Yazının içeriği genel olarak beslenme düzeninde dikkatli olmak üzerine hazırlanmış. Aynı zamanda sergide dünyanın farklı yerlerinde yaşayan, en yaşlı insanların bulunduğu coğrafi kümeler gösterilmiş ve küçük anekdotlar da yazılmış. Her bir birey, doğal yaşam ve sağlıklı beslenme yanında düzenli egzersizin etkilerini aktarmış. Bende bir kez daha Sağlıklı, Dengeli ve Düzenli Beslenme nin aslında ne denli mucizevi etkileri olduğuna, bir kez daha şahit oldum.
Uzun ve sağlıklı yaşamak her bireyin hakkı. Peki, bize sunulan bu hakkı ne kadar iyi kullanıyoruz hiç düşündünüz mü?
Uzun yaşamak ve sağlıklı kalmak elimizde; Ama Nasıl?
Uzun süreli sağlık için beslenmede atılacak en önemli adım; vücudunuzun şu anda neye ihtiyacı olduğunu bilmektir.
Yaşlanmak doğal bir süreç, ancak birçoğumuz yaşamımız boyunca genç ve fit gözükmek istiyoruz. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı direnç, daha güçlü bir zihin, daha yüksek seviyede enerji, daha hızlı iyileşme ve kronik hastalıkları daha iyi yönetebilme ve fit kalmak için en iyi çözüm; antioksidan açıdan zengin ve ölçülü bir diyet uygulamaktır. A, C, E vitaminleri, Omega yağ asitleri, B2 (riboflavin), B3 (niasin), B6 (piridoksin) vitamini ve Biotin; vücudumuzun içten ve dıştan yaşlanmasını geciktirir ve dış etkenlerden korurlar. Beslenme programımızda bu öğeleri içeren besinlere yer vermemiz, hem bağışıklık sistemimiz koruyacak, hem de yaşlanma etkilerini en aza indirecektir.
Bedenimizin ve cildimizin her daim genç gözükmesi için öneriler;
A vitamininden zengin besinler sağlıklı ve pürüzsüz bir cildin destekleyicisidir. Yeni deri hücrelerinin yapımına yardımcı olarak kırışıklıklarla savaşır. Ciltte nemlendirici etki göstererek elastikiyetini arttırır. Bağışıklık sistemini ve göz sağlığını destekler.
A vitamininden zengin besinler; yumurta, havuç, kayısı, kavun, ıspanak, brokoli, patates, roka, maydanoz, dereotu, tere, kırmızı et, süt ve yoğurttur.
Antioksidan grubunda yer alan C ve E vitaminleri, serbest radikallerin ve güneş ışınlarının vücudumuzda ve cildimizde yarattığı tahribattan korur. Hücresel yaşlanmayı yavaşlatır aynı zamanda kollejen doku ve elastin (bağ dokusunun temel öğesi) içinde önemlidir, deriyi güçlendirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Enfeksiyonlara karşı korur ve kanser yapıcı etkileri azaltır.
C vitamininden zengin besinler; çilek, kuşburnu, kivi, turunçgiller, kırmızı ve yeşilbiberler, kavun, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, domates, patatestir.
E vitamininden zengin besinler; fındık, badem gibi yağlı tohumlar, avokado, zeytin, zeytinyağı, ay çekirdeği, ıspanak, kuşkonmazdır.
Riboflavinden zengin besinler; süt, karaciğer, böbrek, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, balık, yumurta, yoğurt ve fasulyedir.
Niasinden zengin besinler; balık, yağsız et, kepekli un ürünleri, karaciğer, buğday tohumu, yumurta, kavrulmuş yer fıstığı, kümes hayvanlarının beyaz eti, avokado, hurma, incir ve kuru eriktir.
Piridoksinden zengin besinler; muz, patates, nohut, kavun,balık, tavuk, ıspanak, brokoli, domates, kırmızı et ve yer fıstığıdır.
Biotinden zengin besinler; yumurta sarısı, karnabahar, peynir ve yer fıstığıdır.
Omega yağ asitleri, vücutta oluşan çeşitli inflamasyona karşı etkilidir. Omega 3; vücudun enerji üretimine katkıda bulunur. Yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırır. Cildin tahriş olma durumunda, omega 6 içeren bitkisel yağlar yardımcı olur. Aynı zamanda omega 6 yağ asitlerinden zengin bir diyet uygulamak kuru ve kaşınan cildi yatıştırıp nemlenmesini sağlar.
Glutatyondan zengin besinler; kuşkonmaz, karpuz, greyfurttur.
Koenzim Q10'den zengin besinler; esmer pirinç, yumurta, somon, yağlı tohumlar, kuru baklagillerdir.
Alpha lipoic Acid den zengin besinler; kırmızı et, mayalı tahıl ürünleridir.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak
Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı