iltasyazilim
FD Üye
Usta Nasıl Olunur,
Sanatçı Edinmek için ne yapmalı,
Nasıl Sanatçı Olunur
Sanatçı almak için hangi okulları okumak gerekir
Artist; Doğanın, eşyanın ya da insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya fiziki bir yaklaşımla yansıtan kişidir
Artist;
Oluşturacağı resmin konusu ve niteliğine uygun vasıta ve gereçleri hazırlar,
Çizeceği objeye kadar ışık yönünü ayarlar,
Palet veya değişik maddelerden hazırlanan yüzeyler üzerinde boyaları karıştırarak istediği rengi oluşturur,
Seçilen yüzey üzerine ezkiz (kroki resim) çalışmaları yapar,
Hazırlanan boyaları yüzey üzerine fırça ile sürer ya da karakalemle çizer,
Eserlerini galeri ve sergilerde teşhir eder
KULLANILAN MAKINE VE MALZEMELER
Resim sehpası, palet, tuval,
Sentetik ve su bazlı boyalar, akrilik, guaş badana, değişik ebatta fırçalar,
Kağıt üstüne yapılan çalışmalarda karakalem, pastel, gazlı ve mürekkepli kalemler
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Usta elde etmek isteyenlerin;
El becerisi gelişmiş,
İmgelem (Bir nesneyi, o nesne olmaksızın planlama gücü) gücü yüksek,
Şekiller arasındaki ayrım ve benzerlikleri gören,
Renkleri ayırdedebilen,
Yaratıcı, yeniliklere açık
kimseler olmaları gerekmektedir
El ve gözlerdeki özürler mesleğin yürütülmesini engeller
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ressamlar çalışmalarının büyük bölümünü atölyede gerçekleştirirler ara sıra açık havada da çalışabilirler Çalışma ortamlarında kullandıkları boyaların kokusu vardır Çalışmaları esnasında çoğunlukla yalnızdır Meslektaşları, müşterileri, resim galerileri yetkilileri ile irtibat içindedir
ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI
Resim dalında öğrenim yapmış kişiler, özgürlük artist olarak çalışabilirler Ülkemizde bugün geçmişe oranla sanat pazarıfotoğraf piyasası oluşmuştur Hem bu kişiler Kültür Bakanlığı ’nın ilgili birimlerinde veya halk ve özel sektör kuruluşlarında sanat danışmanı olarak çalışabilirler, öğretmenlik sertifikası almış olanlar ortaöğretim ya da yükseköğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler
IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi değişik üniversitelere yan Hoş Sanatlar Fakültelerinin “Resim bölümlerinde verilmektedir
IŞ EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) göre yapılan lise son derslik öğrencileri ve mezunlarının katıldığı öğrenci seçme sınavından zorunlu baraj puanı alması ve üniversitelerin ilgili bölümlerince yapılacak olan özel kabiliyet sınavında başarılı olunması gerekmektedir
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır
Iş eğitimi hem teorik hemde uygulamalı olarak yapılır Teorik dersler; sanat tarihi, fotoğraf, teknik resim, Türk ve dünya resim tarihi, uygarlık tarihi, antik çağdan günümüze sanatın tüm estetik kurumlarının genel çizgileri ile tanıtılması ve kuramlar arası ilişkiler Temel resim eğitimi, mesleki bilgisayar, esas grafik eğitimi, tipoğrafi eşsiz zorlama fotoğraf, mitoloji, sanat sosyolojisi, resim (özbasres) ana sanat dalı, sanat eserlerini inceleme Pratik dersler; Atölye dersleri, fotoğraf, fresko, eşsiz zorlama, vitray, insan vücudunun anatomik ve optik görüntüsünün çizgi, kir yolu ile araştırılarak kavranması
MESLEKTE İLERLEME
Dört takvim lisans eğitiminden daha sonra kendi alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olabilirler
BURS, KREDİ VE VERGI DURUMU
Eğitim boyunca öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar kurumu kredilerinden yararlanabilirler
Ressamlar çalıştıkları işletmelerin yapısı ve kendi özelliklerine kadar en az ücretin 35 katı ücret alabildikleri gibi, benzersiz çalışmaları neticesinde yaptıkları tablolarına yüksek fiatlarla alıcı bulabilirler
DAHA AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları
Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu İl Müdürlükleri
