

Pekala hayatımızda bu kadar farklı vakitlerde yanı başımızdan ayrılmayan çikolatayı yeteri kadar tanıyor muyuz? Yoksa çikolata lezzetlidir ancak lezzetli olan her şey nasıl olsa sıhhatsizdir diye mi düşünüyoruz?
Çikolata 2000 yıllık geçmişi ile bir tarihi ve birçok kültürü de içinde barındırır. Maya topluluğunun kakao için “Tanrıların Besini” dediğinden yola çıkarak, günümüzde olduğu üzere geçmişte de çikolatanın çok pahalı olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Bu kıymetli yiyeceğin yerküreye yayılmasıysa kestirim edeceğiniz üzere çok uzun hengam almamıştır.
Kişilerin ilgisini bu kadar ağır olarak üzerine çekmeyi başaran çikolata hakkında yapılan araştırmalarında çok sayıda olması aslında şaşırtıcı değil. Yapılan ilmî araştırmalarda, çikolatanın vücutta serotonin ismi verilen memnunluk hormonunun salgılanmasını arttırdığı ve gerilimli kimselerin bu rahatlatıcı tesir nedeniyle çikolataya yöneldikleri saptanmıştır.
Çikolata ile ilgili yapılan ilmî araştırmalardaysa çikolatanın ve hammaddesi olan kakaonun antioksidan öğelerden güçlü olduğu tespit edilmiştir. Polifenol ismi verilen bu antioksidan öğelerin ise kalp hastalıklarına ve çeşitli kanser tiplerine yakalanma riskini azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıyeten çikolatanın bağışıklık sistemini güçlendireceğine dair olgular de elde edilmiştir. Kan kolesterolünü düşürücü ve kan basıncını azaltıcı tesirleri olduğuna dair yapılmış olan ilmî çalışmalar vardır. Çikolatanın bu olumlu tesirlerinin kakaoya bağlı olduğu ortaya koyulmuştur.
Kakao nispetine nazaran çikolatanın yararlılık nispetinin yükseldiği akıllıcadır. Çikolata barlar ortalama %15 civarında kakao içerirken, bitter çikolata da bu orantı nispeten yüksektir. Bu nedenle bitter çikolatanın gayri çikolata çeşitlerine nazaran, daha sağlıklı olduğu ve her gün ortalama ölçülerde bitter çikolata tüketmenin sıhhati destekleyeceği bilinir.
Çikolata birebir hengamda uygun bir mineral kaynağı olarak kabul edilebilir. Sütlü çikolatalar, içerdikleri süt nedeniyle kalsiyum açısından zenginken, çikolata en saf hali ile bile magnezyum ve potasyum kaynağı olarak gösterilir.
Çikolatanın sıhhate olumlu tesirlerinden faydalanmak için günde 30 gram çikolata tüketmeniz kâfi olacaktır. Çikolata seçiminizi bitterden yana kullanmanız daha akılcı bir seçimdir.
ÇİKOLATAYI DAHA SAĞLIKLI HALE GETİRMEK…
- Çikolata üretiminde light yahut yarım yağlı süt eserleri kullanarak çikolatanın doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin azaltılması
- Çikolatanın tatlandırıcıların desteği ile hazırlanması sonucunda düşük güçlü çikolataların üretimi
- Meyveli çikolataların üretiminin artması
- Çikolatanın besin kıymetlerinin besin etiketine yazılması halkın bilinçlenmesi açısından kıymetlidir.