Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mutfak temizliği nasıl yapılmalı

Mutfak temizliği nasıl yapılmalı
0
92

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Mutfaktaki su, nem ve ısı değişiklikleri mikroorganizma uremesi icin kusursuz bir ortam yaratır Mutfağınızın devamlı duzenli olması ve tezgahların her daim siliniyor olması, ortamın temiz olduğu anlamına gelmez
Mutfak ve banyolar, bakteri uremesi icin en elverişli alanlardır Evin diğer odalarında rastlanabilecek bircok bakteri, buralardan yayılır Su, nem ve ısı değişiklikleri, mikroorganizma uremesi icin kusursuz bir ortam yaratır Bu yuzden mutfak temizliği, onemli bir konudur Mutfağınızın devamlı duzenli olması ve tezgahların her daim siliniyor olması, ortamın temiz olduğu anlamına gelmez Mikroorganizmalar gozle gorulemezler Bu sebeple onları besleyen davranışları bilmek ve onlemek, yapılabilecek en iyi şeydir Yiyeceklerin saklanma koşulları, yemek icin hazırlanma aşamaları, pişirilme tekniği ve pişmiş gıdayı saklama usulleri mutfak hijyeni icin son derece onemlidir Her bir gıda maddesi, birbirinden farklıdır ve farklı şekillerde muhafaza edilmesi gerekir Yeşillikler, sebze, meyve, yumurta, et ve sut urunleri; dış ortamda bulunan mikroorganizmaları uzerlerine toplarlar ve hızla uremelerine sebep olurlar
imagesmutfaktemizliginasilyapilmali5aece83036b8c
h 4Mutfaktan yayılan hastalıklar Mutfaktan doğan en onemli ve bilinen hastalık, besin zehirlenmesidir Besin zehirlenmesinin en onemli sebepleri; son kullanma tarihi gecmiş gıdaları, oda sıcaklığında bekletilen yiyecekleri ve pişmiş halde ucdort gun bekletilen yemekleri yemektir Bu şartlarda muhafaza edilen gıda maddelerinde, Ecoli ekolo ve stafilokok benzeri bircok toksin oluşur Bu zararlılar, bağırsak sistemine ulaştıklarında enfeksiyona sebep olurlar İshal, kusma ve tansiyon duşukluğu en onemli belirtilerdir Şuphelenildiğinde hic vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir Tifo ve salmonella enfeksiyonları da gıda temellidir Ateş ve ishal gibi etkiler gosteren bu hastalıklar genelde tavuk ve yumurtadan bulaşır Mantar enfeksiyonları da mutfağınızdan yayılabilirler İyi derecede havalandırılmayan mutfaklarda ve uygunsuz buzdolabı koşullarında gelişirler Zaturreye kadar uzanabilecek hastalıklara sebep olurlar Hepatit A ceşme suları, şişe suları, iyi yıkanmamış kirli sebze ve meyveler aracılığıyla bulaşabilir Hepatit A, ağır karaciğer hastalıklarına sebep olabilir
Sebzeler yıkanmadan saklanmalıdır Eğer yıkandıktan sonra saklanıyorsa, mutlaka iyice kurutulmalıdır Nemli halde saklanmaları halinde, nemi cok seven mikroorganizmalar, uremek icin şahane bir ortam bulmuş olurlar Sut urunleri mutlaka buzdolabında muhafaza edilmeliler Et urunleri ise hemen tuketilmeyecekse dondurulmalılar Dondurulmuş et urunlerinin cozulme koşulları da son derece onemlidir Kırmızı ya da beyaz et hic fark etmez, dondurucudan cıkarıldıktan sonra asla tezgah uzerinde bekletilmemeliler Bir gece onceden dondurucudan cıkarılarak buzdolabına alınmalı ve cozulene kadar burada tutulmalıdırlar Gıda maddelerinin buyuk coğunluğunun saklandığı buzdolaplarının kullanma koşulları da son derece onemli Buzdolabının gerektiği gibi calışabilmesi icin icerisinde hava akımının gercekleşiyor olması gerekir Bu sebeple hava akımını kesecek buyuk kaplardan uzak durulması gerekir Bir duzen icinde olmalı, sık sık temizlenmeli ve bozulmaya başlayan ne varsa diğerlerini etkilemeden cıkarılmalıdır Orneğin, kuflenmeye başlamış bir sebzenin sadece dolaptan cıkarılması yetmez, ardından tum buzdolabının dezenfekte edilmesi gerekir Aksi taktirde ortamda mikroorganizma artığı kalır ve yeni yerleştirilen sebzenin uzerine gecerek uremeye devam eder