Seçme Parça *
Sanatçı Edinmek için ne yapmalı,
Nasıl Sanatçı Olunur
Sanatçı almak için hangi okulları okumak gerekir
Artist; Doğanın, eşyanın ya da insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya fiziki bir yaklaşımla yansıtan kişidir
Artist;
Oluşturacağı resmin konusu ve niteliğine uygun vasıta ve gereçleri hazırlar,
Çizeceği objeye kadar ışık yönünü ayarlar,
Palet veya değişik maddelerden hazırlanan yüzeyler üzerinde boyaları karıştırarak istediği rengi oluşturur,
Seçilen yüzey üzerine ezkiz (kroki resim) çalışmaları yapar,
Hazırlanan boyaları yüzey üzerine fırça ile sürer ya da karakalemle çizer,
Eserlerini galeri ve sergilerde teşhir eder
KULLANILAN MAKINE VE MALZEMELER
Resim sehpası, palet, tuval,
Sentetik ve su bazlı boyalar, akrilik, guaş badana, değişik ebatta fırçalar,
Kağıt üstüne yapılan çalışmalarda karakalem, pastel, gazlı ve mürekkepli kalemler
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Usta elde etmek isteyenlerin;
El becerisi gelişmiş,
İmgelem (Bir nesneyi, o nesne olmaksızın planlama gücü) gücü yüksek,
Şekiller arasındaki ayrım ve benzerlikleri gören,
Renkleri ayırdedebilen,
Yaratıcı, yeniliklere açık
kimseler olmaları gerekmektedir
El ve gözlerdeki özürler mesleğin yürütülmesini engeller
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ressamlar çalışmalarının büyük bölümünü atölyede gerçekleştirirler ara sıra açık havada da çalışabilirler Çalışma ortamlarında kullandıkları boyaların kokusu vardır Çalışmaları esnasında çoğunlukla yalnızdır Meslektaşları, müşterileri, resim galerileri yetkilileri ile irtibat içindedir
ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI
Resim dalında öğrenim yapmış kişiler, özgürlük artist olarak çalışabilirler Ülkemizde bugün geçmişe oranla sanat pazarıfotoğraf piyasası oluşmuştur Hem bu kişiler Kültür Bakanlığı ’nın ilgili birimlerinde veya halk ve özel sektör kuruluşlarında sanat danışmanı olarak çalışabilirler, öğretmenlik sertifikası almış olanlar ortaöğretim ya da yükseköğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler
IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi değişik üniversitelere yan Hoş Sanatlar Fakültelerinin “Resim bölümlerinde verilmektedir
IŞ EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) göre yapılan lise son derslik öğrencileri ve mezunlarının katıldığı öğrenci seçme sınavından zorunlu baraj puanı alması ve üniversitelerin ilgili bölümlerince yapılacak olan özel kabiliyet sınavında başarılı olunması gerekmektedir
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır
Iş eğitimi hem teorik hemde uygulamalı olarak yapılır Teorik dersler; sanat tarihi, fotoğraf, teknik resim, Türk ve dünya resim tarihi, uygarlık tarihi, antik çağdan günümüze sanatın tüm estetik kurumlarının genel çizgileri ile tanıtılması ve kuramlar arası ilişkiler Temel resim eğitimi, mesleki bilgisayar, esas grafik eğitimi, tipoğrafi eşsiz zorlama fotoğraf, mitoloji, sanat sosyolojisi, resim (özbasres) ana sanat dalı, sanat eserlerini inceleme Pratik dersler; Atölye dersleri, fotoğraf, fresko, eşsiz zorlama, vitray, insan vücudunun anatomik ve optik görüntüsünün çizgi, kir yolu ile araştırılarak kavranması
MESLEKTE İLERLEME
Dört takvim lisans eğitiminden daha sonra kendi alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olabilirler
BURS, KREDİ VE VERGI DURUMU
Eğitim boyunca öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar kurumu kredilerinden yararlanabilirler
Ressamlar çalıştıkları işletmelerin yapısı ve kendi özelliklerine kadar en az ücretin 35 katı ücret alabildikleri gibi, benzersiz çalışmaları neticesinde yaptıkları tablolarına yüksek fiatlarla alıcı bulabilirler
DAHA AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları
Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu İl Müdürlükleri
Seçme Parça *