iltasyazilim
FD Üye
kabul ediyorum başlık biraz tuhafama içerik gayet faydalı
En mutsuz anlarınızda soluğu buzdolabında alıyor ve ağzınızın suyu aka aka çikolataları, dondurmaları mideye indiriyorsanız, rahatlayın; bunun sebebi pisboğaz olmanız değil
Bazı besinlerin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağladığını biliyor muydunuz? Mesela çikolata Kendinizi kötü hissettiğinizde niye çikolataya saldırıyorsunuz? Niye ağzınıza yayılan çikolata tadı sizi rahatlatıyor?
Aslında vücut, kendisini iyi hissetmek için, besinleri parçalama yoluyla kendi kimyasallarını salgılar Bunlara endorfin adı verilir Eğer endorfin salgılanmasını sağlayan besinler yerseniz, beynin salgıladığı endorfinde de artış olur Bazı vitamin ve mineral eksiklikleriyse, endorfinin azalmasına sebep olur Örneğin; vücutta yeterince B (özellikle de B12) ve C vitaminlerinin olmayışı, ya da demir, potasyum, çinko gibi minerallerin eksikliği; kendinizi pek de keyifli hissetmemenize neden olabilir Bu nedenle de bu ani duygusal değişikliklerden kaçınmakm için, diyetinize modunuzu yükselten, ‘mutluluk besinleri’ni katmak faydalı olacaktır
Çikolata: Çikolatada bulunan nasikletanoloamin kimyasalları, beyni uyararak endorfin salgılanmasınını sağlar Bunun sonucunda da tüm çikolatakoliklerin ve de Kalfiorniya’da bulunan Sinir Bilimleri Enstitüsü’ndeki bilim adamlarının bildikleri şey gerçekleşir: Kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız
Mutluluk derecelendirmesi: 5 (5 üzerinden)
Besin değeri: Çikolatada bol miktarda fenol bulunur Fenol, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayan bir antioksidandır Ancak çikolatada, aynı zamanda bol miktarda yağ, şeker ve kalori de bulunur Çikolata şekerli olduğu için, kan şekeri seviyesini çok çabuk yükseltir Bu da ani bir enerji artışına neden olur Ancak bunu, gene aynı derecede hızlı bir düşüş izler Bu nedenle, en iyisi çikolatayı kendinizi kötü hissettiğinizde yemek ve modunuzu düzeltmeye çalışmaktır
Çilek: Çilek, C vitamini açısından zengindir ki, bu da endorfin üretilmesine ve demirin vücut tarafından emilimine yardımcı olur Ayrıca sinirlerde olan ani değişiklikleri düzenleyen potasyumdan da bol miktarda bulunur Çileğin kırmızı rengi, antosiyanidinden gelir Bu, pekargonidin adı verilen bir flavonoiddir Bunlar da içinde bulunduğunuz duygusal durumu olumlu etkileyen özelliklerdir
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: İçerdiği şekerden ötürü yeterince tatlı olan çilekte karbonhidrat bulunmaz ama bir miktar lif içerir Gene çilekte bulunan flavonoidler, vücudun zararlı toksinleri atmasını sağlayan güçlü antioksidanlardır
Dondurma: Dondurmanın çoğu çeşidinde, bol miktarda A ve B12 vitamini bulunur Ayrıca kalsiyum ve sütten yapıldığı için de protein içerir
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: En lezzetli dondurmalar genellikle yağ ve şeker açısından zengin olanlardır Bu nedenle fazla sık tüketmemekte fayda vardır Diyet olanları da denenebilir
Makarna: Yağ içermeyen makarnada protein ve bol miktarda karmaşık karbonhidratlar bulunur Bu nedenle, makarna çabuk doyurur, ancak enerjinin açığa çıkması yavaş olur Proteinde bulunan tritofan ve lfenilalanin isimli amino asitler endorfin üretirler Yapılan araştırmalar, diyette yeterince protein alınmamasının kişinin kendisini depresif hissetmesine yolaçabildiğini göstermektedir
