Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

NASA'dan Ay'a geri dönüş yolunda bir önemli adım daha

NASA'dan Ay'a geri dönüş yolunda bir önemli adım daha
0
36

seocu

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
nasanin-artemis-gorevinde-bir-adim-daha-atildi-LfvV.jpg

Rocket Lab, Ay'ın yörüngesine girecek olan NASA'nın 55 poundluk (yaklaşık 25kg) CAPSTONE küp uydusunu muvaffakiyetle fırlattı. Bu fırlatma ile NASA'nın 1972'den bu yana birinci kere Ay'a insan göndermeyi amaçlayan Artemis vazifesinde küçük lakin kıymetli bir adım daha tamamlanmış oluyor.

Fırlatma, NASA'nın yayınına nazaran nominal olarak ilerledi ve düşük Dünya yörüngesine yaklaşık 'T' artı 10 dakikada ulaştı. Electron fırlatması, birinci roketin gaz türbini yerine bataryalar ve elektrikle çalışması dışında, öteki fırlatmalara epeyce benziyor. Bataryalar kullanıldığı için, fırlatma döngüsünün sonuna yakın gerçekleşen "batarya bırakma" ismi verilen bir kademe var.

Rocket Lab, roketi derin uzaya göndermeye yetecek güce sahip Lunar Photon üst etabı ismi verilen özel bir eklentiye sahip bir Electron roketi kullandı. Şirket, bunun Ay yörüngesine bir yük fırlatmaya çalışan en küçük roketlerden biri olduğunu belirtti. Şirketin TechCrunch ile daha evvel yaptığı bir görüşmeye nazaran, Rocket Lab'ın Yeni Zelanda'nın Mahia Yarımadası'ndaki alanından başlatıldı ve "Electron'un şimdiye kadar uçurmak zorunda kaldığı en yüksek kütleyi ve en yüksek performansı" temsil ediyordu.

CAPSTONE, sonunda Ay'ın yörüngesine girmesine imkan tanıyacak bir Ay ötesi enjeksiyon (TLI) için kâfi suratı oluşturmak hedefiyle dokuz gün boyunca Dünya'nın yörüngesinde kalacak. Buradaki birinci hedef, Gateway uzay istasyonu için planlanan "yakın doğrusal hale" ismi verilen bir tıp epey eliptik Ay yörüngesini doğrulamak olarak tanımlanıyor. Gateway, SpaceX tarafından bir bilim laboratuvarı ve astronotlar için ömür alanları ve gelecekteki uzay araçları için limanlarla birlikte ay yörüngesine yerleştirilecek.

Uydunun 13 Kasım'da Ay'a varması planlanıyor. Canlı yayının tekrarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz

858,496Konular
981,671Mesajlar
29,757Kullanıcılar
firat118Son üye
Üst Alt