teknolojiuzmani
FD Üye
Nefes terapisi son yıllarda popülerlik kazanan, nefesin düzenlenmesi ile birçok ruhsal ve fizyolojik sorunun ya da hastalığın iyileştirilebileceği savını taşıyan bir yaklaşım. Pekala hakikaten sadece nefesin düzenlenmesi ile hastalıklar güzelleşebilir mi? İş hayatında başarıyı yakalayabilir miyiz. Nefesin iş hayatında ne üzere yararları vardır. Nefes koçu unvanını kullananlar terapi yapma yetkisine sahip mi?
Finans dalında 17 sene çalıştıktan sonra Nefes Koçu olan Nazlı Arıkan Balta ile "Nefes koçluğu" ve beşere yararlarını konuştuk.
17 yıl bankacılık yaptıktan sonra Nefes Koçluğu’ne geçişiniz nasıl oldu? Bize muvaffakiyet seyahatinizden bahseder misiniz?
Canım ülkemin olaylar ile dolu tarihinin en kıymetli günlerinden birinde hayata gözlerimi açmaya karar vermişim. Her sene, 80 ihtilalinde Dünya’ya gelen bebeklerin kaç yaşında olduğunu ana haber kanallarında tüm ülkeye ilan ediyoruz. Beşerler meskenlerinden çıkamazken beni hiçbir yasak durduramamış, hayata hoşgeldim demişim. Yasaklara ve kurallara karşı usulüm hala değişmedi. Bundan sebep ortada hoşbulamıyorum, çerçeveler bir başak burcu insanına güzel gelse de, yay yükselenime nazaran delinmesi gerekiyor.

Lakin kendimi Profesyonel olarak anlatmam gerekirse İstanbul Üniversitesi İşletme Mezunuyum. 17 sene Finans Dünyasında çeşitli kademelerde çalışmış, Yöneticilik yapmış biriyim. Yöneticilik mesleğim boyunca takımlarımı yönetebilmek için aldığım eğitimler bana çok farklı pencereler açtı. Öğrenme seyahatim eğitmen olma seyahatine dönüştü. Eğitmen olma sürecimde Co-Active Coach oldum. Gerisinden Nefes Eğitmenliği geldi. Storyteller, Mind Mapping, Gestalt Ferdî Gelişimi Programı, Transaksiyonel Tahlili ve Optimum İstikrar Modeli eğitimleri ile çeşitli ekoller öğrendim. Son 3 yıldır Nefes ile Koçluk Eğitimlerimi devam ettiren ve iş dünyasındaki insanlara meditasyon yapmanın farkındalığını sağlayan profesyonel bir eğitmen oldum.
Nefes için “Bir Sihirdir” diyorsunuz? Nefes nedir? Neden bu kadar değerli?
Nefes hayatımızı sürdürebilmek için en kıymetli araçtır. Doğduğumuz andan ömrümüzü sonlandırana kadar otomatik olarak yaptığımız yaşamsal faaliyetimizdir. Hakikat nefes almayı bilerek doğarız. Vakitle bunu unuturuz. Bir diğer deyişle Nefes bizim özgünlüğümüzü ve yaratıcılığımızı ortaya çıkaran, kimyamızı değiştiren yüksek titreşimli his durumuna geçiren, zihinsel dinginliği yaşamamızı sağlayan en kestirme yoldur. Hayatımız nefesle başlar nefesle son bulur.
Nefesin Ehemmiyeti nedir?
Gerçek oksijenlenme bedenimizde iç organların, hudut sisteminin ve beynin çalışması için gereklidir. Zira, beynimizin öteki organlara nazaran daha çok oksijene gereksinimi vardır. Gereğince oksijenleme olmadığında zihinsel bulanıklık, negatif fikir, depresyon üzere hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar.Yaşlanmanın en bariz sebebi hücrelerin kâfi oksijen alamamalarıdır. Kâfi oksijenlenme olmadığında kişi kendini yorgun ve huzursuz hisseder. Hudutlu olması kaçınılmaz olur. Uyku sorunu yaşarlar Bağışıklık sistemi zayıflar. Gerçek teneffüs hudut sistemimizi istikrara sokar. Nefes bundan ötürü çok değerlidir.
Nefes ile uygunlaştırma yaptığınız alanlar nelerdir?
Nefes ile, insanların Serotonin, Endorfin ve Dopomin gereksinimlerini karşılarız. Bu muhtaçlıklar karşılandığında; Anksiyete, Panik atak, Astım, Tiroid üzere rahatsızlıkları geçmeye başlar. Fizikî ve Zihinsel olarak gerilimden arınma sağlanmış olur. Konsantrasyonda ve özgüvende artış olur. Daha sakin ve sağlıklı bir vücut ve zihne kavuşmamızı sağlar.

