Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Mustafa Kemal'le Sultan Vahdettin diz dize

Mustafa Kemal'le Sultan Vahdettin diz dize
0
66

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Mustafa Kemal, Kucuk Mabeyn'de Sultan Vahdettin'le yaptigi son gorusmeyi (15 Mayis 1919), sonradan Cumhuriyet devrinde soyle anlatmistir:

Yildiz Sarayi'nin ufak bir salonunda Vahdettin'le adte diz dize denecek kadar yakin oturduk Saginda, dirsegini dayamis oldugu bir masa ve ustunde bir kitap var Salonun Bogazici'ne dogru acilan pencerelerinden gordugumuz manzara su: Birbirine muvazi hatlar uzerinde dusman zirhlilari, bordalarindaki toplar sanki Yildiz Sarayi'na dogrulmustuManzarayi gormek icin, oturdugumuz yerlerden baslarimizi saga, sola cevirmek kafi idi
Vahdettin hic unutmuyacagim su sozlerle konusmaya basladi:
Pasa, pasa, simdiye kadar devlete cok hizmet ettin Bunlarin hepsi tarihe gecmistir Bunlari unut Asli simdi yapacagin hizmet hepsinden muhim olabilir Pasa, pasa devleti kurtarabilirsin ! dedi
Hakkimdaki teveccuh ve itimadi arzi tesekkur ederim, elimden gelen hizmette kusur etmiyecegime emniyet buyrunuz, dedim

Sonra:
Merak buyurmayiniz efendimiz, dedim, noktai nazari sahanenizi anladim Iradei seniyye olursa hemen hareket edecegim ve bana emir buyuruklarinizi bir an unutmuyacagim
Muvaffak ol ! Hitabi sahanesine mazhar olduktan sonra huzurundan ciktim

Seryaver Naci Pasa koridorda elinde ufak bir mahfaza icinde bir sey tutuyordu:
Zati Sahane'nin ufak bir hatirasi, dedi

Kapagin ustunde Vahdettin'in inisyalleri islenmis bir saatti
Peki, tesekkur ederim, dedim

Saati yaverim aldi Sonra Yildiz Sarayi'ndan ciktigimiz ve hareket etmek uzere oldugumuzu gizlemek, saklamak ister gibi bir ihtiyatle, ayaklarimzin patirtisini isizmekten korkarak, saraydan uzaklastik

858,465Konular
981,146Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt