Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Neden çikolata tüketmeliyiz ?

Neden çikolata tüketmeliyiz ?
0
137

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
3511.jpg
3511.jpg
Herkesin en sevdiği tatlardan biridir çikolata… Tatlı yiyelim tatlı konuşalım der, misafirlerimize sunarız, sevdiklerimize armağan ederiz, canımız mı sıkıldı yahut moralimiz mi bozuk? En çabuk aklımıza gelen kurtarıcı olur çikolata… Yani lezzeti kadar hayatımızdaki konumu de çok kıymetlidir. Hem en sevinçli hem en düşünceli anlarımızın ortağı, yoldaşı olur o…

Pekala hayatımızda bu kadar farklı vakitlerde yanı başımızdan ayrılmayan çikolatayı yeteri kadar tanıyor muyuz? Yoksa çikolata lezzetlidir ancak lezzetli olan her şey nasıl olsa sıhhatsizdir diye mi düşünüyoruz?

Çikolata 2000 yıllık geçmişi ile bir tarihi ve birçok kültürü de içinde barındırır. Maya topluluğunun kakao için “Tanrıların Besini” dediğinden yola çıkarak, günümüzde olduğu üzere geçmişte de çikolatanın çok pahalı olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Bu kıymetli yiyeceğin yerküreye yayılmasıysa kestirim edeceğiniz üzere çok uzun hengam almamıştır.

Kişilerin ilgisini bu kadar ağır olarak üzerine çekmeyi başaran çikolata hakkında yapılan araştırmalarında çok sayıda olması aslında şaşırtıcı değil. Yapılan ilmî araştırmalarda, çikolatanın vücutta serotonin ismi verilen memnunluk hormonunun salgılanmasını arttırdığı ve gerilimli kimselerin bu rahatlatıcı tesir nedeniyle çikolataya yöneldikleri saptanmıştır.

Çikolata ile ilgili yapılan ilmî araştırmalardaysa çikolatanın ve hammaddesi olan kakaonun antioksidan öğelerden güçlü olduğu tespit edilmiştir. Polifenol ismi verilen bu antioksidan öğelerin ise kalp hastalıklarına ve çeşitli kanser tiplerine yakalanma riskini azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıyeten çikolatanın bağışıklık sistemini güçlendireceğine dair olgular de elde edilmiştir. Kan kolesterolünü düşürücü ve kan basıncını azaltıcı tesirleri olduğuna dair yapılmış olan ilmî çalışmalar vardır. Çikolatanın bu olumlu tesirlerinin kakaoya bağlı olduğu ortaya koyulmuştur.

Kakao nispetine nazaran çikolatanın yararlılık nispetinin yükseldiği akıllıcadır. Çikolata barlar ortalama %15 civarında kakao içerirken, bitter çikolata da bu orantı nispeten yüksektir. Bu nedenle bitter çikolatanın gayri çikolata çeşitlerine nazaran, daha sağlıklı olduğu ve her gün ortalama ölçülerde bitter çikolata tüketmenin sıhhati destekleyeceği bilinir.

Çikolata birebir hengamda uygun bir mineral kaynağı olarak kabul edilebilir. Sütlü çikolatalar, içerdikleri süt nedeniyle kalsiyum açısından zenginken, çikolata en saf hali ile bile magnezyum ve potasyum kaynağı olarak gösterilir.

Çikolatanın sıhhate olumlu tesirlerinden faydalanmak için günde 30 gram çikolata tüketmeniz kâfi olacaktır. Çikolata seçiminizi bitterden yana kullanmanız daha akılcı bir seçimdir.

ÇİKOLATAYI DAHA SAĞLIKLI HALE GETİRMEK…

- Çikolata üretiminde light yahut yarım yağlı süt eserleri kullanarak çikolatanın doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin azaltılması

- Çikolatanın tatlandırıcıların desteği ile hazırlanması sonucunda düşük güçlü çikolataların üretimi

- Meyveli çikolataların üretiminin artması

- Çikolatanın besin kıymetlerinin besin etiketine yazılması halkın bilinçlenmesi açısından kıymetlidir.

 
858,497Konular
982,566Mesajlar
30,313Kullanıcılar
shadownSon üye
Üst Alt