Bireysel çalışmalar dışında, kurumlarda size sıkça başvuruyor? Kurumsal eğitimlerinizde nasıl adımlar izliyorsunuz?
Nefes nedir ve bilimsel olarak nelere dikkat etmeliyiz?
Yanlışsız Nefes Almak Neden Değerli
Nefesimizi Farketmek
Nefes Teknikleri Ne işe fayda?
Diyafram Nefesi
Kaslarımıza hakim olmak ve tanımak
Nefesimiz ile Beyin dalgaları ortasında geçiş yapmak (Beta , Alfa, Delta)
Hormonlarımızın ehemmiyeti
Uzun ve derin Nefes almak için yapılması gerekenler
Nefes farkındalık çalışmaları (Kurumların talebi ve isteği doğrultusunda Mandala ile birleştirebiliyoruz.)
Meditasyon ile şuurumuzu farkına varmak
Kurumlar neden bu eğitimleri almak istiyorlar? İş hayatına katkıları nelerdir?
Yanlışsız ve kâfi nefes alamayan herkesin bu eğitime muhtaçlığı var. Üstüne iş ömründe ağır gerilim ve uğraş içinde yaşayanların muhtaçlıkları daha da öncelikli hale gelmiş durumda. Yanlış nefes alışkanlığı, kişinin devamlı yolunda olmayan, yanlışsız gitmeyen ve zorlandığı ne varsa bunun katlanarak çoğalmasına sebep olur.
Gerçek ve kâfi nefes alınmaya başlandığı andan itibaren hayatta değişim ve dönüşümler başlar. Nefes bize, istediğimizi elde etmeye çabalamak yerine istediğimizi nasıl yaratacağımızı öğretir. Günlük hayatımızda sık sık hasebiyle hayatımız boyunca daima şunu yapıyoruz: Bize sıkıntı gelen, bizi altüst eden durumlarla karşılaşıyor ve bunlar karşısında güçlü durup ayakta kalabilmek ismine hislerimizi bastırıyoruz. His bastırmanın ise nefesimizi tutmaya yani ömür gücümüzü yok etmeye mal olduğunun farkına varamıyoruz. Münasebetiyle ömür gücümüzü tüketiyoruz.
Hakikat nefes; zorluklar karşısında dingin ve olgun olmamızı, reaksiyon yerine karşılık vermemizi sağlar. Tıpkı yansıları verip farklı sonuçlar umduğumuz bir döngüden kurtulup, tahlil bulan bir zihne kavuşmak gerçek mucizedir.
Vermiş olduğunuz eğitimler bireylere ve kurumlara ne üzere kazanımlar sağlıyor?
Ferdî Farkındalığımız yükselir.
Şuur düzeyimiz yükselir. Kaygılarımız ve stresimizin nedenini çözebiliriz.
İş hayatında alacağımız kararlarda daha sakin ve yaratıcı fikirler oluşturmamızı sağlar.
Teknolojik çağla birlikte yaratıcılığımızı unutmaya başladığımız ve sol beyin yüklü çalışmalarımızı dengelememizi sağlar. Nefes teknikleri ile sağ beyin lopumuzu faal hale getirip parasempatik hudut sistemimizi çalıştırmaya başlarız.
İş hayatımızda karşımıza çıkan meseleleri kriz oluşmadan muhakkak sakinlikle tahlile kavuştururuz.
Bağlantı marifetlerimiz ve olaylara verdiğimiz yansılar değişir.

“Bir Sihirdir Nefes” ismi ile nefes atölyeniz var? Bize işleyişinden bahseder misiniz?
Bir Sihirdir Nefes bünyesinde 2016 yılından beri ferdî seanslar ve küme çalışmaları ile bireylerin farkındalık şuurlarını yükseltmek, gerilim ile baş edebilmelerini sağlamak için çeşitli kurum ve kuruluşlarda eğitimler vermekteyim.
Gerçek nefes alımını ve nefes tekniklerini öğreterek bireylerin iş ve gündelik yaşantılarında daha şuurlu kararlar vermelerini sağlayan koçluk programları düzenlemekteyim.
İş dünyasındaki insanlara meditasyon yapmanın farkındalığını sağlamak ve stress ile başa çıkabilmeleri bilhassa sakinleşme ve karar alma sürecini yönetebilmeleri için bireyleri nefesle bir arada Mandala çalışmaları yaptırıyorum.
Nefes dışında Satış, Risk ve Pazarlama konusunda kurumsal eğitimler de vermekteyim.
Hayattaki en büyük mottonuz nedir?
“Bundan 20 yıl sonra yaptıkların değil, yapamadıkların için üzüleceksin. Münasebetiyle halatları çöz, inançlı limandan uzaklara yelken aç. Rüzgarı yakala, araştır, düşle, keşfet… Aldous Huxley”