Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Mutfağa dair pratik bilgiler

Mutfağa dair pratik bilgiler
0
120

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Hazırlama ve pişirme sırasında besinlere uygulanan süreçler, besinlerin besleyici kıymetini arttıracağı üzere yanlış tatbikler sonucunda besin kayıpları ile besinlerin kalitesi de düşebilir. Günlük hayatta pratik uygulayabileceğiniz birkaç hakikat pişirme tekniğini sizlerle paylaşacağım:

Hanenizde yaptığınız ekmek, çörek ve kurabiye imalatında hamurun mayalandırılması besinlerin besin bedelini artırır. Maya noktasına kimyasal kabartıcılar (kabartma tozu ve karbonat) tasarrufu ise besinlerin besin kıymetini azaltır.

Sokak sütçüsünden alınan süt, çokça kaynatıldığında vitaminleri azaldığından kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra altı kapatılmalıdır.

Yumurta, süt, yoğurt, peynir, tahin ve pekmezle yapılan tatlıların besleyici kıymeti; un, yağ ve şeker kullanılarak yapılanlardan çok daha ziyadedir.

Salata yapılırken gereçler çok ince doğranmamalıdır. Yeşil yapraklı sebzelere metalin değmesi vitamin kaybı oluşur. Salata yapıldıktan sonra uzun müddet bekletilmemelidir.

Tarhana ve sebzeler (yeşil fasulye, bamya) güneşte kurutulduğunda vitamin kıymeti azaldığından gölgede kurutulmaları gerekir.

Yoğurdun suyu, riboflavin kaynağı olduğundan dökülmemesi gerekir.

Sütlaç ve muhallebi üzere sütlü tatlılara ateşten inmeye yakın şeker atılmalıdır.

Yemeğin yağı ziyade kavrulmamalıdır. Yağ, ziyade kavrulduğunda yanar; yemeğin vitamin ve kuvvet bedeli azalır, sıhhate zararlı duruma gelir. Kızartma yağı, birden çokça kullanılmamalıdır. Ayrıyeten bitkisel yağlar E vitamini bakımından zengindir ama her yapılan kızartmada E vitamininin %11 nispetinde kayba uğrayacağını da unutmamak gerek.

Güzel yıkanmamış sebzelerden vücuda parazit ve mikroplar girebileceği için mahsusen yeşil yapraklı sebzeler yıkanırken suya bir ölçü sirke dökülmeli ve çok uygun durulanmalıdır.

Dondurulmuş sebzeler pişirileceği hengam çözünmesi için bekletilmemeli, direk pişirilmelidir; aksi hâlde mikroorganizma faaliyeti süratle artacaktır.

Pilav yaparken, pirincin sıcak suda bekletilmesi ya da kavrulması besin kıymetini azaltır.

Makarnanın haşlama suyunun dökülmesi vitamin kayıplarına sebep olur.

 

Similar threads

SAĞLIKLI BESLENME VE PİŞİRME TEKNIKLERI - 1 Sağlıklı beslenme hayatımızın bir kesimi haline getirmiş durumdayız. Velev yemeklerimizi ağır yağlarda pişirip, kızartmaktansa daha faklı formüller deneyerek hem damak zevkimizi geliştirip, hem de daha sağlıklı fikirlerle beslenme şekilliniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
Et – Kurubaklagil – Yumurta Kümesi · Pişmiş besinler oda sıcaklığında 2 saatten uzun vade bırakılmamalı, buzdolabına konulmalıdır. · Etler birer yemeklik ölçülerde, yassı bir formda paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. · Dondurulmuş besinler buzu çözdürüldükten sonra yine dondurulmamalıdır. ·...
Cevaplar
0
Görüntüleme
152
Vücudumuzdaki reaksiyonlarda anahtar rol oynayan, bir çok fonksiyonun gerçekleşmesini sağlarak ömrümüzün devamı için kıymetli olan vitamin ve mineraller, uyku sistemimizden, hormon istikrarımıza, cilt,tırnak, saç sıhhatinden umumî bağışıklık sistemine, hafızamızdan gözlerimize, sindirim...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Pek çok insan için beslenme, yalnızca karın doyurmak ve ya canının çektiğini tüketmek olarak algılansa da işin aslı o denli değil. Neden mi? Zira vücudumuzun gereksinimi olan kuvvet ve 50 ye yakın besin öğesini sağladığımız en değerli kaynak besinler. Tabi, yalnızca sahih besinleri tercih etmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek formunda tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu güç ve 50’ye yakın tıpta besin öğesinin, yerinde ve istikrarlı bir halde besinler yolu ile alınması gerekir. Bu öğelerin rastgele...
Cevaplar
0
Görüntüleme
180
858,462Konular
981,120Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt