ne zamandan beri çatal ve kaşık kullanıyoruz? " "Avrupada Rönesans başlangıcına, öteki bir deyişle insanların titizliğinve temizliğin farkına varmalarına dek, bütün bir tarih boyunca yemekyerken eller kullanıldı Tabii bunun da bir adabı vardı Yemek Yemek yerkenkullanılan parmak sayısı o kişinin statüsünü gösteriyordu Normalinsanlar beş parmaklarını kullanırlarken elit tabaka üç parmaklarını yüzükparmağı elbette kullanılmadan kullanıyorlardı Doğrusu Latince çatalanlamına gelen kelime, çiftçilerin hasadı havaya atıp savurmadakullandıkları dev çatalların isminden türemiştir Bunların çokküçükleri Türkiyede Çatal Höyükde yapılan kazılarda bulunmuş lakin ne işeyaradıkları, milattan 400 yıl öncesinde sofralarda yemek yemedekullanılıp kullanılmadıkları tam anlaşılamamıştır Çatal konusundakesin tanıdık bir şey, birincil defa 11 yüzyılda Toskanada İtalyada ortayaçıktığıdır İki uçlu olan bu çatallara ırk Tanrının bahşettiği yiyecek yineTanrının verdiği parmaklarla yenilebilir diye şiddetle karşı çıktılarİnsanların yüzyıllar boyu süren, yemek yemek yerken çatal kullanmaya karşıdirenme gibi tavırların tarihte örneği azdır 17 Yüzyıla dek sürenbu direnmenin bir diğer cephesi daha vardı Yiyeceği bıçakla tutup,ısırarak yemeye alışık erkekler çatal kullanmayı dişi bir davranışolarak görüyorlardı sırası gelmişken Fransız ihtilalinin azıcık öncesindeFransada yavaşça dört uçlu çatallar kullanılmaya başlandı BunlarıBiliyor musunuz?, Ilginç Bilgiler, Güzel Sözler, Veciz Sözler, HazırCevaplar, Ilginç Bilgiler Zamanla çatal göstermek lüks, haysiyet ve statü göstergesi oldu Çatallabirlikte sofralarda her insan için öbür tabak ve kadeh uygulamak adetide gelişti, toplumun bütün sınıflarına ve giderek dünyanın diğeryerlerine de yayıldı Kaşığın kullanılmaya başlanması ise tarih kadareskidir Millet, çatala aleyhinde gösterdikleri direnci kaşığagöstermemişlerdir Bu, şüphesiz değişken bir şey içmek için eli kullanmanıniyi bir alternatif olmamasından kaynaklanmıştır En eski zamanlara aitkazılarda bile, taş, kemik, ağaç veya madenden yapılmış kaşık veyabenzeri şeylere rastlanmaktadır Kaşıktaki en önemli gelişmeler sapının biçiminde olmuştur Yemek yerkençatal niçin sol elde tutuluyor? Devlete Ait yemeklerdeki en sıkıcıdurumlardan biri de budur Sağ ellerini kullanan halk müziği için sol elleçatala hükmetmeye hedeflemek bıkkınlık verir Hele etin yanında, aynıtabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini düşürmedenağza ulaştırmak doğrusu alışkanlık ister Bolluk çorba kaşığı içinböyle bir kaide değil da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmedeniçebiliyoruz Çatal bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayananAvrupa kültüründen almışızdır daima sıcacık hareket etmeyi sevenAmerikalılar ise bu adap kuralına o kadar uymazlar Eti sağ ellerindekibıçakla kesip, ellerindeki çatal ile bıçağı değiş tokuş ettikten sonradan sağellerine aldıkları çatalla yerler Yemekte eti kestikten sonradan bıçağımasaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti ağza götürmek, sonraçatalı sola, bıçağı baştan sağ koyulmak ve bu hareketi yemek yemek boyuncatekrarlamak yemek yemek yeme hızını düşürür Yemeği yavaş yemek bir takım toplumlarda yemeğe hürmet ifadesi olarakgörülürken, bir takım toplumlarda ise bu tutum yemek adabı bakımındansaygısızlık olarak karşılanır Bir görüşe göre Amerikalıların çatalıtutuş şekillerinin ardında huzur değil alışılmışlık yatıyor 1700lüyılların ortalarına dek Amerika çatalsız bir toplumdu Ahali yemekyerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı Kaşık kesilen eti tutmayayararken bıçak hem kesmeye ayrıca de batırıp ağza götürmeye yarıyorduDaha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı Eti kestikten sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığıbaşladı Çatal kullanılmaya başlanınca da aynı alışılmışlık devam ettiAvrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar Yemeğiağza götürmek bakımından aracısız bıçaktan çatala geçtiler Yemeğintemposunu düşürmek gibi bir adap kuralları yoktu Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı sol elle ileri geri hareketettirip eti kesmek zordu ama sol elle çatalı ete batırıp ağza götürmeyealışılabiliyordu Asil sınıfının defalarca zorunlu ve göslerişeyönelik terbiye kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devametti Avrupada ve oradan yayılan kültürlerde, yemek yemek boyunca çatalınsol, bıçağın sağ elde tutulması gelenek haline geldi Avrupalılarçatalı ellerinde tutarlarken çatalın uçları yere bakar Amerikalılarise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak şekilde tutarlar Yemektensonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürdegörgüsüzlük anlamına gelmiyor