Ne Zamandan Beri Kaşık ve Çatal Kullanıyoruz? Avrupada Rönesans başlangıcına, öteki bir deyişle insanların titizliğin ve temizliğin farkına varmalarına değin, bütün bir tarih boyunca yemek yemek yerken eller kullanıldı Tabii bunun da bir adabı vardı Yemek Yemek yerken kullanılan parmak sayısı o kişinin statüsünü gösteriyordu Olağan millet beş parmaklarını kullanırlarken aristokrasi üç parmaklarını yüzük parmağı muhakkak kullanılmadan kullanıyorlardı Doğrusu Latince çatal anlamına gelen kelime, çiftçilerin hasadı havaya atıp savurmada kullandıkları dev çatalların isminden türemiştir Bunların çok küçükleri Türkiyede Çatal Höyükde yapılan kazılarda bulunmuş fakat ne işe yaradıkları, milattan 400 sene öncesinde sofralarda yemek yemede kullanılıp kullanılmadıkları bütün anlaşılamamıştır Çatal konusunda belirli tanıdık bir şey, ilk kere 11 yüzyılda Toskanada İtalyada ortaya çıktığıdır İki uçlu olan bu çatallara halk müziği Tanrının bahşettiği yiyecek yeniden Tanrının verdiği parmaklarla yenilebilir diye kuvvetle aleyhinde çıktılar İnsanların yüzyıllar boyu süren, yemek yerken çatal kullanmaya aleyhinde direnme gibi tavırların tarihte örneği azdır 17 Yüzyıla değin süren bu direnmenin bir diğer cephesi daha vardı Yiyeceği bıçakla tutup, ısırarak yemeye alışılmış erkekler çatal kullanmayı dişi bir davranış olarak görüyorlardı bu vesileyle Fransız ihtilalinin birazcık öncesinde Fransada yavaşça dört uçlu çatallar kullanılmaya başlandı Bunları Biliyor musunuz?, Garip Bilgiler, Güzel Sözler, Kısa Ve Öz Sözler, Hazırlanmış Cevaplar, Acayip Bilgiler Zamanla çatal uygulamak lüks, haysiyet ve statü göstergesi oldu Çatalla birlikte sofralarda her insan için bambaşka tabak ve bardak kullanmak adeti de gelişti, toplumun bütün sınıflarına ve giderek dünyanın öteki yerlerine de yayıldı Kaşığın kullanılmaya başlanması ise tarih kadar eskidir Halk, çatala karşı gösterdikleri direnci kaşığa göstermemişlerdir Bu, şüphesiz değişken bir şey içmek için eli kullanmanın iyi bir alternatif olmamasından kaynaklanmıştır En eski zamanlara ait kazılarda bile, taş, kemik, ağaç veya madenden üretilmiş kaşık ya da benzeri şeylere rastlanmaktadır Kaşıktaki en kayda değer gelişmeler sapının biçiminde olmuştur Yemek Yemek yerken çatal niçin sol elde tutuluyor? Devlete Ait yemeklerdeki en sıkıcı durumlardan biri de budur Sağ ellerini kullanan millet için sol elle çatala hükmetmeye niyetlenmek bıkkınlık verir Hele etin yanına, aynı tabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini düşürmeden ağza ulaştırmak doğrusu alışkanlık ister Bereket çorba kaşığı için böyle bir kural yok da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmeden içebiliyoruz Çatal bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa kültüründen almışızdır daima gizli hareket etmeyi seven Amerikalılar ise bu görgü kuralına öyle uymazlar Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindeki çatal ile bıçağı takas ettikten daha sonra sağ ellerine aldıkları çatalla yerler Yemekte eti kestikten daha sonra bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti ağza götürmek, sonra çatalı sola, bıçağı her tarafta sağ ele almak ve bu hareketi yemek yemek her tarafında depreşmek yemek yemek yeme hızını düşürür Yemeği yavaş yemek yemek bazı toplumlarda yemeğe saygı ifadesi olarak görülürken, bir takım toplumlarda ise bu tutum yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır Bir görüşe göre Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında rahat yok alışılmışlık yatıyor 1700lü yılların ortalarına kadar Amerika çatalsız bir toplumdu Millet yemek yemek yerken yalnızca bıçak ve kaşık kullanıyorlardı Kaşık kesilen eti tutmaya yararken bıçak hem kesmeye keza de batırıp ağza götürmeye yarıyordu Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı Eti kestikten sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı Çatal kullanılmaya başlanınca da aynı alışılmışlık devam etti Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar Yemeği ağza götürmek bakımından ilk elden bıçaktan çatala geçtiler Yemeğin temposunu devirmek gibi bir görgü kuralları yoktu Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı sol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu lakin sol elle çatalı ete batırıp ağza götürmeye alışılabiliyordu Asil sınıfının daima mecburi ve göslerişe yönelik terbiye kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti Avrupada ve oradan yayılan kültürlerde, yemek süresince çatalın sol, bıçağın sağ elde tutulması gelenek haline geldi Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarken çatalın uçları yere bakar Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak şekilde tutarlar Yemekten sonradan tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde görgüsüzlük anlamına gelmiyor