Ressam Nasıl Olunur,
Ressam Olmak icin ne yapmalı,
Nasıl Ressam Olunur
Ressam olmak icin hangi okulları okumak gerekir
Ressam; Doğanın, eşyanın ya da insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtan kişidir
Ressam;
Yapacağı resmin konusu ve niteliğine uygun arac ve gerecleri hazırlar,
Cizeceği objeye gore ışık yonunu ayarlar,
Palet veya değişik maddelerden hazırlanan yuzeyler uzerinde boyaları karıştırarak istediği rengi oluşturur,
Secilen yuzey uzerine ezkiz (taslak resim) calışmaları yapar,
Hazırlanan boyaları yuzey uzerine fırca ile surer veya karakalemle cizer,
Eserlerini galeri ve sergilerde teşhir eder
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Resim sehpası, palet, tuval,
Sentetik ve su bazlı boyalar, akrilik, guaş boya, ceşitli ebatta fırcalar,
Kağıt uzerine yapılan calışmalarda karakalem, pastel, gazlı ve murekkepli kalemler
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER
Ressam olmak isteyenlerin;
El becerisi gelişmiş,
İmgelem (Bir nesneyi, o nesne olmaksızın tasarlama gucu) gucu yuksek,
Şekiller arasındaki fark ve benzerlikleri gorebilen,
Renkleri ayırdedebilen,
Yaratıcı, yeniliklere acık
kimseler olmaları gerekmektedir
El ve gozlerdeki ozurler mesleğin yurutulmesini engeller
CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ressamlar calışmalarının buyuk bolumunu atolyede gercekleştirirler Zaman zaman dışarıda da calışabilirler Calışma ortamlarında kullandıkları boyaların kokusu vardır Calışmaları sırasında genellikle yalnızdır Meslektaşları, muşterileri, resim galerileri yetkilileri ile iletişim icindedir
CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Resim dalında oğrenim yapmış kişiler, serbest sanatcı olarak calışabilirler Ulkemizde bugun gecmişe oranla sanat pazarıresim piyasası oluşmuştur Ayrıca bu kişiler Kultur Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde veya kamu ve ozel sektor kuruluşlarında sanat danışmanı olarak calışabilirler, oğretmenlik sertifikası almış olanlar ortaoğretim veya yuksekoğretim kurumlarında oğretmenlik yapabilirler
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi ceşitli universitelere bağlı Guzel Sanatlar Fakultelerinin “Resim bolumlerinde verilmektedir
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan lise son sınıf oğrencileri ve mezunlarının katıldığı oğrenci secme sınavından gerekli baraj puanı alması ve universitelerin ilgili bolumlerince yapılacak olan ozel yetenek sınavında başarılı olunması gerekmektedir
EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ
Eğitim suresi 4 yıldır
Meslek eğitimi hem teorik hemde uygulamalı olarak yapılır Teorik dersler; sanat tarihi, fotoğraf, teknik resim, Turk ve dunya resim tarihi, uygarlık tarihi, antik cağdan gunumuze sanatın tum estetik kurumlarının genel cizgileri ile tanıtılması ve kuramlar arası ilişkiler Temel resim eğitimi, mesleki bilgisayar, temel grafik eğitimi, tipoğrafi ozgun baskı resim, mitoloji, sanat sosyolojisi, resim (ozbasres) ana sanat dalı, sanat eserlerini inceleme Pratik dersler; Atolye dersleri, resim, fresko, ozgun baskı, vitray, insan vucudunun anatomik ve optik goruntusunun cizgi, leke yolu ile araştırılarak kavranması
MESLEKTE İLERLEME
Dort yıllık lisans eğitiminden sonra kendi alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yukseltebilirler, yuksek oğretim kurumlarında oğretim uyesi olabilirler
BURS, KREDİ VE UCRET DURUMU
Eğitim suresince oğrenciler Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar kurumu kredilerinden yararlanabilirler
Ressamlar calıştıkları işletmelerin yapısı ve kendi ozelliklerine gore asgari ucretin 35 katı ucret alabildikleri gibi, ozgun calışmaları neticesinde yaptıkları tablolarına yuksek fiatlarla alıcı bulabilirler
DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları
Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu İl Mudurlukleri