Mutluluk derecelendirmesi: 3 (5 üzerinden)
Besin değeri: Mükemmel Özelikle esmer undan yapılmış erişte türü makarnalarda daha da çok lif ve B vitamini bulunur
Muz: Sinirlerin işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan potasyumdan bol miktarda içerir Muzda bulunan şeker kana çabuk karıştığından, kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar Bol miktarda nişastalı karbonhidrat içerdiğinden, kendinizi iyi hissetmenizi sağlar
Mutluluk derecelendirmesi: 3 (5 üzerinden)
Besin değeri: Doğanın sunduğu en ideal atıştırmalıklardandır İçerdiği nişasta, lif ve potasyumla son derece besleyicidir Ayrca da antibiyotik etkisi vardır ve mideyi asitlere karşı kuvvetlendirir
Üzüm: Hem endorfin salgılanmasını sağlayan C vitamininden, hem de enerji için ihtiyaç duyulan şekerden bol miktarda içerir
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: Gerçek bir potasyum kaynağıdır Karaüzümler polifenoller açısından zengindir Bunlar, vücudu kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyan güçlü antioksidanlardır
Portakal: Vücudun endorfin salgılamasını sağlayan C vitamininden bol miktarda içerir Ayrıca iyi bir B vitamini ve flavonoid kaynağıdır
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: Tüm diğer turunçgiller gibi portakallar da tam bir antioksidan kaynağıdırlar
Susam: Bol miktarda protein, E vitamini ve kalsiyum içerirler Özellikle vejetaryenler için yararlı bir protein kaynağıdır
Mutluluk derecelendirmesi: 3 (5 üzerinden)
Besin değeri: Yüksek miktarda yağ içerir ama bu yağ doymamış yağ olduğundan, makul miktarlarda tüketildiğinde bizim için oldukça yararlıdır
En mutsuz anlarınızda soluğu buzdolabında alıyor ve ağzınızın suyu aka aka çikolataları, dondurmaları mideye indiriyorsanız, rahatlayın; bunun sebebi pisboğaz olmanız değil
Bazı besinlerin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağladığını biliyor muydunuz? Mesela çikolata Kendinizi kötü hissettiğinizde niye çikolataya saldırıyorsunuz? Niye ağzınıza yayılan çikolata tadı sizi rahatlatıyor?
Aslında vücut, kendisini iyi hissetmek için, besinleri parçalama yoluyla kendi kimyasallarını salgılar Bunlara endorfin adı verilir Eğer endorfin salgılanmasını sağlayan besinler yerseniz, beynin salgıladığı endorfinde de artış olur Bazı vitamin ve mineral eksiklikleriyse, endorfinin azalmasına sebep olur Örneğin; vücutta yeterince B (özellikle de B12) ve C vitaminlerinin olmayışı, ya da demir, potasyum, çinko gibi minerallerin eksikliği; kendinizi pek de keyifli hissetmemenize neden olabilir Bu nedenle de bu ani duygusal değişikliklerden kaçınmakm için, diyetinize modunuzu yükselten, ‘mutluluk besinleri’ni katmak faydalı olacaktır
Çikolata: Çikolatada bulunan nasikletanoloamin kimyasalları, beyni uyararak endorfin salgılanmasınını sağlar Bunun sonucunda da tüm çikolatakoliklerin ve de Kalfiorniya’da bulunan Sinir Bilimleri Enstitüsü’ndeki bilim adamlarının bildikleri şey gerçekleşir: Kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız
Mutluluk derecelendirmesi: 5 (5 üzerinden)
