyve tam olgunlaşmadan yeşil haldeyken tüketilmemelidir. Hatta satın alındıktan sonra bir süre evinizde beklese bile biraz daha olgunlaşır ve yumuşar. Tadı da daha güzel olur.
MUŞMULANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Meyveler gibi yapraklarda şifa kaynağıdır. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir. Diyabet yani şeker hastalığı olanlar da bu şifalı meyveyi tüketmelidir. Ayrıca muşmula yaprakları karaciğere de fayda sağlar. Karaciğeri zehirli maddelerden korur. Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler. Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır. Kusma, mide bulantısını önler.
İlginizi Çekebilir: Tarçın Faydaları Nelerdir?
Hamile kadınlar da bu şifalı meyveyi bol bol tüketmelidir. Özellikle kış aylarında olduğumuz şu günlerde, bu meyvenin pazarlarda ve marketlerde bolca bulunması hamileler için oldukça büyük bir şanstır. Bu yararlı meyve düşük yapma riskini azaltır. Düşük yapma riski olan gebe kadınlar bu meyveyi tüketmelidir. Ayrıca bel ağrılarına çok iyi gelir. Ağrıları hafifletici özelliği vardır. Gut hastaları da bu faydalı meyveyi bolca tüketebilirler. Gut hastalığına da iyi gelir.
Susuzluğu azaltır. Kan dolaşımını düzenler. İshali keser. Dizanteriyi önler. Mideyi kuvvetlendirir. Çeşitli mide hastalıklarına karşı fayda sağlar, şifa verir. Muşmula çekirdekleri ve muşmula yaprakları da şifa bulmak için kullanılır. Bu şifalı meyvenin çekirdeği idrarı arttırır. Yaprakları ise diyabet yani şeker hastalığına iyi gelir. Bağırsakları uyarır ve sindirim sistemine fayda sağlar. Kolay sindirime yardımcı olur. Böbreklere yarar sağlar ve taş dökmeye yardım eder.
Ayrıca bu şifalı meyve ile meyve suları, reçel, çikolata, kek, şuruplar ve tatlılar çeşitli şifalı tarifler yapılır.
MUŞMULAYI KİMLER YEMEMELİDİR?
Yüksek tansiyon hastaları bu meyveyi az tüketmelidir.
muşmula faydaları
Diğer bir adı döngel yada yörelere göre töngel olan bu şifalı meyve, sarı erik, japon erik gibi isimlerde de adlandırılır. Ayrıca gelin boğan gibi çok ilginç bir ismi de vardır. Tarihte ilk olarak Japonya’da üretilmiştir. Hindistan, Ukrayna, Moldova ve dünyanın başka birçok ülkesine de adapte olmuştur. Ülkemizde de bazı bölgelerde yetiştirilebilir. Ortalama 2-3 metre boylanabilen, çalı formunda bir ağaçtır. B1, B2 ve C vitaminlerini, pektin,organik asitler, karbonhidrat, karoten ve çeşitli mineraller içerir. Beyaz, pembe renklerde çiçekler açar. Meyveler hafif buruk bir tattadır. Ekim sonu, kasım ayı başları gibi hasadı başlar. Birkaç ay hasadı sürer. Bu yüzden kış aylarında hasadı devam eder ve şifasından yararlanılabilir. Fakat birçok faydası bulunan bu meyve tam olgunlaşmadan yeşil haldeyken tüketilmemelidir. Hatta satın alındıktan sonra bir süre evinizde beklese bile biraz daha olgunlaşır ve yumuşar. Tadı da daha güzel olur.
MUŞMULANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Meyveler gibi yapraklarda şifa kaynağıdır. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir. Diyabet yani şeker hastalığı olanlar da bu şifalı meyveyi tüketmelidir. Ayrıca muşmula yaprakları karaciğere de fayda sağlar. Karaciğeri zehirli maddelerden korur. Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler. Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır. Kusma, mide bulantısını önler.
İlginizi Çekebilir: Tarçın Faydaları Nelerdir?
Hamile kadınlar da bu şifalı meyveyi bol bol tüketmelidir. Özellikle kış aylarında olduğumuz şu günlerde, bu meyvenin pazarlarda ve marketlerde bolca bulunması hamileler için oldukça büyük bir şanstır. Bu yararlı meyve düşük yapma riskini azaltır. Düşük yapma riski olan gebe kadınlar bu meyveyi tüketmelidir. Ayrıca bel ağrılarına çok iyi gelir. Ağrıları hafifletici özelliği vardır. Gut hastaları da bu faydalı meyveyi bolca tüketebilirler. Gut hastalığına da iyi gelir.
Susuzluğu azaltır. Kan dolaşımını düzenler. İshali keser. Dizanteriyi önler. Mideyi kuvvetlendirir. Çeşitli mide hastalıklarına karşı fayda sağlar, şifa verir. Muşmula çekirdekleri ve muşmula yaprakları da şifa bulmak için kullanılır. Bu şifalı meyvenin çekirdeği idrarı arttırır. Yaprakları ise diyabet yani şeker hastalığına iyi gelir. Bağırsakları uyarır ve sindirim sistemine fayda sağlar. Kolay sindirime yardımcı olur. Böbreklere yarar sağlar ve taş dökmeye yardım eder.
Ayrıca bu şifalı meyve ile meyve suları, reçel, çikolata, kek, şuruplar ve tatlılar çeşitli şifalı tarifler yapılır.
MUŞMULAYI KİMLER YEMEMELİDİR?
Yüksek tansiyon hastaları bu meyveyi az tüketmelidir.