Alıntı
Ressam Olmak icin ne yapmalı,
Nasıl Ressam Olunur
Ressam olmak icin hangi okulları okumak gerekir
Ressam; Doğanın, eşyanın ya da insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtan kişidir
Ressam;
Yapacağı resmin konusu ve niteliğine uygun arac ve gerecleri hazırlar,
Cizeceği objeye gore ışık yonunu ayarlar,
Palet veya değişik maddelerden hazırlanan yuzeyler uzerinde boyaları karıştırarak istediği rengi oluşturur,
Secilen yuzey uzerine ezkiz (taslak resim) calışmaları yapar,
Hazırlanan boyaları yuzey uzerine fırca ile surer veya karakalemle cizer,
Eserlerini galeri ve sergilerde teşhir eder
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Resim sehpası, palet, tuval,
Sentetik ve su bazlı boyalar, akrilik, guaş boya, ceşitli ebatta fırcalar,
Kağıt uzerine yapılan calışmalarda karakalem, pastel, gazlı ve murekkepli kalemler
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER
Ressam olmak isteyenlerin;
El becerisi gelişmiş,
İmgelem (Bir nesneyi, o nesne olmaksızın tasarlama gucu) gucu yuksek,
Şekiller arasındaki fark ve benzerlikleri gorebilen,
Renkleri ayırdedebilen,
Yaratıcı, yeniliklere acık
kimseler olmaları gerekmektedir
El ve gozlerdeki ozurler mesleğin yurutulmesini engeller
CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ressamlar calışmalarının buyuk bolumunu atolyede gercekleştirirler Zaman zaman dışarıda da calışabilirler Calışma ortamlarında kullandıkları boyaların kokusu vardır Calışmaları sırasında genellikle yalnızdır Meslektaşları, muşterileri, resim galerileri yetkilileri ile iletişim icindedir
CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Resim dalında oğrenim yapmış kişiler, serbest sanatcı olarak calışabilirler Ulkemizde bugun gecmişe oranla sanat pazarıresim piyasası oluşmuştur Ayrıca bu kişiler Kultur Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde veya kamu ve ozel sektor kuruluşlarında sanat danışmanı olarak calışabilirler, oğretmenlik sertifikası almış olanlar ortaoğretim veya yuksekoğretim kurumlarında oğretmenlik yapabilirler
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi ceşitli universitelere bağlı Guzel Sanatlar Fakultelerinin “Resim bolumlerinde verilmektedir
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan lise son sınıf oğrencileri ve mezunlarının katıldığı oğrenci secme sınavından gerekli baraj puanı alması ve universitelerin ilgili bolumlerince yapılacak olan ozel yetenek sınavında başarılı olunması gerekmektedir
EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ
Eğitim suresi 4 yıldır
Meslek eğitimi hem teorik hemde uygulamalı olarak yapılır Teorik dersler; sanat tarihi, fotoğraf, teknik resim, Turk ve dunya resim tarihi, uygarlık tarihi, antik cağdan gunumuze sanatın tum estetik kurumlarının genel cizgileri ile tanıtılması ve kuramlar arası ilişkiler Temel resim eğitimi, mesleki bilgisayar, temel grafik eğitimi, tipoğrafi ozgun baskı resim, mitoloji, sanat sosyolojisi, resim (ozbasres) ana sanat dalı, sanat eserlerini inceleme Pratik dersler; Atolye dersleri, resim, fresko, ozgun baskı, vitray, insan vucudunun anatomik ve optik goruntusunun cizgi, leke yolu ile araştırılarak kavranması
MESLEKTE İLERLEME
Dort yıllık lisans eğitiminden sonra kendi alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yukseltebilirler, yuksek oğretim kurumlarında oğretim uyesi olabilirler
BURS, KREDİ VE UCRET DURUMU
Eğitim suresince oğrenciler Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar kurumu kredilerinden yararlanabilirler
Ressamlar calıştıkları işletmelerin yapısı ve kendi ozelliklerine gore asgari ucretin 35 katı ucret alabildikleri gibi, ozgun calışmaları neticesinde yaptıkları tablolarına yuksek fiatlarla alıcı bulabilirler
DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları
Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu İl Mudurlukleri
Alıntı