Besin değeri: Çikolatada bol miktarda fenol bulunur Fenol, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayan bir antioksidandır Ancak çikolatada, aynı zamanda bol miktarda yağ, şeker ve kalori de bulunur Çikolata şekerli olduğu için, kan şekeri seviyesini çok çabuk yükseltir Bu da ani bir enerji artışına neden olur Ancak bunu, gene aynı derecede hızlı bir düşüş izler Bu nedenle, en iyisi çikolatayı kendinizi kötü hissettiğinizde yemek ve modunuzu düzeltmeye çalışmaktır
Çilek: Çilek, C vitamini açısından zengindir ki, bu da endorfin üretilmesine ve demirin vücut tarafından emilimine yardımcı olur Ayrıca sinirlerde olan ani değişiklikleri düzenleyen potasyumdan da bol miktarda bulunur Çileğin kırmızı rengi, antosiyanidinden gelir Bu, pekargonidin adı verilen bir flavonoiddir Bunlar da içinde bulunduğunuz duygusal durumu olumlu etkileyen özelliklerdir
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: İçerdiği şekerden ötürü yeterince tatlı olan çilekte karbonhidrat bulunmaz ama bir miktar lif içerir Gene çilekte bulunan flavonoidler, vücudun zararlı toksinleri atmasını sağlayan güçlü antioksidanlardır
Dondurma: Dondurmanın çoğu çeşidinde, bol miktarda A ve B12 vitamini bulunur Ayrıca kalsiyum ve sütten yapıldığı için de protein içerir
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: En lezzetli dondurmalar genellikle yağ ve şeker açısından zengin olanlardır Bu nedenle fazla sık tüketmemekte fayda vardır Diyet olanları da denenebilir
Makarna: Yağ içermeyen makarnada protein ve bol miktarda karmaşık karbonhidratlar bulunur Bu nedenle, makarna çabuk doyurur, ancak enerjinin açığa çıkması yavaş olur Proteinde bulunan tritofan ve lfenilalanin isimli amino asitler endorfin üretirler Yapılan araştırmalar, diyette yeterince protein alınmamasının kişinin kendisini depresif hissetmesine yolaçabildiğini göstermektedir
Mutluluk derecelendirmesi: 3 (5 üzerinden)
Besin değeri: Mükemmel Özelikle esmer undan yapılmış erişte türü makarnalarda daha da çok lif ve B vitamini bulunur
Muz: Sinirlerin işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan potasyumdan bol miktarda içerir Muzda bulunan şeker kana çabuk karıştığından, kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar Bol miktarda nişastalı karbonhidrat içerdiğinden, kendinizi iyi hissetmenizi sağlar
Mutluluk derecelendirmesi: 3 (5 üzerinden)
Besin değeri: Doğanın sunduğu en ideal atıştırmalıklardandır İçerdiği nişasta, lif ve potasyumla son derece besleyicidir Ayrca da antibiyotik etkisi vardır ve mideyi asitlere karşı kuvvetlendirir
Üzüm: Hem endorfin salgılanmasını sağlayan C vitamininden, hem de enerji için ihtiyaç duyulan şekerden bol miktarda içerir
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: Gerçek bir potasyum kaynağıdır Karaüzümler polifenoller açısından zengindir Bunlar, vücudu kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyan güçlü antioksidanlardır
Portakal: Vücudun endorfin salgılamasını sağlayan C vitamininden bol miktarda içerir Ayrıca iyi bir B vitamini ve flavonoid kaynağıdır
Mutluluk derecelendirmesi: 4 (5 üzerinden)
Besin değeri: Tüm diğer turunçgiller gibi portakallar da tam bir antioksidan kaynağıdırlar
Susam: Bol miktarda protein, E vitamini ve kalsiyum içerirler Özellikle vejetaryenler için yararlı bir protein kaynağıdır
Mutluluk derecelendirmesi: 3 (5 üzerinden)
Besin değeri: Yüksek miktarda yağ içerir ama bu yağ doymamış yağ olduğundan, makul miktarlarda tüketildiğinde bizim için oldukça yararlıdır