Dolapta bizi bekleyen mutfağın en sadık dostlarından arpa şehriyeyi başrole aldık, aslında kendi başına çok lezzetli ve doyurucu olan bu eserle yapabileceğiniz birçok hoş tanım var. Haydi kimilerine göz atalım!
1. Mercimekli Şehriye Pilavı
Materyaller
1 çay bardağı yeşil mercimek
1, 5 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Evvel mercimeği biraz canlı kalacak formda haşlayın. Sonra şehriyeyi biraz sıvı yağda hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve tereyağı ek edin. Tereyağı eridikten sonra yeşil mercimeği ekleyin. 3 su bardağı sıcak su ve tuz ek edin. Kaynamaya başladıktan sonra suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin 10 dakika kadar demlendikten sonra servis edin.
2. Arpa Şehriye Salatası
Materyaller
2 su bardağı arpa şehriye
1 çay bardağı haşlanmış mısır
1 tane havuç
3 tane kornişon turşu
3 tane taze soğan
1 avuç maydanoz
1 tane kırmızı kapya biber
1 avuç dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tane limon
Yarım tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı arpa şehriyeyi bir tencereye alın. Üzerine çıkana kadar su koyup haşlayın ve süzün. Bir kaba 3 tane yıkanmış ve ayıklanmış taze soğanı ince ince doğrayın. 1 avuç maydanoz, 1 tane kırmızı biber ve 1 avuç dereotunu da üzerine ince ince doğrayın. Üzerine 1 tane havucu rendeleyin. 3 tane kornişon turşu doğrayın. 1 çay bardağı haşlanmış mısır ek edin. Üzerine haşladığınız arpa şehriyeleri de ekleyin. Yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. 1 tane limon sıkın. Üzerine yarım tatlı kaşığı tuz koyup tüm malzemeyi karıştırın.
3. Şehriyeli Tavuklu Güveç
Materyaller
500 gr tavuk but
250 gr mantar
2 adet havuç
2 adet patates
2 adet soğan
3 diş sarımsak
2,5 su bardağı arpa şehriye
1/2 kavanoz domates sos
1 tutam biberiye
Karabiber
Sıvı yağ
Su
Tuz
Tavuk butlarını iri bir biçimde doğrayın. Güveç kabına sıvı yağ döküp şehriyeyi ekleyin. Mantar ve havucu doğrayıp sıvı yağ koyduğunuz bir tavada kavurun. Tavuğu ekleyip kavurmaya devam edin. Tane karabiber ekleyin akabinde soğan ve sarımsağı doğrayıp ek edin. Patatesi soyup doğrayın. Güveç kabında şehriyeleri kavurduktan sonra patatesi katıp karıştırın. Sotelenen tavuk ve zerzevatları güveç kabına dökün. Tuz, tane karabiber, biberiye ve biraz daha sıvı yağ ekleyin. Üzerine domates sosunu dökün. Biraz sıcak su ek edin. Kapağını kapatıp 1-2 dakika ocağın üzerinde durduktan sonra evvelce ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
4. Ankara Tava
Gereçler
6-7 adet tavuk but
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak
1 adet kapya biber
1,5 su bardağı arpa şehriye
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet doğranmış domates
2,5 su bardağı sıcak su
Tencereye bir ölçü zeytinyağı alın. Kemikleri çıkarılmış tavuk butları tavaya dizin. Gerili önlü güzelce kızartın. Tuz, karabiber ekleyin. Kızaran tavukları tencereden alın. Tavaya biraz tereyağı ekleyin. İnce doğramış sarımsakları, kapya biberini ekleyin. 3-5 dakika kavurun. Üzerine arpa şehriyeyi boşaltın, pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyin, kavurun. İnce doğranmış domatesi ekleyin. 2,5 su bardağı sıcak su ekleyin, karıştırın. Kızaran tavukları ekleyin, tencerenin kapağını kapatın, ocağın altını kısın. Yemeği pişmeye bırakın.
