Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Namazın önemi ve sevabı-fazileti

Namazın önemi ve sevabı-fazileti
0
281

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ayet ve hadislerle namazın önemi ve mükafatı

????????? ???????? ??? ???????????
NAMAZIN ÖNEMİ VE SEVABIFAZİLETİ

İnsanın düzenli bir şekilde Rabbi ile bağlantısını sağlayan namaz, İslamın şartlarından biri ve en önemlisidir Ergenlik çağına gelen, akıl sahibi her Müslüman’a günde beş vakit namaz kılmak farzdır Gerek kitabımız Kur anı Kerimde, gerek Peygamberimizin Hadisi Şeriflerinde namazla ilgili pek çok emir ve öğüt vardır Hutbemizin başında okuduğum ayet i kerimede Cenabı Hak şöyle buyuruyor:
“(Ey Muhammed !) Kitaptan sana vahyolunanı oku ve namazı dosdoğru kıl Çünkü namaz insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar Allah ı anmak elbette ( ibadetlerin ) en büyüğüdür Allah yaptıklarınızı biliyor (1)

Namazın kişinin kalbini aydınlatacağı, kalbindeki aydınlığı artırmak isteyenin bunu namazla elde edebileceği de hadislerde vurgulanmıştır Sevgili Peygamberimiz ( as) şöyle buyuruyor: “ İslam beş temel üzerine kurulmuştur Allah tan başka ilah olmadığına ve Muhammedin (as) Allah ın Resulü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekât vermek, Allah ın evi Kabeyi haccetmek ve Ramazan Orucunu tutmaktır (2)

Allah ın sonsuz güç ve kudreti, kâinata koyduğu harika uyum ve nizamı, insana lütfettiği sayısız nimetler, akıl sahibi insanları O’na kaşı derin bir övgü, saygı, sevgi ve şükre yöneltir Namaz bu saygı ve sevginin sürekli ve düzenli bir şekilde ifadesidir İnsanın buna ihtiyacı vardır Çünkü insan diğer canlılardan farklı olarak akıl, duygu, düşünce ve ruh sahibi olarak yaratılmıştır Bedenin ihtiyaçları olduğu gibi ruhun da ihtiyaçları vardır Namaz Allah’a inanan insanın ruhunun günlük gıdasıdır Namazdan uzak kalmak, ruhu açlığa mahkûm etmek demektir Her an Yüce Allah’ın sayısız nimet ve ihsanlarına kavuştuğunun bilinciyle yaşayan ve her an O’nun rahmetini üzerinde hisseden bir kul, o lütuf, ihsan ve rahmetin kaynağı ile bağını canlı tutmak ister Namaz, kul ile rabbi arasındaki bağın güçlenmesine büyük katkı sağlar
Değerli Müminler!
İmanın alameti, dinin direği, müminin miracı ve huzurun kaynağı olan namazı, cemaatle kılmak yalnız başına kılmaktan daha faziletlidir Zira cemaatle kılınan namaz, Müslümanların kaynaşmasına vesile olur Bir Hadisi Şeriflerinde Efendimiz (sav) : “ Cemaatle kılınan namazın sevabı, yalnız başına kılınan namazdan 27 derece efdaldir buyurmuştur (3)
Ancak cemaate devam eden kardeşlerimiz özellikle temizlik hususunda her zamankinden daha çok titiz olmalı, camide kimseyi rahatsız etmemeli, safları sık ve düzgün tutmalıdırlar
Rabbimizin ilahi rahmet ve mağfiretine nail olmak istiyorsak, namazlarımızı tam bir samimiyetle kılmalıyız Özellikle cemaatle namaza devam etmeliyiz Peygamber efendimiz (as) ve sahabelerin namazı niçin hiç terk etmediklerini iyice düşünmeliyiz Aile halkımıza da küçük yaştan itibaren namazı öğretmeli ve onlara bizzat örnek olmalıyız Aksi halde Yüce Allah’ın “Sonra arkalarından öyle bir nesil geldi ki, namazı bıraktılar, şehvetlerine uydular İşte bunlarda azgınlıklarının cezasına uğrayacaklardır (4) ilahi hükmü gereğince yargılanacağımızı, hesaba çekileceğimizi bilmeliyiz

Yazımızı müslim’in Kab ElEslemi’den rivayet ettiği bir Hadisi şerifle bitirelim Adı geçen sahabi diyor ki: Bir yolculuk sırasında Hz Peygamber(sav) le birlikte geceledim, hizmetinde bulundum Bana: “Neyi arzu ediyorsun, iste buyurdu
— Ya Resulullah, Cennette seninle beraber olmayı arzu ediyorum, dedim Gerçekten yalnız bunu mu istiyorsun? buyurdu
— Evet, yalnız bunu istiyorum, dedim Bunun üzerine Hz Peygamber: “O halde pek çok namaz kılarak nefsin için bana yardımcı ol diye öğüt verdi

HAZIRLAYAN: Yusuf BÜYÜKÇELEBİ

1Ankebut Suresi ayet:45
2Buhari, Müslim, Tirmizi Nesei: İman
3Buhari, Tecrid Terc C2 Sayfa:606
4Meryem Suresi ayet:60