Nasıl Cay Demlenir
Cay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli
Cay iyi su ile yapılır
Kirecli, madenli, klorlu su ile cay olmaz
Cayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kirec sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı
Porselen demlik tercih edilmeli
Madeni, hele aluminyum demlikte iyi cay olmaz
Demlik onceden ısıtılmalı
Temiz demlik icine beher bardak icin bir cay kaşığı dolusu cay konularak ılık su ile yıkanmalı
Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır
Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkac derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir
Caydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik caydanlığın uzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır
Demleme esnasında demliğin uzerine temiz bir bez konulmalıdır
Demliğin ağzı aluminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır
Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır
Cayın demlenme suresi yabancı caylarda 57 dakika Turk caylarında cayın kalitesine gore 1015 dakika arasında olmalıdır
Demleme muddeti cayın cinsine ve icenin zevkine gore değişir, aromanın tam elde edilmesi icin bu sure Turk caylarında 2025 dakikaya kadar cıkartılır, yabancı caylarda ise 1015 dakikayı aşmamalıdır
Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır
Demlenen cay yarım saat icinde icilmelidir
Cay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli
Cay iyi su ile yapılır
Kirecli, madenli, klorlu su ile cay olmaz
Cayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kirec sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı
Porselen demlik tercih edilmeli
Madeni, hele aluminyum demlikte iyi cay olmaz
Demlik onceden ısıtılmalı
Temiz demlik icine beher bardak icin bir cay kaşığı dolusu cay konularak ılık su ile yıkanmalı
Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır
Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkac derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir
Caydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik caydanlığın uzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır
Demleme esnasında demliğin uzerine temiz bir bez konulmalıdır
Demliğin ağzı aluminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır
Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır
Cayın demlenme suresi yabancı caylarda 57 dakika Turk caylarında cayın kalitesine gore 1015 dakika arasında olmalıdır
Demleme muddeti cayın cinsine ve icenin zevkine gore değişir, aromanın tam elde edilmesi icin bu sure Turk caylarında 2025 dakikaya kadar cıkartılır, yabancı caylarda ise 1015 dakikayı aşmamalıdır
Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır
Demlenen cay yarım saat icinde icilmelidir