iltasyazilim
FD Üye
Nar Ekşisi Yapımı (Enfes Oluyor) Tarifi İçin Malzemeler
*İstediğiniz miktarda ekşi nar
Nar Ekşisi Yapımı (Enfes Oluyor) Tarifi Yapılışı Artık hiçbirimiz dışarıda satılıan ürünlere güvenmiyoruz ve elimizden geldiğince her şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz Bu konuyu ben çok ciddiye alıyorum ve bu sene ilk defa nar ekşisini kendim yapmayı denedim Geçenlerde tv de nar ekşisi diye satılan ürünlerin gizli şeker kaynağı olduğunu duydum zaten içinde başka maddeler olduğunu biliyoruz hepimiz de Denemenizi şiddetle tavsiye ederim hele de benim gibi nar ekşisini çok seven biriyseniz Evet biraz zaman alıyor evet biraz fazlaca tüp gidiyor çünkü uzun süre kaynatıyoruz ama değer Şu aralar nar mevsiminin sonunu yaşıyoruz yapmak isteyenler ellerini çabuk tutmalı:9 Öncelikle pazardan ekşi narımızı şeçerken dikkat etmeliyiz Neye derseniz bütün ekşi narlar aynı ekşilikte değil bilginiz olsun Pazarcılar narları açıp tezgaha koyuyor genelde izmirde böyle en azından tatma imkanınız varsa tadın bulabildiğiniz en ekşi nardan en az 5 kilo alın Eğer tatma imkanınız yoksa sorun nar ekşisi yapacam diye artık pazarcının sözüne ne kadar güvenebilirsek öylece alacağız yapacak bişi yok eve geldik şimdi 1 tane olan narlar 1000 tane olacak Narmatik varsa narları onunla ayıklayabilirsiniz yoksa benim yaptığım gibi narların tepelerini ve alt kısımları kesip ikiye bölüp elinizin altına temiz bir leğen alıp ikiye böldüğünüz narın tersinden yemek kaşığıyla vurarak tanelerin leğene dökülmesini sağlıyoruz Bu işlem zaman alıyor, bilginiz olsun Beyaz kısımları düşerse leğenden alıp atıyoruz Zarları ve ya beyaz kısımları hiç girmeyecek içine Narların hepsi ayıklandıktan sonra başka bir leğenin üstüne tel süzgeç koydum ben ayıkladığım narlardan 34 avuç tel süzgece alıp elimle sıkarak suyunu çıkardım Bu aşamada robot kullanmıyoruz çekirdeklerini kırar robot ve çekirdeklerinin buruk tadı suya geçer diye Bütün narlar böyle suyu çıkartıldıktan sonra suyu kaynatacağımız tencerenin üzerine temiz bir tülbenti üç dört kat katlayıp o şekilde koyup gergin tutuyoruz ve nar suyunu bir de bu tülbentten süzüyoruz Artık bizim işimiz bitti şimdi sıra nar suyunda Ocağın altını açın, kaynasın kaynayınca kısın altını bu arada tencenin ağzına kadar doldurmayın taşabilir Ayrıca sık sık kepçeyle karıştırın ki buharlaşmasını çabuklaştırın havalandırarak yani kepçeye aldığınız suyu yukarıdan tencereye geri boşaltarak karıştırmak da buharlaşmayı arttırır bilginiz olsun ama son olarak şunu söyleyeyim benim okuduğum nar ekşisi tariflerinde yazmıyordu ama kepçeyi tencereye sokup karıştırdığınız anda acayip bir kaynama oluyor ve nar suyu bayağı yükseliyor ve taşıyor ben kaç kere ocak temizledim dün anlatamam o yüzden çok dikkatli olun bir de sizin başınıza iş çıkmasın Tencerede suyu ta dibe kadar azalıyor 12 saat sonra en erken O zaman kıvamının da koyulaştığını görürsünüz Bir çay tabağına alıp kıvamına bakın biraz soğuyunca çok da koyu olmasını beklemeyin çünkü soğuduktan sonra daha da katılaşmış oluyor Yapanlara yapacaklara şifa olsun