imagesmutfaktemizliginasilyapilmali5aece833bf7b4
h 4Raflarda boşluklar bırakın Ozellikle yaz aylarında tıka basa doldurulan dolaplar, hava akımını engelleyerek gerekli ısı derecesine ulaşılmasının onune gecer Bu sebeple raflarınızda mutlaka koridorlar bırakın Pişmiş gıdalar saklanırken, mutlaka hava ile teması kesilmeli ve ağzı kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir Pişmiş gıdaların saklanma suresi uygun koşullar sağlansa bile iki gundur Bu iki gun icinde de en fazla bir kez ısıtılmalıdır Peynir ve benzer urunler, sadece vakumlu paketlerde ise stoklanmalı, aksi taktirde az miktarda alınarak hızlı tuketilmesi sağlanmalıdır Salca ve peynir ceşitlerinin bir kısmı hızlı kuflenerek mantar oluştururlar Bu gibi durumlarda, kuflu kısım temizlenerek kalanını muhafaza etmemeli, tamamı atılmalıdır Derin dondurucular, gıda saklamak icin son derece uygun ortamlardır Ancak, burada muhafaza edilen gıdalar da sıklıkla kontrol edilmelidirler Son kullanma tarihi gecmiş olanlar, ilk gunden beri derin dondurucuda muhafaza edilmiş olsalar bile tuketilmemelidir
imagesmutfaktemizliginasilyapilmali5aece8363c402
h 4Sebzeleri kullanmadan once yarım saat sirkeli suda bekletin Yiyeceklerinizi doğru koşullarda saklamış olsanız bile pişirme aşamasında hata yapıyorsanız, bakterilerden kurtulamazsınız Sebzeler bol su ile yıkanmalıdır Ozellikle yapraklı olanlar kullanılmadan once yarım saat sirkeli suda bekletilirlerse, bakterilerden arınmış olurlar Sebze yıkadığınız lavabo ve kaplar da işlemin ardından dezenfekte edilmelidir Et, sebze ve ekmek icin kullandığınız kesme tahtaları mumkunse farklı olmalıdır Ozellikle et kestiğiniz tahtaların işlemin ardından iyi derecede dezenfekte edilmesi gerekir Eti pişirme teknikleri onemlidir Ne yağı yanacak kadar cok ne de ciğ kalacak kadar az pişirilmemelidir Kırmızı etin orta kısmının az pişmiş olmasında bir sakınca yok ancak tavuk eti tam pişirilmelidir
imagesmutfaktemizliginasilyapilmali5aece837ac93f
h 4Mutfağınızın kuralları olsun Evin en serin yeri, mutfak olmalı; 22 dereceyi asla gecmemeli
Nemlenmemesi icin tuza pirinc, pirince tuz karıştırılmalı
Bakliyatlar, naylon kap ya da torbalarda değil, bez keselerde saklanmalı
Receller, kapakları acıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmeli
Ocaklar her pişirme sonrası, aspirator filtreleri, ayda bir temizlenmeli
Tezgahlar daima kuru kalmalı
Her mutfakta olan 'sarı mutfak bezleri' en fazla bir hafta kullanılmalı ve atılmalılar Bir haftalık bu sure zarfında, devamlı dezenfekte edilmeli, katlanmış olarak bekletilmemeli mutlaka acık halde serilerek kurutulmalıdır
Camaşır suyu da insan sağlığına zararlıdır Elbette kullanılmalı ancak bir olcusu var! Kullandığınız camaşır suyu, miktarının 10 katı kadar sulandırılmış olmalı
Kullanımı pratik puskurtmeli dezenfektanlardan uzak durun! Puskurtme işlemini kontrol edemezsiniz Siz tezgahlarınızı temizlediğinizi zannederken, yakın mesafede duran gıda maddelerini kirletebilirsiniz!
Doc Dr Halit Yerebakan
ozel iceriğidir
 
858,506Konular
983,079Mesajlar
33,114Kullanıcılar
moleqySon üye
Üst Alt