Nasil Bir Iş Istiyorsunuz? İşinizi başkalaşmak mi istiyorsunuz? Yoksa bu sizin birincil iş deneyiminiz mi olacak? Peki, yeni işinizle ilgili ne gibi planlarınız var? Sağlıklı bir karar verebilmek için önce kendinize ne istediğinizi sormanız gerek Meslek hayatınızda mutlu görünmek istiyorsanız, ilk kez kendinizle doğru bir röportaj yapmalısınız Daha önceki birikimlerinizi ve becerilerinizi ayrıntılarıyla sorguladıktan sonra, can alıcı soruyu kendinize sorabilirsiniz: Ben nasıl bir meslek istiyorum? Çoğu insan bu soruyu kendine sormaktan kaçınıyor Adaylar bütünüyle ne istediklerini bilmedikleri süre işe alımlar başarısızlıkla sonuçlanabiliyor, başarılı olsa bile işe başladıktan sonra birtakım mutsuzluklar yaşanabiliyor Bu şart namzet için olduğu değin patron için de zorluklar oluşturabiliyor Birincil iş deneyimi Laf konusu olan sizin birincil meslek deneyiminizse, öncelikle hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermelisiniz Bireysel özellikleriniz ve değerlerinizin, yetenekleriniz ve beklentilerinizin farkında olmalısınız Bütün bunları anlamak, sizin dürüst pozisyona başvurup başvurmadığınızı ortaya çıkaracaktır Kariyerinizi planlarken kendi istediğinizi çakmak kadar sizden ne beklenileni de bilmeniz fazla kayda değer Meslek değiştirirken Bilhassa meslek değiştirme yönünde düşünceleri olanların isteklerini fazla daha iyi tartmaları gerekiyor Huysuz takdirde elindekileri kaybedebilecekleri gibi yeni işlerinde de aradıklarını bulamayabilirler veya aradıklarının gerçekten çok ayrı şeyler olduğunu anlayabilirler Bu soruları yanıtlayın Iş ararken içten karar verebilmek için kendinize bir takım sorular sormanız ve bunları dürüstçe yanıtlamanız gerekiyor Ilk Olarak ne yerine getirmek istediğinizi ortaya çıkaracak bu sorularla başlayın: Aynı alanda mı amaçlamak istiyorsunuz? Daha kurumsal bir şirkette mi hedeflemek istiyorsunuz? Gelirinizi artırmak mı istiyorsunuz? Terfi mi etmek istiyorsunuz? istediğiniz ve başka bir işte göstermek istediğiniz yetkinlikleriniz mi var? İşinizin daha artı gelecek güvencesi sağlamasını mı istiyorsunuz? Unvan sizin için ne derece kayda değer? sonra aşağıdaki sorularla nedenlerinizi değerlendirin “Niçin işimi başkalaşmak istiyorum? sorusuna verdiğiniz yanıtlar büyük önem taşıyor Şimdiki işimden alabileceğim bütün tecrübeyi elde ettim Çalıştığım şirketin kültürü benim meslek anlayışımla uyuşmuyor Meslek tecrübemi genişletmek istiyorum Çalıştığım işte mutsuzum Terfi umudum değil Artık freelance olarak amaçlamak istiyorum Kendi işime sahip elde etmek istiyorum Şıkları, kendi yaşamınıza ve şartlarınıza kadar daha da çoğaltabilirsiniz Manâlı olan, realist davranmanız Kararınızı değerlendirirken bazı listeler işinizi kolaylaştırabilir İşte size birkaç liste önerisi: Şirketinizden niçin ayrılmak istiyorsunuz? Niçin şirketinizde kalmak istiyorsunuz? Bu listede şirketinizde kalma sebeplerinizi belirtirken meslek yerinizdeki olumlu tarafları, şirketinizin kendinizi ve işinizi geliştirmede ne gibi yardımları olduğunu da yazın Yeni işinizden beklentileriniz neler? Bu listeye “daha iyi fırsatlar ya da “ailenizle daha fazla zaman geçirmenizi sağlayacak esneklikler gibi maddeler ekleyebilirsiniz Yazdıklarınızı bitmiş gözden geçirip tartma derecesine kadar puanlamalarını yapın “Önemli değil diyorsanız 1, “Kayda Değer diyorsanız 2, “Fazla Önemli diyorsanız 3 puan verebilirsiniz Kalma ve ayrılma sebepleriniz için belirlediğiniz puanları toplayın Bölünme isteme sebepleriniz daha ağır basıyorsa buna kadar karar verebilirsiniz Kendinizi dinleyin Yaptığınız puanlamalar ve listeler sizi yalnızca emin bir noktaya değin yönlendirebilir Bazen puanlar yüksek olsa da içinizden bir ses ayrılmanızın kötü olacağını da söylüyor olabilir Bunun çok alışılagelmiş bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın Halk Müziği ayrı yollarla karar verirler Bazıları anında karar vermeyi sever, çünkü onlar için en kötüsü değişken kalmaktır Fakat bu, onların bir takım koşulları gözden kaçırmasına niçin olabilir Bazıları da karar vermekten kaçınır çünkü belirlenmiş kararların öteki kapıları kapattığını düşünürler Bu durumda yapılacak en iyi şey, kararınızı verdikten sonra birkaç gün üstünde dikkate almak Eğer kararınızla ilgili iyi hissediyorsanız, uygulamaya geçmelisiniz Lakin fena hissediyorsanız koşulları baştan gözden geçirmelisiniz Kararınızı paylaşın Kariyer planlarınızı değerlendirip bir karara vardıktan sonra bunu başkalarıyla da paylaşabilirsiniz Sektörden arkadaşlarınızla, eski meslek yerinizden çalışanlarla veya daha önce birlikte çalışmış olduğunuz yöneticilerinizle düşüncelerinizi paylaşabilir, onların görüşlerini alabilirsiniz Içten işe karar vermenin yolu, kendinizle yapacağınız dürüst bir görüşmeden geçiyor Unutmayın; ne istediğinizi bilmiyorsanız onu bulduğunuzda da fark edemeyebilirsiniz