5. Köfteli Arpa Şehriye Çorbası
Gereçler
1 çay bardağı arpa şehriye
1 büyük kase haşlanmış nohut
6 su bardağı su
300 gram kıyma
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
4 çorba kaşığı dolusu yoğurt
1 çorba kaşığı silme un
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Evvel köftesi için bir kabın içinde kıyma ve baharatları yoğurup küçük küçük top top köfteler yapın. Tencereye altı bardak suyu döküp kaynatın ve kaynamaya başlayınca içine haşlanmış nohut ve köfteleri bir arada koyarak on dakika pişirin. Sonrasında şehriyeyi ek edin ortada karıştırarak on dakika kadar pişirin. Yoğurt ve unu çırpın. Kaynayan çorba suyundan bir kaç kaşık ek ederek karıştırın ve bu sosu kaynayan çorbaya yavaş yavaş ekleyin biraz kaynadıktan sonra yeteri kadar tuzunu atın ve ocaktan alın. Küçük bir tavada sıvı yağı ısıtın, nane ve toz biberini atın bu yağını tenceredeki çorbanın içine karıştırın ve çorbamızı sıcak olarak servis yapın.
6. Yıldız Şehriye Salatası
Materyaller
2 su bardağı yıldız şehriye
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı sıvı yağ
8 adet minik sosis
Yarım su bardağı konserve mısır
Yarım su bardağı biberli zeytin
6 kol dereotu
6 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz
Şehriyeyi tuz ve 1 çorba kaşığı sıvı yağ eklediğiniz suda haşlayıp süzün. Sosisleri dilimleyip kalan sıvı yağda pişirin. Dereotunu elinizle küçük kesimlere ayırın. Şehriyeyi servis tabağına alıp üzerine sosis, mısır ve ince kıyılmış zeytin ekleyin. Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu küçük bir kapta karıştırıp salatanın üzerine gezdirdikten sonra harmanlayın. Buzdolabında 30 dakika bekletip servis yapın.
7. Domatesli Arpa Şehriye Çorbası
Gereçler
3 adet domates
yarım su bardağı arpa şehriye
1 su bardağı tavuk suyu (varsa)
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağına yakın haşlanmış nohut
Tuz
Tereyağını tencereye alarak rendelenmiş yahut rondo'dan geçirilmiş domatesleri ek edin. 1 yemek kaşığı domates salçası da ekleyerek karıştırın. Şehriyeler ve nohutları ekleyerek birkaç dakika kavurun. Daha sonra tavuk suyu ve kaynar su ek edin. Tuzunu ayarlayın. Şehriyeleri yumuşayıncaya kadar kaynattıktan sonra ocaktan alarak servis edin. Çorbanın kıvamına nazaran su eği yapın. Yanında limonla servis edin.
8. Balık Çorbası
Malzmeler
1 çay bardağı arpa şehriye
1 adet fileto levrek
3-4 adet mezgit, tekir
1 adet soğan
3 adet domates
6 diş sarımsak
1 adet kereviz sapı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
6 su bardağı su
2 adet defne yaprağı
1 limonun suyu
Küp formunda doğranmış domates, soğan, sarımsak ve kerevizi zeytinyağında soteleyin. Balıkları iri modüller halinde dilimleyin. Baş ve kılçıklarını atmadan defne yaprağı ve 6 su bardağı ile birlikte 10 dakika suda haşlayın. Kılçıkları temizleyin suyunu kullanmak üzere ayırın. Sebzelere balık suyu, levrek fileto ve şehriyeyi ek edip 10 dakika pişirin. Limon suyu, baharat ve balıkları ek edip 2 dakika pişirin.
9. Şehriye Kroket
Gereçler
2 kg patates
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3 yumurta
3 yumurta sarısı
1 su bardağı arpa şehriye
Kızartmak için sıvı yağ
Karabiber
Tuz
Patatesleri kabuğu ile yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezerek püre yapın. Yumurta, peynir, tuz ve karabiberi ek edip yeterlice karıştırın. Püreden iri ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp elinizde yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Yumurta sarılarını bir kapta çırpın. Hazırladığınız patates köftelerini evvel yumurta sarısına sonra arpa şehriyeye bulayın. Sıvı yağı tavada kızdırın. Patates köftelerini yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirip sıcakken servis yapın.
10. Şehriye Risotto
Gereçler
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1/2 su bardağı beyaz şarap, opsiyonel
150 gr risotto pirinci
50 gr porçini mantarı
2 çay kaşığı parmesan peyniri, rendelenmiş
3 su bardağı zerzevat suyu
Tuz, karabiber
Bir tencerede tereyağı ile ince kıyılmış soğanı kavurun. Küçük doğranmış porçini mantarlarını ekleyip karıştırın. Pirinci ve şarabı ekleyip, şarap çekene kadar pişirin. Zerzevat suyunu ekleyip devamlı karıştırarak, kıvam alıncaya kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp, tereyağını ve parmesan peynirini ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp servis edin.