Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

NE GEREK VAR ÖLMEYE!

NE GEREK VAR ÖLMEYE!
0
116

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Şifa bulmamızı sağlayan besinlerin yanı sıra bazı bitki çayları da bizleri sağlığa kavuşturuyor. Eski çağlar da şifa bitkisi olarak bilinen ve ‘Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!’ sözüyle ünlenen adaçayı hastalıklardan koruyucu gücü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Latince adı ‘Salvia Officinalis’ olan adaçayı aynı zamanda diş otu bitkisi olarak da bilinmektedir. Yaprakları tüylüdür ve beyazımsı bir renktedir bu kısmı çay yapılarak tüketilmektedir. Bitki yaprakların da eterli yağların oluşumuyla çiçeklenme başlamadan mayıs ayı gibi yapraklar toplanır ve işlemlere tabi tutulur. Daha sonra hava almaz kaplarda saklanılarak kullanılabilir. Ayrıca bazı et yemeklerinde de doğal tat verici olarak kullanılabilir.

Gelin hastalıklardan koruyucu gücü ile bilinen adaçayının faydalarını bir de biz inceleyelim;

  • Mide ve bağırsaklarda oluşabilecek olan gaz sorunlarından koruyucu gaz söktürücüdür. Hazmı kolaylaştırmaktadır. Aynı zaman da mide bulantılarını giderici ve mide spazmına karşı tedavi edici etkisi vardır.

  • İmmün sistemimizi güçlendirici etki yapmaktadır yani hastalıktan korunma da etkilidir. Ayrıca hastalık sonrası oluşabilecek halsizlik, kas yorgunluğu gibi rahatsızlıkları önleyici etkilere sahiptir.

  • Kaynamış adaçayın soğutulması ve bu soğumuş çay ile gargara yapılması ile bademcik, boğaz ve dişetinde oluşabilecek iltihapları önleyici ve tedavi edici etkisi vardır. Balgam söktürücü etki yapar. Ayrıca farenjit ve larenjit tedavisinde kullanılabilir.

  • Sinirsel yorgunlukları yatıştırıcı etkisi vardır.

  • Adaçayı iltihap öneyici (antiseptik) olarak görev yapar. Vücudumuzda ki toksinleri vücuttan atıcı etkisi vardır.

  • ‘Cineol’ maddesini içeren adaçayı bu madde ile öksürüğü kesici etki göstermektedir.

  • Adaçayı ateş düşürücü olarak etki yapabilir.

  • Alzheimer hastalığı beyin kimyasalını azaltıcı etki yaparken adaçayı ise bu kimyasalın azalmadan korunmasını sağlıyor bu sayede hafızayı ve beyni Alzheimer’a neden olan bazı etkilerden koruyucu etki yapıyor. İngiltere'de sağlıklı ve genç yetişkinlerde yapılan bir araştırmada adaçayı hapları içen yetişkinlerin içmeden yaptıkları kelime hatırlama testlerine göre daha başarılı oldukları görülmüştür. Yani adaçayı beyni ve hafızayı güçlendirici etkisi ile unutkanlık sorunu olan bireyler için çok iyi bir çözüm olacaktır.

  • Adaçayı aç karnına içildiği takdir de kan şekerini düşürücü olarak etki yapmaktadır.

  • Bayanların menapoz dönemlerinde karşılaşabileceği ateş basması ve aşırı derece de terleme gibi sorunları azaltıcı etki yapmaktadır.

  • Adaçayı soğutulup içildiği takdir de ishali (osmotik diyare) tedavi edecek şekilde etki yapacaktır.

  • Soğuk ada çayının bir bez ile yaralara temas ettirilerek tedavi etme yöntemi kişide rahatlama ve yaralarda iyileşme sağlayacaktır.

  • Migren ve baş ağrısı inatçı olan ağrılardandır ve geçmesi çok zordur. İşte size bu ağrı ile baş etme yöntemi! Yeni yapılmış olan sıcak adaçayını bir beze bandırın ve alın bölgenize koyun. Baş ağrınızın azaldığını göreceksiniz!

  • Kurutulmuş olan adaçayının yaprağını ezerek toz haline getirdiğiniz takdir de dişlerinize sürerseniz dişlerinizin daha çok beyazladığını ve güçlendiğini göreceksiniz.
Her şeyin olduğu gibi adaçayının da bu kadar faydası olmasına rağmen fazlası zarardır. Unutmayın ki ilaçla zehir arasındaki tek fark dozlarıdır. Bu nedenle gün içerisinde 2-3 bardak adaçayından fazla içmemeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda hamilelerin tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir aksi takdirde düşük olma ihtimali ile karşı karşıya kalınabilir. Emziren annelerde beslenme ve diyet uzmanlarına danışarak tüketmeliler aksi takdirde sütlerinde azalma ile karşı karşıya kalabilirler. Kan basıncını yükseltici etki yapabilir bu nedenle bireyler adaçayını tüketirken kendilerini takip etmelidirler ve tehlikeli bir durum gördükleri anda tüketimi bırakmalıdırlar. Adaçayını tüketmenin en iyi yöntemi çay halinde tüketmektir konsantre olan adaçayı yağları tercih edilmemelidir. Kullanımlarına dikkat edilmelidir.


 

Similar threads

Şifa bulmamızı sağlayan besinlerin yanı sıra kimi bitki çayları da bizleri sıhhate kavuşturuyor. Eski çağlarda şifa bitkisi olarak bilinen ve ‘Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!’ kelamıyla ünlenen adaçayı marazlardan gözetici gücü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bahar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Adaçayı mükemmel bir bitkidir. İçerdiği fenolik asitler, antioksidanlar ve uçucu yağlar bitkiyi sağlık açısından çok önemli kılar. Beta karoten ile dolu olduğu için potansiyel bir anti kanser maddesidir. Cilde olan faydalarından dolayı kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Cilt dışında saç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
164
Doğanın kucağında yetişen ve pek çok derde şifa olan bitkiler sayesinde sağlıklı, zinde, mutlu ve fit olabiliyoruz. Hem bedensel hem de ruhsal olarak bize iyi gelen bitkilerin her biri; köklerinde, dallarında, yapraklarında ve çiçeklerinde barındırdıkları sayısız etkin madde sayesinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
175
Adaçayı Ne kadar çok faydası varmış 1548763639 1548763639 adacayi5c5041fc3a06dadacayi5c5041fc3a06d http:img521imageshackusimg521982143250gh0 Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne lüzum var ölmeyeboşuna söylenmemiş Çoğu hastalığın önlenmesi ve çare sürecinde iyi gelen adaçayı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
81
ADAÇAYI Latince ismi Salvia Officinalis olan adaçayı bitkisi dişotu olarak da bilinir. Ada çayının kullanılan kısmı yapraklarıdır. Yaprakları taze yahut kuru olarak kullanılır. Tıbbi adaçayı (bahçe) niteliği olan Salvia Officinalis memleketimizde yetişmemektedir. Bir öbür cins olan çayır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
858,497Konular
982,554Mesajlar
30,293Kullanıcılar
CyscoderSon üye
Üst Alt