*İstediğiniz miktarda ekşi nar
Nar Ekşisi Yapımı (Enfes Oluyor) Tarifi Yapılışı Artık hiçbirimiz dışarıda satılıan ürünlere güvenmiyoruz ve elimizden geldiğince her şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz Bu konuyu ben çok ciddiye alıyorum ve bu sene ilk defa nar ekşisini kendim yapmayı denedim Geçenlerde tv de nar ekşisi diye satılan ürünlerin gizli şeker kaynağı olduğunu duydum zaten içinde başka maddeler olduğunu biliyoruz hepimiz de Denemenizi şiddetle tavsiye ederim hele de benim gibi nar ekşisini çok seven biriyseniz Evet biraz zaman alıyor evet biraz fazlaca tüp gidiyor çünkü uzun süre kaynatıyoruz ama değer Şu aralar nar mevsiminin sonunu yaşıyoruz yapmak isteyenler ellerini çabuk tutmalı:9 Öncelikle pazardan ekşi narımızı şeçerken dikkat etmeliyiz Neye derseniz bütün ekşi narlar aynı ekşilikte değil bilginiz olsun Pazarcılar narları açıp tezgaha koyuyor genelde izmirde böyle en azından tatma imkanınız varsa tadın bulabildiğiniz en ekşi nardan en az 5 kilo alın Eğer tatma imkanınız yoksa sorun nar ekşisi yapacam diye artık pazarcının sözüne ne kadar güvenebilirsek öylece alacağız yapacak bişi yok eve geldik şimdi 1 tane olan narlar 1000 tane olacak Narmatik varsa narları onunla ayıklayabilirsiniz yoksa benim yaptığım gibi narların tepelerini ve alt kısımları kesip ikiye bölüp elinizin altına temiz bir leğen alıp ikiye böldüğünüz narın tersinden yemek kaşığıyla vurarak tanelerin leğene dökülmesini sağlıyoruz Bu işlem zaman alıyor, bilginiz olsun Beyaz kısımları düşerse leğenden alıp atıyoruz Zarları ve ya beyaz kısımları hiç girmeyecek içine Narların hepsi ayıklandıktan sonra başka bir leğenin üstüne tel süzgeç koydum ben ayıkladığım narlardan 34 avuç tel süzgece alıp elimle sıkarak suyunu çıkardım Bu aşamada robot kullanmıyoruz çekirdeklerini kırar robot ve çekirdeklerinin buruk tadı suya geçer diye Bütün narlar böyle suyu çıkartıldıktan sonra suyu kaynatacağımız tencerenin üzerine temiz bir tülbenti üç dört kat katlayıp o şekilde koyup gergin tutuyoruz ve nar suyunu bir de bu tülbentten süzüyoruz Artık bizim işimiz bitti şimdi sıra nar suyunda Ocağın altını açın, kaynasın kaynayınca kısın altını bu arada tencenin ağzına kadar doldurmayın taşabilir Ayrıca sık sık kepçeyle karıştırın ki buharlaşmasını çabuklaştırın havalandırarak yani kepçeye aldığınız suyu yukarıdan tencereye geri boşaltarak karıştırmak da buharlaşmayı arttırır bilginiz olsun ama son olarak şunu söyleyeyim benim okuduğum nar ekşisi tariflerinde yazmıyordu ama kepçeyi tencereye sokup karıştırdığınız anda acayip bir kaynama oluyor ve nar suyu bayağı yükseliyor ve taşıyor ben kaç kere ocak temizledim dün anlatamam o yüzden çok dikkatli olun bir de sizin başınıza iş çıkmasın Tencerede suyu ta dibe kadar azalıyor 12 saat sonra en erken O zaman kıvamının da koyulaştığını görürsünüz Bir çay tabağına alıp kıvamına bakın biraz soğuyunca çok da koyu olmasını beklemeyin çünkü soğuduktan sonra daha da katılaşmış oluyor Yapanlara yapacaklara şifa olsun